Una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Beethoven, finalizată în 1824, pe când autorul surzise, faimoasă pentru grandiosul final coral pe versurile lui Schiller, socotită de critici printre cele mai frumoase și importante creații compuse vreodată, actualul imn al Uniunii Europene – va fi interpretată la Bistrița într-un concert senzațional.
Se împlinesc exact 15 ani de la înființarea Noii Orchestre Transilvane a Societății de Concerte Bistrița iar publicul din oraș va avea ocazia să asculte celebra Odă a Bucuriei – cum este numită Simfonia a IX-a – una din cele mai renumite compoziții ale lui Beethoven, faimoasă și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller.
Simfonia a fost aleasă drept imn oficial al Uniunii Europene, a fost finalizată în 1824, pe când compozitorul surzise și, cum remarca însuși Sergiu Celibidache – Beethoven a avut nevoie de o teribilă putere de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui.
Criticii o consideră a fi printre cele mai mari opere ale lui Beethoven și cea mai frumoasă și importantă creație muzicală scrisă vreodată iar Fundația Societatea de Concerte Bistrița în colaborare cu Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, sub patronajul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Primăriei municipiului Bistrița îi invită pe toți bistrițenii joi – 17 iulie, de la ora 20.00, la Biserica Evanghelică – la un concert eveniment susținut de Noua Orchestră Transilvană dirijată de Romeo Rîmbu și Corul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș dirijat de Vasile Cazan.
Programul este spectaculos: Paganini – Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră, avându-l drept solist pe Gabriel Croitoru și Beethoven – Simfonia a 9-a Oda bucuriei, soliști Claudia Bataraga (soprană), Ana Rusu (alto), Toni Barton (tenor) și Sandor Arpad (bas).
Foto Arhivă.