Muzeul de Artă Comparată de la Sângeorz-Băi va găzdui vineri, 7 iunie, de la ora 19.00, vernisajul expoziţiei „Grigore Bradea – un fel de om”. O parte dintre lucrări au fost admirate la Bistriţa dar pe iubitorii de artă îi aşteaptă şi surprize.
„În 1978 am participat la primul simpozion de sculptură organizat la Sângeorz-Băi de o echipă de aur – Nicolae Fleissig de la Bucureşti, Anton Tănasă şi Bradea, de la Bistriţa. După simpozionul acela am mai organizat încă 20 de ediţii dar pe primul n-o să-l uit niciodată...” povestea sculptorul Maxim Dumitraş evocând personalitatea sculptorului Grigore Bradea.
Vineri, 7 iunie, de la ora 19.00, istoricul de artă Vasile Duda va prezenta expoziţia comemorativă „Grigore Bradea – un fel de om”. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Comparată, unde, cu acelaşi prilej va avea loc şi lansarea revistei „Pisanii Sângeorzene”, prezentată de Icu Crăciun, Florin Hodoroga şi Alexandru Dărăban.
„Bradea avea o tehnică specială – avea o lovitură atât de directă şi frustă în lemn, rezolva un ochi din patru lovituri de daltă. A generat o şcoală în monumentalitate şi în lovitura frustă şi directă în lemn, un expresionism de mare forţă, o sinteză a portretului şi a liniei... Secretul sculptorului – fie că ciopleşte lemn sau piatră – constă în ritmul constant care îţi dă forţă, în timp. Bradea a fost un sculptor de mare originalitate şi mare caracter... A fost primul meu profesor, de la care am învăţat enorm...” consideră sculptorul Maxim Dumitraş.