Inspectorul Pădurii este o aplicație mobilă la îndemâna oricărui cetățean care deține un smartphone. Este o metodă simplă prin care transporturile ilegale de lemn pot fi combătute, cetățeanul fiind cel care poate semnala problema, astfel încât autoritățile să verifice. Câți bistrițeni au folosit aplicația:
„Cel mai puternic luptător (n.r. împotriva tăierii ilegale a lemnului) este cetățeanul. Inspectorul Pădurii este la îndemâna oricui are un smartphone”, a declarat subcomisar Radu Codărean, responsabil pe delicte silvice în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Conform datelor, anul trecut 90 de apeluri au fost înregistrate prin Inspectorul Pădurii. În primele zece luni ale anului 2017 au fost efectuate 77 de apeluri, dintre care 9 s-au dovedit a fi transporturi ilegale de masă lemnoasă, iar poliția a aplicat sancțiuni contravenționale.
Una dintre probleme este aceea că oamenii nu își cunosc obligațiile și drepturile și, de multe ori, chiar dacă lemnul în cauză putea fi exploatat în mod legal, ei nu știu că au nevoie de documente - ceea ce transformă transportul în unul ilegal. Bineînțeles, sunt și situații în care ilegalitatea este comisă cu bună știință.
Pentru informare și conștientizare, astăzi a fost lansată campania „6768 - Tăierile ilegale te afectează!”.
Foto arhivă