„Acum 15 ani, la concertele simfonice din Bistrița erau mai mulți muzicieni pe scenă decât public în sală. Acum orașul nu se mai poate lipsi de aceste concerte” a admis primarul Ovidiu Crețu, în deschiderea concertului extraordinar susținut de Noua Orchestră Transilvană, la Biserica Evanghelică, cu prilejul împlinirii a 15 ani de la înființare.
Recitând faimoasele versuri din Ion Mureșan – „Trăiește-ți viața conform gramaticii!” din Cartea de iarnă – Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură, a început prezentarea concertului extraordinar desfășurat astă-seară în Biserica Evanghelică, în cinstea împlinirii a 15 ani de la formarea Noii Orchestre Transilvane.
Gavril Țărmure a amintit pe scurt istoria acestei orchestre și muzicienii care fac parte din ea – unii dintre membrii fondatori fiind prezenți și la concertul aniversar de azi – fără să uite să amintească de sponsorii și firmele prospere din Bistrița care au susținut de atâtea ori financiar activitatea orchestrei.
„Acum 15 ani, la concertele simfonice din Bistrița erau mai mulți muzicieni pe scenă decât public în sală” a recunoscut primarul Ovidiu Crețu, adăugând că pe atunci bistrițenii nu aveau nici școala, nici educația necesară pentru a gusta așa ceva. Însă Gavril Țărmure, cu ambiție, tenacitate și multă dragoste s-a ocupat de acest aspect astfel încât acum orașul nu se mai poate lipsi de concerte.
„Așa că, atunci când sponsorii sau firmele din Bistrița nu mai reușesc să susțină asemenea evenimente culturale, este de datoria municipalității să le sprijine” a mai spus Ovidiu Crețu, oferind un minunat buchet de flori sărbătoriților.
Noua Orchestră Transilvană dirijată de Romeo Rîmbu a interpretat în prima parte a concertului o partitură extrem de dificilă și plină de capcane a virtuosului Niccolo Paganini – Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră. Solistul a fost Gabriel Croitoru – cel care și-a câștigat dreptul de a cânta pe vioara Guarnieri, vioara care a aparținut lui George Enescu, într-un concurs al cărui președinte a fost însuși Yehudi Menuhin care a și oprit concursul în momentul în care l-a ascultat pe Gabriel Croitoru, declarându-l câștigătorul de drept al viorii și urmașul lui Enescu.
În partea a doua a concertului, orchestrei i s-a alăturat şi Corul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș dirijată de Vasile Cazan, după care a urmat sfâșietoarea Odă a bucuriei compusă de Beethoven. Soliștii care au dat culoare partiturii au fost Claudia Batarangă (soprană), Ana Rusu (alto), Toni Barton (tenor) și Sandor Árpad (bas).
Muzicienii au fost aplaudați furtunos, în picioare, de bistrițenii care au umplut Biserica Evanghelică pentru a asista la încă un concert excepțional.