Chit că toată lumea se plânge că românii nu mai citesc sau nu mai dau doi bani pe cărți – în orașul nostru bistrițenii încă mai cred în zicala „Ai carte, ai parte”. Pentru că s-au mobilizat exemplar și au donat – numai la librăria „Casa Cărții” din Piața Mihai Eminescu aproximativ 500 de cărți de povești pentru copiii din Bichigiu!
Rezultate peste așteptări în campania iniţiată de Catedra de limba şi literatura română a Liceului cu Program Sportiv din oraş – campanie susținută de Bistriţeanul.ro şi Librăriile Aletheia din Bistriţa!
Aproape 500 de cărți de povești, dicționare, enciclopedii sau volume de literatură română clasică și contemporană s-au adunat din partea bistrițenilor generoși numai la librăria „Casa Cărții - Nicolae Steinhardt” din Piața Mihai Eminescu și alte 3 cutii mari sunt aproape pline în librăria „Radu Petrescu”.
„Vreo 200 de cărți au fost lăsate la noi de o singură persoană, domnul Iosif Szabo, care ne-a povestit că și-a făcut curățenie prin bibliotecă, și cum fiul său avea deja în ediții mai noi, multe dintre cărțile dumnealui, s-a hotărât să le doneze copiilor din Bichigiu” a povestit una dintre doamnele care s-a ocupat de campanie din partea Librăriilor Aletheia.
„S-au primit cărți și din partea Mariei Hurkez, a Asociației Tinerilor pentru Comunitate Bistrița, Elena și Mircea Chiuzan au adus vreo 30 de cărți dar și elevii clasei a X-a A de la Colegiul Național Andrei Mureșanu. Și ca să dăm un fel de exemplu, inclusiv noi, angajații librăriilor Aletheia, am adus fiecare câte o carte, două...” ne-a mai spus aceeași doamnă.
Rezultatele sunt cu atât mai spectaculoase cu cât inițiatorii campaniei se așteptau să strângă în jur de 100 – 200 de cărți pentru copiii din Bichigiu.
Campania a început luna trecută, înainte de Paști iar la Catedra de Limba Română de la Liceul cu Program Sportiv s-au strâns alte 200 de cărți. Toate vor intra în curând în biblioteca școlii din Bichigiu, astfel încât micii destinatari pentru care au fost donate să se bucure de ele.
Copiii din Bichigiu nu au acces la internet sau telefoane mobile, mulţi sunt orfani sau rămaşi în grija bunicilor, deseori sunt nevoiţi să participe la muncile câmpului în loc să vină la şcoală – însă visează să citească poveşti. La biblioteca şcolii nu au decât foarte puține cărți (majoritatea manuale) pe care le-au citit deja și pentru că cea mai apropiată bibliotecă se află la 5 kilometri distanţă, în Telciu – Catedra de Limba şi Literatura română de la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa a iniţiat o campanie de donație de cărți. Mai multe detalii despre cum a început totul, puteți afla chiar AICI.