“Este pentru prima dată după anii studenției când revin la Bistrița și sunt foarte fericit, entuziasmat și emoționat” a precizat invitatul de onoare al unui concert special care va avea loc duminică, 21 august, de la ora 18.00, la Sinagoga din Bistriţa. "Rar se întâmplă ca un artist consacrat să-și plece privirea și asupra noastră..."
Duminică, 21 august, de la ora 18.00, melomanii din Bistriţa sunt invitaţi să participe la un recital de arii, duete şi canzonette celebre susţinut de basul Petre Burcă şi soprana Bianca Nica.
“Este pentru prima dată după anii studenției când revin la Bistrița și sunt foarte fericit, entuziasmat și emoționatInvit publicul bistrițean cu multă căldură la Întâlnirea cu muzică de operă, simfonică și nu numai, căci vor fi şi mici surprize în program. Mai ales că pe scenă se vor afla tineri artiști bistrițeni care, sper eu, vor duce cu demnitate faima școlii bistrițene peste mări și țări!” a precizat Petre Burcă în legătură cu spectacolul de duminică seara.
“Este o onoare pentru mine să cânt pe aceeași scenă cu un solist pe care îl admir și îl urmăresc pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca de multă vreme și îi mulțumesc pentru șansa oferită și promit să mă ridic la cel puțin jumătate din nivelul său artistic! Rar se întâmplă ca un artist consacrat, ca Petre Burcă, să-și plece privirea și asupra noastră, a celor care pășesc cu pași mărunți pe drumul al muzicii de opere. Iar cei care vor fi prezenți, vor fi cu sigurață impresionați de carisma și umorul pe care îl poate avea un cântăreț de operă, în ciuda percepțiilor preconcepute că acest gen este unul sobru...” a precizat Bianca Nica pentru Bistriţeanul.ro.
Petre Burcă a fost student al lui Gheorghe Roşu la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, iar ulterior a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Gabriela Cegolea şi Mariana Nicolesco. A susţinut recitaluri, concerte de arii și lieduri, şi a interpretat roluri de operă la Opera Națională Română Cluj, Filarmonica „Transilvania”, Opera Națională București, Filarmonica Iași, Filarmonica Botoșani, Opera Națională Timișoara, Teatrul de Operă și Operetă Craiova, Filarmonica Craiova, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Etnografic Cluj, Bastionul Croitorilor Brașov.
De asemenea, a colaborat cu Opera din Constanța, cu Filarmonicile din Arad, Târgu-Mureș şi Botoșani. A efectuat turnee artistice în Anglia, Germania, Elveția, Austria, Luxemburg, Italia, Spania, Franța, Cehia, Ungaria, Olanda, Belgia, Suedia, Grecia, Turcia şi Coreea de Sud.
De-a lungul carierei sale, ca angajat al Corului Filarmonicii „Transilvania”, apoi al Teatrului Liric Braşov, al Teatrului de Operă şi Operetă din Craiova, al Operei din Braşov, iar, din 2004, al Operei Naţionale Române din Cluj, Petre Burcă a colaborat cu dirijori precum Erich Bergel, Hary Béla, Emanuel Elenescu, Cristian Mandeal, Giuseppe Raffa, Alan Tongue, Kim Su-Bum, Alfonso Saura, Rotislav Haliska, Keri Lynn Wilson, Pierre Kao, Emil Simon, Petre Sbârcea, Traian Ichim, David Crescenzi, Julien Salemkour, Ilarion Ionescu-Galaţi, Vlad Conta, Cristian Oroşanu, Iurie Florea, Ciprian Teodoraşcu, Adrian Morar, Gabriel Bebeşelea, Gheorghe Costin, Tiberiu Soare, Shinya Ozaki, Gheorghe Victor Dumănescu, Dorin Frandeş, József Horváth şi Cristian Sandu.
În repertoriul de operă şi operetă al lui Petre Burcă, se regăsesc roluri din operele Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Flautul fermecat, Răpirea din Serai, Căsătoria secretă, Bărbierul din Sevilla, Cenuşăreasa, Don Pasquale, Boema, Tosca, Turandot, Gianni Schicchi, Carmen, Bal mascat, Rigoletto, Trubadurul, Don Carlo, Falstaff, Aida, Forţa destinului, Liliacul, Werther, The Rake’s Progress, Candide, My fair lady, Moara lui Călifar, Cântăreaţa cheală, Secretul lui Don Giovanni.
Bianca Nica a început studiul muzicii la Liceul de Muzică Tudor Jarda, studiind pianul timp de 8 ani. La vârsta de 15 ani a început studiul cantoului clasic cu soprana Irina Săndulescu Bălan, solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. A participat la mai mult concursuri, precum Concursul de Interpretare al Muzicii românești Sigismund Toduţă, Concursul de Interpretare Muzicală Muzica pentru toți din Baia Mare.
A participat la diferite recitaluri, producţii şi concerte şcolare, dar și la seminarul caritabil „Pune-ţi visul la încercare”, unde a susţinut un recital alături de baritonul Samuel Barani. Este studentă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, la specializările Muzicologie și Canto clasic, voluntară a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi a Festivalului George Enescu. Prima sa colaborare cu Opera Națională Română din Cluj-Napoca a avut loc anul acesta, pe 1 iunie, când a debutat în rolul Zânei din opera pentru copii „Fata babei și fata moșului” de Florin Comișel.
Cei doi artişti au vor fi acompaniaţi la pian de Renata Burcă, absolventa Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat pianul şi a absolvit studiile de licenţă şi masterat. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Theodor Paraschivescu şi Jean-François Antonioli şi este profesoară la şcoala „Elf” din Cluj, colaboratoare în cadrul unor spectacole organizate de Opera Română şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (Fata moşului şi fata babei, Peer Gynt Rockstar, Cina festivă a lui Don Juan). Este şi membru activ al programului educativ „Do, re, mi START!”, în cadrul căruia a participat la concertele educative Melodia costumată şi Carnavalul animalelor.
Invitat în spectacol este şi pianistul Alex Timoce – absolvent al Liceului de Muzică "Tudor Jarda" și proaspăt student al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, având numeroase premii la Olimpiada națională de interpretare instrumentală.
Pe Bianca Nica aţi mai avut ocazia s-o urmăriţi într-un concert susţinut în aprilie, tot la Sinagogă:
VIDEO: Gală de operă extraordinară, ieri seară, la Bistriţa. CINE a fost diva serii