Cei care l-au ascultat cântând ar fi putut să jure că au văzut aburi roșii plutind în jurul lui, că era foarte zgârcit, cam urâțel, spontan și plin de umor, electrizant și fabulos pe scenă. Marți, 3 februarie, de la ora 19.00, bistrițenii au onoarea de a-i asculta toate cele 24 de capricii, într-un spectacol extraordinar!
Recitalul extraordinar de vioară va fi susținut la Sinagoga din Bistrița de Antal Zalai, unul dintre cei mai buni violoniști maghiari, profesor la Universitatea de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta și laureat a mai multor concursuri internaționale printre care și Concursul „George Enescu” în 2011.
Ultima oară când a concertat la Bistrița – s-a întâmplat tot în 3 februarie, însă anul trecut.
Antal Zalai va interpreta la Bistrița integrala Capriciilor lui Paganini, pe o vioară Stradivarius realizată în 1733, (primită din partea unui afacerist bogat, o vioară pe care a cântat şi violonistul György Garay), fiind un muzician despre care Igor Oistrakh spunea că este un „violonist excepțional, cu o tehnică perfectă, frumoasă, cu tonuri ample, o reală finețe și maturitate muzicală, precum și o personalitate nobilă”…
Niccolò Paganini (1782 – 1840), considerat unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile, cu o intonație și o tehnică inovativă perfecte, a fost ceea ce se cheamă un copil minune: la 11 ani era un maestru al viorii, la 13 ani umplea sălile de concerte iar la 15 ani era considerat o personalitate.
Mărturiile din epocă arată că spectatorii erau pur și simplu subjugați de concertele sale, ajungând chiar să afirme că vedeau aburi roșii ieșind din vioara maestrului... Se povestește că la Livorno, cu o zi înainte de concert, și-a pierdut toți banii într-un joc de cărți. Disperat să-și recupereze banii – și-a aruncat în joc și bunul său cel mai de preț – vioara. A pierdut din nou dar un negustor milos i-a împrumutat o vioară de colecție pentru a putea susține totuși concertul. Era o vioară Guarnieri, fabricată în 1730, o adevărată operă de artă cu care Paganini a strălucit pe scenă în ziua următoare, fiind ovaționat la sfârșit mai mult ca niciodată. Când a vrut să returneze vioara – negustorul l-a refuzat: „Păstreaz-o, eu n-o mai pot ține. N-am crezut că am în casă o asemenea vioară fermecată”. Paganini nu s-a mai despărțit de acel instrument căruia contemporanii săi i-au atribuit puteri magice...
Paganini era renumit și pentru zgârcenia sa, datorată probabil lipsurilor suferite în copilărie, dar și pentru spontaneitatea și umorul său. O altă anecdotă celebră despre Paganini se referă la un concert susținut la Paris. Grăbindu-se să ajungă la sala de concerte, Paganini a urcat într-o birjă iar când a vrut să-și plătească cursa, vizitiul i-a cerut 10 franci.
„Cum 10 franci? Este revoltător...!”
„Ba deloc”, a replicat vizitiul care-l recunoscuse. „La concert prețul biletului este de 20 de franci și asta doar pentru că veți cânta pe o singură coardă...!”
„Foarte bine. Am să-ți dau și eu 10 franci când o să-ți conduci birja într-o singură roată...!” a râs Paganini....
Foto: soundbeat.org