Azi a avut loc la Sinagoga din Bistriţa la Galeria LINA, în alveola etajului sălii de concerte, vernisajul lucrărilor reputatului pictor francez Maurice Boulogne, cu o carte de vizită impresionantă/ vezi nota de final/.
Este bistriţean din 2010. Trăieşte şi lucrează cu o fervoare de tânăr artist, uitând parcă cu desăvârşire de anii senectuţii, căutând neobosit „omul aşa cum e el”.
Arta sa, de inspiraţie românească pendulează între ruralul cu surprinzătoare conotaţii ancestrale şi cotidianul citadin, ca expresie a celor mai şocante reverberaţii ale sufletului bistriţeanului, năsăudeanului şi maramureşanului, la un loc, adică de la noi, de aici şi până la capătul de sus al ţării, pe malurile Tisei + Suceviţa , din Bucovina, ca excepţie.
Maurice Boulogne a bătut efectiv cu pasul aceste zone şi susţine că le cunoaşte foarte bine. Expoziţia artistului francez a fost revelată publicului prezent - cunoscător, pasionat de artă, francofon şi francofil/ mulţi membri ARFA au participat/ - de către prestigiosul artist bistriţean, Marcel Lupşe.
Acesta l-a elogiat pe confratele francez, remarcând aplecarea sa spre portret , în varii ipostaze, facând dovada stăpânirii cu acurateţe a tehnicilor postmoderniste şi realizând o panoplie de figuri emblematice ale Transilvaniei, parcă de dincolo de timp. Ion, Ioana, nume de rezonanţă aparte pentru noi, văzuţi, revăzuţi la coasă, la muncă câmpului, dar şi cântând la vioară sau înfrăţiţi cu crucea străbună, simbol de rugă şi în egală măsură de suferinţă şi împilare, ori în derapajul postceauşist/ vezi lucrările „Nostalgie pentru Nicolae”, „Ion”, „Burger”, „La Jelna”,”Wonder woman” şi „New York”/...
Dacă Maurice Boulogne va continua pe aceeaşi traiectorie artistică, „va avea de lucru încă două vieţi de aici înainte” - a încheiat felicitându-l cu căldură pe autor, Marcel Lupşe.
În cuvântul său, Maurice Boulogne a mulţumit gazdelor, publicului interesat şi avizat din faţa sa, arătând că manifestarea are loc exact de Ziua Francofoniei pentru că a ţinut să aducă un modest omagiu evenimentului, de această dată ca pictor francez, bistriţean.
Vizionarea expoziţiei a fost făcută cu mult interes de cei prezenţi. E chiar de sugerat că e un nimerit loc de vizitare pentru elevi, conduşi de profesorii lor de franceză, în „Săptămâna şcolii altfel”, întrucât expoziţia rămâne pe simezele de la Sinagogă până în data de 10 aprilie 2013. Sincere felicitări! Mergeţi să o vedeţi. Nu veţi regreta nici de astă dată. Vă asigur.
Notă: Maurice Boulogne
- născut în Franţa în 1945.
- Peste 30 de expoziţii personale în Franţa
- 3 expoziţii în România între 2009-2012
- 10 expoziţii de grup în Franţa, Belgia şi România
- A descoperit România în 2007
- S-a stabilit la Bistriţa în 2010