La periferia periferiei, la umbra fagilor, a clăilor de fân și a caselor Barbie (predominant portocalii și verde strident) – Telciul va găzdui în 24 şi 25 iulie, universitari și cercetători din multe colțuri ale Europei și ale României. Şi bistriţenii sunt poftiţi să ia parte la câteva dezbateri și discuții strașnice!
Ca și în anii trecuți, sala de conferințe a Primăriei Telciu va găzdui prima zi de comunicări și dezbateri (24 iulie), gazda zilei următoare fiind Biblioteca Județeană "George Coșbuc” din Bistrița, recent cooptată în acest proiect.
Vă reamintim – precizează organizatorii – există loc pentru campare, cu acces la duş şi bucătărie (gratis), există locuri la pensiuni şi, pentru cei mai excentrici, încercăm să asigurăm loc în podul cu fân…! Pentru alte informaţii vă stăm la dispoziţie. Aşa ceva numai la anul mai pupaţi, aşa că luaţi corturile şi porniţi la drum, spre Nord, pentru puţină decolonizare!
Evenimentul este susţinut financiar de Primăria şi Consiliul Local din Telciu, iar premisa de la care au pornit organizatorii este aceea că anul 2015 a debutat printr-o serie de incidente violente precum atacul asupra redacției Charles Hebdo din Paris, atentatul din Sanaa, capitala Yemenului, sau masacrele comise de gruparea Boko Haram în Nigeria, care au readus în atenția publică teoria huntingtoniană a ciocnirii civilizațiilor și numeroase discuții despre modernizare și căile ei.
Însă, ca și în alte cazuri, orice demers menit să contribuie la înțelegerea și lămurirea unor astfel de situații și provocări, necesită nu numai o analiză amănunțită a contextului, ci și o coborâre în timp, în căutarea unor semințe care au germinat lumea contemporană sau anumite aspecte ale acesteia. În ultimele cinci secole, colonialismul european, ideologia şi iniţiativele modernizării au marcat sistemul mondial într-o manieră complexă.
Ediția din acest an a Conferințelor de Vară de la Telciu abordează problema modernizării dintr-o perspectivă prea puțin abordată în mediile academice românești, şi anume cea a decolonizării. Prin titlul ales: „Dincolo de Est și Vest. Decolonizarea Modernizării”, ediția din acest an țintește o abordare a modernizării prin depășirea paradigmei egocentriste și prin integrarea unor perspective cât mai variate asupra acestui complex fenomen.
În spiritul interdisciplinarității, cultivat și în cadrul edițiilor precedente, ediția a IV-a a Conferințelor de Vară de la Telciu va încerca să desluşească unele tematici precum:
Modernitate, Modernizare, Postcolonialism şi Decolonizare.
Est și Vest, Sud și Nord sau despre proiectarea periferiilor și a inferiorității.
Peninsula Balcanică – Peninsula Iberică sau Orientul Europei.
Fețele colonialismului.
Modernizare și Occidentalizare.
Colonialismul și construirea inegalităților.
Islamul și provocările modernității
Un prim argument, de ordin istoric, pentru organizarea acestor conferinţe tocmai într-un sat de pe Valea Sălăuţei, ar fi faptul că Telciu reprezintă una dintre comunele militarizate de către administrația habsburgică în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Acest proces de militarizare a văii Someșului a avut o importantă dimensiune colonizatoare, în sensul transformării „bunilor sălbatici” de la periferia estică a monarhiei, în cetățeni loiali și utili Imperiului Habsburgic.
Urmele acestui proces se pot vedea atât în păstrarea vechiului slogan grăniceresc „Virtus Romana Rediviva” în simbolistica liceului ”George Coșbuc” de la Năsăud (înființat în 1864, după desființarea regimentului grăniceresc), cât mai ales, în mândria locală și în aerele de superioritate ale multor năsăudeni, detectabile în numeroase narațiuni care vor să etaleze identitatea locală.
Ca să vă faceţi o idee despre ce şi cum se discută la Telciu – nu aveţi decât să recitiţi un excelent interviu acordat pentru Bistriţeanul.ro de cel care a iniţiat Conferinţele de vară de la Telciu – Valer Simion Cosma:
Conferințele de vară de la Telciu – spațiul miraculos și discret, sub semnul dialogului și cunoașterii