Invitaţi extraordinari – profesori la Academia Regală din Londra sau Universitatea de Muzică și Teatru din Hanovra – care promit câteva aventuri muzicale ieşite din comun – vor fi prezenţi luni seara, în oraşul nostru, într-un prestigios eveniment care înscrie, încă o dată, Bistriţa, în circuitul celor mai importante oraşe culturale ale României:
Luni seară, de la ora 19.00, la Sinagogă se desfăşoară un prestigios eveniment muzical care înscrie, încă o dată, Bistriţa – în circuitul celor mai importante oraşe culturale ale României. Este vorba despre Festivalul SoNoRo 2016, despre care iniţiatorul său, violonistul Răzvan Popovici explică faptul că „Versul lui Joseph Brodsky «and the clearer the song is heard, the smaller the bird», descoperit întâmplător cu ceva timp în urmă, ne-a încântat enorm și ne-a confirmat de ce Festivalul SoNoRo a reușit să schimbe în doar câțiva ani perspectiva multora asupra muzicii de cameră în România...”
Este cea de-a XI-a ediţie a Festivalului SoNoRo, ediţie care încununează 10 ani de aventuri muzicale ieşite din comun: „Festivalul SoNoRo păşeşte cu această ocazie într-un nou ciclu. Dacă în primii zece ani am creat, construit, dezvoltat, rafinat conceptul SoNoRo, ne dorim ca în următorii zece, pe de o parte, să culegem roadele acestei munci serioase, pe de altă parte să consolidăm, inovăm, lărgim spectrul activităţilor întregii platforme culturale SoNoRo, atât în ţară cât şi în străinătate”, mai spune Răzvan Popovici.
Luni, 14 noiembrie, de la ora 19:00, Sinagoga din Bistrița găzduieşte spectacolul La Muse et le Poète în faţa melomanilor bistriţeni urmând să evolueze Diana Ketler (pian), Alissa Margulis & Erik Schumann (vioară), Răzvan Popovici & Liisa Randalu (violă) şi Marcin Sieniawski (violoncel).
În program:
Camille Saint-Saëns (1835-1921) La Muse et le Poète pentru trio cu pian
Gabriel Fauré (1845-1924) Cvartet cu pian nr.1 în do minor, op. 15
Darius Milhaud (1892-1974) La Creation du Monde, op. 81a, pentru cvintet cu pian
George Enescu (1881-1955) Rapsodia Română nr. 1
Pretul unui bilet este de 15 lei. Pentru elevi, studenti, pensionari – 10 lei.
Răzvan Popovici s-a născut într-o familie de muzicieni şi a început studiul cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden şi Théâtre-des-Champs-Elysées din Paris. A colaborat cu Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Daishin Kashimoto, Mihaela Ursuleasa și Gilles Apap. Este invitat la festivaluri precum cel din Lucerna, Schwetzinger Festspiele, Boswil Musiksommer, Oxford Chamber Music şi Kobe Music. Printre sălile în care a cântat se numără South Bank si Wigmore Hall din Londra, YMCAdin Ierusalim sau Prinzregententheater şi Gasteig din München. Este iniţiatorul şi directorul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti.
Diana Ketler – din 2001 profesoară de pian la Royal Academy of Music din Londra – provine dintr-o renumită familie de muzicieni din Riga. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani şi a debutat la 11 ani sub bagheta cunoscutului dirijor Vassily Sinaisky. Ca solistă şi muziciană de cameră a avut concerte în aproape toate ţările europene, în Japonia, Canada, America şi Rusia, cu orchestre precum Filarmonica de Cameră din Salzburg, Münchener Bachorchester, Orchestrele de Cameră din Kobe, München și Riga și Orchestra Națională Simfonică Letonă.
Alissa Margulis s-a născut în Germania, într-o familie de muzicieni ruși, a studiat la Köln, Bruxelles și Viena, prima ei apariție publică având loc la doar șapte ani, alături de soliștii Orchestrei Simfonice din Budapesta. De atunci, a cântat alături de numeroase orchestre precum Camerata Switzerland, Kremerata Baltica, Orchestra Simfonică din Düsseldorf, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestrele Südwestrundfunk, Norddeutscher Rundfunk și Westdeutscher Rundfunk sau Orchestra Națională din Lorraine.
Erik Schumman s-a născut în 1982, la Köln, dintr-un tată român și o mamă japoneză, fiind invitat în mod regulat să cânte, în calitate de solist, alături de orchestre din Europa, Asia și America – orchestrele simfonice NDR din Hamburg și Hanovra, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică din Düsseldorf, Orchestrele de Cameră din Viena și Zürich, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra de Paris, Orchestra Națională Franceză, Orchestra Simfonică Kyoto, dar și Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestra Simfonică Națională din Washington.
Liisa Randalu s-a născut în 1986, la Tallinn, și a crescut la Karlsruhe, în Germania, unde a început studiul viorii. A continuat cursurile la Stuttgart, iar în 2009 s-a mutat la Frankfurt, optând pentru vioară. În octombrie 2013 a început masterul la Berlin, cu profesorul Friedemann Weigle (membru al Cvartetului Artemis). În calitate de solistă, Liisa a cântat alături de Orchestra de Cameră din Tallinn, Sinfonietta Frankfurt și Filarmonica Germană de Coarde, condusă de Michael Sanderling.
Marcin Sieniawski s-a născut în 1970, la Varșovia, și a început să studieze violoncelul la vârsta de opt ani. După ce a încheiat studiile muzicale în țara sa natală, a urmat cursurile Conservatorului Național „P. I. Ceaikovski” din Moscova, iar cu Hatto Beyerle a studiat la Universitatea de Muzică și Teatru din Hanovra. Încă din copilărie, Marcin a primit nenumărate distincții în competițiile naționale. Ca membru al Cvartetului Szymanowski, Marcin a concertat în peste patruzeci de țări din întreaga lume, pe unele dintre cele mai cunoscute și importante scene – fiind în prezent profesor de muzică de cameră la Universitatea de Muzică și Teatru din Hanovra.
Evenimentul este organizat de Societatea de Concerte cu sprijinul Primăriei municipiului Bistriţa şi al Centrului Cultural „G.Coşbuc” Bistriţa.
3114 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.