„Mai mult decât galii, germanii sau alți barbari – dacii au fost glorificaţi într-o manieră fără precedent de către romani, astfel încât se dă impresia unei simpatii sau admirații cu totul aparte vizavi de acest popor”, afirma istoricul Leonard Velcescu care va prezenta joi publicului bistriţean o spectaculoasă lucrare premiată de Academia Română.
Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC), în parteneriat cu Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița, îi invită pe toţi bistriţenii pasionaţi de istorie veche sau de legendele strămoşilor noştri daci la o conferinţă deosebită.
Joi, 14 aprilie, de la ora 18.30 – istoricul Leonard Velcescu va poposi la Bistriţa pentru a prezenta volumul „Dacii în sculptura romană: studiu de iconografie antică”.
Cartea a fost publicată de Editura Academiei Române anul trecut, iar bistriţenii vor avea ocazia să asculte la Palatul Culturii o spectaculoasă poveste despre cei care ne-au fascinat copilăria – dacii şi romanii.
De altfel, Academia Română i-a acordat istoricului Leonard Velcescu premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” pentru lucrarea „Dacii ȋn sculptura romană. Studiu de iconografie antică” – o lucrare cu care cercetătorul şi-a obţinut titlul de doctor la École Pratique des Hautes Études (Sorbona).
Dr. Leonard Velcescu, care lucrează ȋn prezent la departamentul de cercetare al Universităţii Perpignan (Franţa), s-a dedicat timp de 15 ani identificării şi analizării statuilor de daci realizate de sculptorii romani. Este vorba de lucrări realizate ȋn timpul domniei lui Traian (98-117 d.Hr), perioadă considerată de istorici apogeul artei romane.
Statuile, care ȋi prezintă pe daci ȋn ipostaze impozante, au fost iniţial create pentru a ȋmpodobi Forul lui Traian - astăzi, aceste statui aflându-se în diferite muzee celebre din Paris, Versailles, Florenţa, Londra, New York sau Ierusalim.
„În afară de problema identificării şi a provenienţei lor, aceste sculpturi de Daci fac să apară şi alte întrebări care cer un răspuns din partea specialiştilor în domeniu. Mai întâi, cum ar putea fi explicat acest număr impresionant de statui, „dedicate" de Romani unui popor învins (stăpânit). Să fie acest gest grandios un "omagiu" adus de cuceritori unui popor de războinici?” se întreba la un moment dat istoricul Leonard Velcescu.
„Am încercat în această teză să dăm o viziune de ansamblu în ceea ce priveşte reprezentările iconografice ale Dacilor în Antichitate. Punctul de plecare în demersul nostru de a defini „portretul-robot" al „Barbarului" dac sunt reprezentările atestate pe care le avem despre aceşti „Barbari". Este vorba îndeosebi de „scenele" sculptate pe Columna lui Traian şi basoreliefurile monumentului Tropaeum Traiani de la Adamclisi”, explică istoricul, afirmând că ar fi vorba despre aproximativ 100 de statui „cariatide" reprezentându-i pe daci în diverse ipostaze.
Despre aceste statui şi alte interesante poveşti şi mistere care încă învăluie lumea dacilor – veţi afla mai multe participând la prezentarea volumului „Dacii ȋn sculptura romană. Studiu de iconografie antică” – joi, 14 aprilie, de la ora 18.30, la Palatul Culturii.