Continuând demersurile de susţinere a valorilor culturale locale, Asociaţia Culturală „Grigore Bradea” în parteneriat cu LIONS Club Siebenburgen Bistriţa vă invită la un eveniment cu totul special: lansarea la Bistriţa a romanului „Înalt este numele tău” semnat de Ioana Bradea şi publicat în martie 2017, la prestigioasa editură Humanitas.
Romanul este una dintre cele mai frumoase cărţi scrise despre Bistriţa, fiind prezentat, pe site-ul Humanitas.ro drept o poveste spectaculoasă: "Pornind de la istoria şi legendele medievale ale oraşului său natal, Bistriţa, Ioana Bradea reconstruieşte o poveste spectaculoasă, depănată pe rând de locuitorii acestei cetăţi „uitate de rege şi sfinţi”: un preot şi notar care consemnează în cronica sa zbuciumatele zile din preajma condamnării la moarte a lui Andreas Beuchel, fostul jude al oraşului, rebela Margareta — fiica noului jude, care încalcă normele vremii şi ale familiei sale pentru a-şi găsi ursitul, un arhitect italian însărcinat cu renovarea catedralei, vegheaţi, cu toţii, de privirea unui enigmatic călugăr străin...".
Ilustraţia copertei reprezintă una dintre vechile porţi ale cetăţii Bistriţei – Poarta Spitalului, fiind un desen realizat de Miron Alexandru David, în vârstă de 6 ani, în cadrul atelierului de pictură al Clubului Scenica, Bistriţa.
18 copii au participat în februarie 2016 la un inedit atelier de pictură la Clubul de pictură SCENICA, coordonat de Dora Baba, în cadrul căruia s-a desenat una dintre vechile porţi ale cetăţii Bistriţa. Din cele 18 picturi trimise la Editura Humanitas, a fost selectată una singură, dar comunitatea din Bistriţa merită să se bucure şi de celelalte picturi care înfăţişează, practic, alte 17 dimensiuni ale porţii de intrare în cetate – percepute prin prisma unor copii – viitorii locuitori ai acestui oraş.
În vederea realizării acestui proiect, la Bistriţa va fi invitată Ruxandra Cesereanu – poetă, prozatoare, publicistă și eseistă, redactor-şef adjunct la revista Steaua din Cluj-Napoca.
Ruxandra Cesereanu şi-a susținut doctoratul în 1997, cu teza Infernul concentraționar reflectat în conștiința românească, actualmente fiind profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul Catedrei de Literatură Comparată. Timp de 4 ani a fost cadru didactic al Catedrei de jurnalism de la Facultatea de Științe Politice. Este, de asemenea, cercetător al universului concentraționar.
De asemenea, la eveniment vor participa şi Camelia Toma, profesor la Colegiul "Andrei Mureşanu" din Bistriţa, regizor şi coordonator al trupei Corint, şi doi actori profesionişti de la Teatrul de Stat din Satu Mare: Ciprian Vultur (originar din Bistriţa) şi Stelian Rosian – care vor susţine ă scurtă dramatizare a unui fragment din roman.
Ioana Bradea s-a născut în octombrie 1975 la Bistriţa. A studiat vioara, timp de opt ani, la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, şi apoi limbi străine la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa şi la Universitatea din Bucureşti (Secţia portugheză–franceză).
A publicat până acum două romane: Băgău (Editura Est, 2004), care a primit Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, şi Scotch (Editura Polirom, 2010). A muncit în Bucureşti, într-o piaţă şi apoi la o revistă de scurtă durată, în Bistriţa - prin fabrici şi uzine, ca translator, redactor la un post de radio, manager în propria cafenea, în prezent locuind la Bistriţa, unde munceşte la un cotidian online.
Referinţe critice:
Din punct de vedere al stilului, Ioana Bradea a scris o capodoperă. Există în povestea autoarei o uluitoare foame a cuvintelor de a căpăta formă, de a descrie lumea, de a descrie întreaga lume, totul. Tocmai de aceea, textul ajunge să se topească în tablouri impunătoare, de mari dimensiuni, în vreme ce punctul întârzie să apară: foamea acestei descrieri demiurgice îl face aproape inutil. Să spunem aici că finalul este colosal, aşezat într-o tuşă impecabilă.
(Cătălin Chiru, Hyperliteratura.ro)
* * * *
Înalt este numele tău e un microroman inteligent, o mică bijuterie lexicală și estetică... Impresia de incantație continuă conferă întregii narațiuni o forță descriptivă remarcabilă, iar desele schimbări de perspectivă narativă compun o diversitate de unghiuri de „cuprindere” a poveștii. (Dan-Liviu Boeriu, România Literară)
* * * *
Cea de-a treia carte a Ioanei Bradea, Înalt este numele tău, publicată recent la Humanitas, spulberă, de fapt, orice predicţie referitoare la stil, tematică sau univers ficţional (...) O carte în care fraza exactă şi tăioasă se inventează pe măsura respunerii poveştii, vechea poveste biblică a rostirii numelui Său. (Simona Sora, Pressone.ro)
* * * *
Evenimentul va avea loc miercuri 14 iunie de la ora 19:00, la Casa Andreas Beuchel (Ion Zidaru) din Piața Centrală.