O familie din Nasaud a ramas fara acoperis deasupra capului: explozia scoate la iveala multele nereguli din reteaua cu gaz a orasului...
Familia Syekely din orasul Nasaud a ramas, practic, fara locuinta, dupa ce o explozie i-a naruit jumatate din locuinta situata pe strada Viei. Nenorocirea s-a produs joi seara, dar de atunci, nimeni din cei abilitati s? rezolve problema cu gazele nu a ajuns in orasul academicienilor.
Povestea exploziei care a afectat imobilul apartinand familiei Szekely, dar si alte patru locuinte aflate in imediata apropiere, este la fel de interesanta ca si povestea introducerii gazului metan in Nasaud.
Povestea gazului nasaudean este lunga si intortocheata si are implicatii in varful primariei, in sediul unui anumit partid si la ultimul etaj al cladirii din strada Zefirului unde se afla cartierul general al Garant Service.
Filmul evenimentelor
Norocul familiei Szekely, daca se poate spune asa ceva, este ca in momentul exploziei nu era nimeni acasa, altfel, acum vorbeam si despre morti. Angelica Szekely a fost anuntata de vecini ca discul de la contorul de gaz se invarte in nestire fara a fi cineva acasa, acestia banuind o scurgere de gaze. Era in jurul orei 16.00. O ora mai tarziu, inevitabilul s-a produs: jumatate din imobil s-a transformat in moloz si ruine, geamurile de la alte patru locuinte din apropiere au devenit cioburi, iar zeci de bucati de sticla s-au implantat in peretele casei de langa imobilul distrus de deflagratie.
Familia Szekely spune ca la fata locului au venit, rand pe rand, politia, pompierii si un muncitor de la firma care a concesionat instalatia de gaz de la Garant Service, firma clujeana Concordia. Atat si nimic mai mult.
Situatia este disperata pentru familia Szekely, aceastia ramand fara acoperis deasupra capului, imobilul pe jumatate distrus fiind decuplat de la apa, energie elecrica si gaze. Asta, pana la venirea celor de la Concordia, firma care a preluat prin concesiune „gazul” de la Garant Service. Tot in vremea respectiva a fost constituita si o asociatie a nasaudenilor care a colectat aproape 2 miliarde de lei vechi de la 700 de familii de nasaudeni, banii intrand in visteria lui Corutiu pentru demararea investitiei.
Afaceri mirositoare cu gaz
Explozia de la Nasaud nu a facut victime, din fericire, dar scoate la iveala neregulile inregistrate de-a lungul timpului cu introducerea gazului metan in orasul academicienilor.
Totul a inceput pe vremea primarului Oancea, atunci cand nasaudenii a inceput sa scoata bani din propriile buzunare pentru introducerea gazului metan.
In anul 2000, societatea Garant Service SRL a preluat concesiunea gazului in orasul academicienilor in baza unei licente obtinute de la Ministerul Industriilor. Intre timp, Corutiu a divizat vechea firma pentru a scapa de responsabilitate in unele procese pe care le avea pe rolul instantelor de judecata. Astfel, ca nou infiintata firma poarta acelasi nume, Garant Service SRL (a doua fiind Garant Service SA, unde Corutiu detine 99 la suta din actiuni ) si a ramas cu contractul de concesiune a gazului din Nasaud.
In 2005, primarul Dumitru Muresan, la presiunile mai multor consilieri si a oamenilor nemultumiti, a vrut sa rezilieze contractul incheiat de municipalitate cu firma bistriteana. Motivul - lucrarile pentru introducerea gazului inaintau cu viteza unui melc dornic de afirmare la un concurs de frumusete.
In cele din urma s-a gasit o situatie de compromis politic - Societatea CPL Concordia, firma care sponsoriza echipa de fotbal a premierului italian Silvio Berlusconi, AC Milan, a preluat acest bussines, asta, dupa ce, in urma cu ceva vreme firma cu pricina a incercat sa obtina licenta pentru introducerea gazului in Nasaud.
Desi suma pe care i-au platit-o italienii lui Vasile Corutiu este tinuta la secret, noi am aflat ca se vorbeste de peste 30 de miliarde de lei vechi. Bani seriosi, daca ne gandim ca Garant Service a investit in reteaua de gaz a orasului Nasaud cam jumatate.
Oricum, inca anul 2004, contractul de concesiune dintre firma lui Corutiu si Primaria Nasaud era expirat.
Nu trebuie uitat faptul ca fiecare familie a platit intre unu si trei milioane de lei vechi pentru demararea lucrarilor, urmand sa achite ulterior diferenta pentru racordarea propriu zisa si pentru lucrarile de interior si proiect.
Tot atunci, la ultima intalnire dintre consilierii din Nasaud, Vasile Corutiu si conducerea CPL Concordia, directorul firmei clujene Ilie Cosma a declarat ca din momentul preluarii contractului de concesiune ei vor face bransamentele de gaz, dar oamenii vor trebui sa le plateasca lor.
Pe scurt, cam asa arata povestea gazului nasaudean. Pe larg, o ancheta completa necesita un timp mai indelungat pentru dialogul cu toti cei implicati in aceasta afacere: primarie, primarul Dumitru Muresan, dar si altii. Pana atunci insa, bransamentele sau instalatiile de gaz incep sa dea rateuri, familia Szekely fiind la un pas de o tragedie.