O expoziţie cu totul şi cu totul deosebită, ce aduce în atenţie varietatea extraordinară a replicilor vestitei icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula.
FECIOARELE ÎNLĂCRIMATE ALE TRANSILVANIEI – expoziție dedicată icoanelor transilvănene ale Maicii Domnului care au lăcrimat, cu deosebire icoanei de la Mănăstirea Nicula, şi în care sunt prezentate lucrări de valoare inestimabilă din patrimoniul Protopopiatului Ortodox Bistrița, Muzeului Bistrița și Mănăstirii Nicula se va deschide sâmbătă 7 septembrie, ora 18 la Muzeul Bistrița.
Expoziţia este realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, instituţie care a iniţiat proiectul, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Protopopiatul Ortodox Bistrița, Protopopiatul Romano-catolic Târgu Mureş. Având o solidă documentare întreprinsă de dr. Ana Dumitran, de la muzeul din Alba Iulia, expoziţia este o contribuţie remarcabilă la cunoaşterea unor aspecte prea puţin relevate până în prezent, subliniind benefice legături interconfesionale, surprinzătoare, între neamurile transilvane, ce se desfăşoară sub privirea blândă a Fecioarei şi a Pruncului Isus.
Expoziția impresionează prin ideea fundamentala aleasă, care cuprinde 48 de icoane pe lemn și sticlă cu aceeași temă, de la cele mai vechi și până la cele mai noi reprezentări după icoane originale care au lăcrimat, între care s-au evidențiază cele de la Ilișua și Spermezeu, un prapur de la Nicula, care datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, gravuri, ilustrație și cărți rare, ce datează din prima jumătate a sec. XVIII.
Luminoasa imagine a Maicii Domnului cu Pruncul o întâlnim în bisericile ortodoxe sau greco-catolice ale românilor, în cele catolice ale maghiarilor, secuilor şi saşilor, fiind adorată pentru puterile sale miraculoase. Expoziţia Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei este un eveniment cultural important, fiind simbolic o rugăciune şi un ex voto adus Născătoarei de Dumnezeu, un semn al înţelegerii şi păcii, al tuturor celor ce mărturisesc întru Hristos.
Vernisajul va fi onorat de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului și a acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca.
Muzeul Judeţean