Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  41 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Faimoasa Plăcintă a regilor va fi servită din nou, la Bistriţa!

20/01/2018 14:49:32 Ioana BRADEA  
Una dintre cele mai savuroase sărbători franţuzeşti ale lunii ianuarie va fi celebrată, pentru al doilea an, și la Bistrița! Se întâmplă în Pub Corso Cafe, pe 26 ianuarie, începând cu ora 17:00 și se anunță „un eveniment fără pretenții, atmosferă convivială și muzică franțuzească de ieri și de azi”:

ARFA vă invită să participați și anul acesta la evenimentul nostru - Galette des rois, „Plăcinta regilor”, pentru a marca împreună o tradiţie foarte populară în Franţa şi în ţările francofone. Vă invităm deci la o felie de plăcintă şi o porţie de bună dispoziţie. Este vorba de o degustare de tarte și plăcinte după rețete franțuzești, un eveniment fără pretenții, atmosferă convivială și muzică franțuzească de ieri și de azi. Deschis tuturor iubitorilor culturii francofone și nu numai. Vă rugăm doar să confirmaţi înscriindu-vă pe pagina evenimentului – AICI...”, anunță organizatorii, voluntarii Asociaţia pentru resurse Francofone Active, adăugând că limba franceză nu va fi o condiție de participare: „P.S. nu se vorbește franțuzește, dar dacă chiar doriți...!

Anul trecut, „plăcinta regilor” a fost servită la ceainăria din Casa Cărţii Nicolae Steinhardt, unde membrii ARFA au pregătit pasionaților de bucătărie franțuzească un sortiment de tartă cu felii de mere, plăcintă cu ciocolată, nucă şi mere, o prăjitură din regiunea lui Michel Vinay, Franche-Comté, cu aluat de brioşe şi cremă de vanilie. „S-a copt pentru acea ocazie și tartă cu aluat de ecler şi o tartă specială cu marţipan, cea care este nelipsită din meniul acestei sărbători...”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro atunci Maria Vinay, sufletul şi motorul acestor evenimente culinare deosebite, alături de artistul Michel Vinay.

Tradiţia se practică în Franţa, Quebec, Elveţia, Luxemburg, Belgia şi Liban cu ocazia Bobotezei, sărbătoare creştină care aminteşte vizita făcută de regii magi pruncului Isus, pe 6 ianuarie.

În sudul Franţei se serveşte un fel de cozonac cu fructe confiate, dar sortimentele sunt diversificate, în funcţie de regiune. Reţeta originală conţine făină de migdale şi pastă de marţipan care în România se găsesc mai rar – a explicat Michel Vinay invitaţilor prezenţi.

Sărbătoarea Plăcintei regilor magi îşi are originea în antichitatea romană unde, cu ocazia Saturnaliilor, romanii desemnau un sclav drept rege pentru o zi. Odinioară, conform tradiţiei, plăcinta trebuia împărţită în tot atâtea părţi câți invitaţi luau parte la sărbătoare, plus o parte numită partea lui Dumnezeu – partea Fecioarei Maria sau partea săracului, care se oferea primului sărac intrat în casă.

În plăcintă se ascundea un bob de fasole (numit la fève), iar persoana care o găsea devenea regele sau regina zilei, purta o coroană şi avea dreptul să-şi aleagă şi un partener – un rege sau o regină, după caz. Tradiţia bobului îşi are originea într-un străvechi obicei al grecilor antici care o foloseau ca să-şi alegă magistraţii. Romanii o foloseau pentru a-l desemna pe Domnul Saturnaliilor, iar biserica creştină a înlocuit bobul de fasole cu o figurină reprezentându-l pe copilul Iisus, îndelung căutat de regii magi.

În prezent, din motive comerciale, La Galette des Rois se sărbătoreşte pe tot parcursul lunii ianuarie – au explicat reprezentanţii ARFA Bistriţa.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro