Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  51 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EVENIMENT: Portretul-robot al „Barbarului”. Joi, la Palatul Culturii

12/04/2016 13:11:41 Ioana BRADEA  
„Mai mult decât galii, germanii sau alți barbari – dacii au fost glorificaţi într-o manieră fără precedent de către romani, astfel încât se dă impresia unei simpatii sau admirații cu totul aparte vizavi de acest popor”, afirma istoricul Leonard Velcescu care va prezenta joi publicului bistriţean o spectaculoasă lucrare premiată de Academia Română.

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC), în parteneriat cu Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița, îi invită pe toţi bistriţenii pasionaţi de istorie veche sau de legendele strămoşilor noştri daci la o conferinţă deosebită.

Joi, 14 aprilie, de la ora 18.30 – istoricul Leonard Velcescu va poposi la Bistriţa pentru a prezenta volumul „Dacii în sculptura romană: studiu de iconografie antică”.

Cartea a fost publicată de Editura Academiei Române anul trecut, iar bistriţenii vor avea ocazia să asculte la Palatul Culturii o spectaculoasă poveste despre cei care ne-au fascinat copilăria – dacii şi romanii.

De altfel, Academia Română i-a acordat istoricului Leonard Velcescu premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” pentru lucrarea „Dacii ȋn sculptura romană. Studiu de iconografie antică” – o lucrare cu care cercetătorul şi-a obţinut titlul de doctor la École Pratique des Hautes Études (Sorbona).

Dr. Leonard Velcescu, care lucrează ȋn prezent la departamentul de cercetare al Universităţii Perpignan (Franţa), s-a dedicat timp de 15 ani identificării şi analizării statuilor de daci realizate de sculptorii romani. Este vorba de lucrări realizate ȋn timpul domniei lui Traian (98-117 d.Hr), perioadă considerată de istorici apogeul artei romane.

Statuile, care ȋi prezintă pe daci ȋn ipostaze impozante, au fost iniţial create pentru a ȋmpodobi Forul lui Traian - astăzi, aceste statui aflându-se în diferite muzee celebre din Paris, Versailles, Florenţa, Londra, New York sau Ierusalim.

În afară de problema identificării şi a provenienţei lor, aceste sculpturi de Daci fac să apară şi alte întrebări care cer un răspuns din partea specialiştilor în domeniu. Mai întâi, cum ar putea fi explicat acest număr impresionant de statui, „dedicate" de Romani unui popor învins (stăpânit). Să fie acest gest grandios un "omagiu" adus de cuceritori unui popor de războinici?” se întreba la un moment dat istoricul Leonard Velcescu.

Am încercat în această teză să dăm o viziune de ansamblu în ceea ce priveşte reprezentările iconografice ale Dacilor în Antichitate. Punctul de plecare în demersul nostru de a defini „portretul-robot" al „Barbarului" dac sunt reprezentările atestate pe care le avem despre aceşti „Barbari". Este vorba îndeosebi de „scenele" sculptate pe Columna lui Traian şi basoreliefurile monumentului Tropaeum Traiani de la Adamclisi”, explică istoricul, afirmând că ar fi vorba despre aproximativ 100 de statui „cariatide" reprezentându-i pe daci în diverse ipostaze.

Despre aceste statui şi alte interesante poveşti şi mistere care încă învăluie lumea dacilor – veţi afla mai multe participând la prezentarea volumului „Dacii ȋn sculptura romană. Studiu de iconografie antică” – joi, 14 aprilie, de la ora 18.30, la Palatul Culturii.

1673 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro