A fost protectorul bistriţenilor în Evul Mediu, a înfruntat secolele cocoţat pe muchia nord-vestică a Turnului Bisericii Evanghelice, spre strada Gheorghe Şincai, a trecut prin două incendii devastatoare, s-a prăbuşit şi fragmentat de-a lungul vremii, dar de acum are o nouă şansă la viaţă! A început restaurarea statuii Sfântului Nicolae!
Autorităţile anunţau încă din 2013 că se caută soluţii pentru restaurarea statuilor care au străjuit turnul Bisericii Evanghelice, montate de meşterii cetăţii sub balconul din turn. Ani de zile, însă, acestea au stat la adăpost, în Muzeul Judeţean, tot aşteptând o soartă mai bună.
Se pare că minunea şi şansa la o nouă "viaţă" a sosit - cel puţin pentru statuia Sfântului Nicolae - chiar în aceste zile: 15 elevi din clasa de Arhitectură de la Liceul “Corneliu Baba” din Bistriţa participă la un inedit proiect cultural intitulat “Muzeul în cetate”, derulat în parteneriat cu Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Ajutaţi de un specialist în restaurare pietrărie din Austria – Laurenţiu Dascălu – elevii din Bistriţa au avut ocazia să vadă pe viu cum pot fi restaurate opere importante ale cetăţii Bistriţa.
Laurenţiu Dascălu a emigrat din Constanţa în ianuarie 90, s-a stabilit în Austria, unde a înfiinţat o firmă de restaurare specializată în pietrărie, ocupându-se, între altele, de statuile străvechi şi zidurile istorice din piatră pe care le reconstituie, în parteneriat cu firme care oferă materiale de construcţie speciale pentru monumentele istorice.
“Încă din decembrie anul trecut am fost contactat de Vasile Duda din Bistriţa, mi s-a propus să vin să le facem o imagine copiilor despre lucrările de restaurare a monumentelor istorice vechi. A fost o bucurie să particip aici în această tabără... M-am bucurat că interesul pentru restaurare se simte şi la tinerii bistriţeni” a povestiti Laurenţiu Dascălu pentru Bistriţeanul.ro, amintind că el însuşi şi-a petrecut o bună parte din copilărie pe şantierele arheologice ale Tomisului, de unde s-a ales cu o mare pasiune pentru monumente istorice care l-a însoţit toată viaţa.
Lecţiile de restaurare la care au participat elevii din Bistriţa au început chiar cu statuia Sfântului Nicolae, amplasată pe turnul Bisericii Evanghelice: “Din păcate este o piesă care a trecut prin două incendii, ceea ce a afectat foarte mult structura pietrei, aceasta s-a exfoliat încă din timpul acestor incendii, am înţeles că statuia s-a şi prăbuşit din locul în care a fost fixată, s-a fragmentat foarte mult, lipsesc multe piese din ea, dar vom încerca pe cât ne permite timpul, să finalizăm măcar în linii mari restaurarea statuii, urmând ca ulterior să intervenim şi cu finisaje asupra ei, astfel încât, într-un viitor cât mai apropiat – ea să poată fi admirată în interiorul Bisericii Evanghelice, aşa cum şi-au propus autorităţile de aici...” a povestit Laurenţiu Dascălu pentru Bistriţeanul.ro.
Istoricul Vasile Duda a recunsocut că restaurarea era vitală pentru statuie şi s-a declarat mulţumit de faptul că elevii de la Arhitectură, coordonaţi de specialistul invitat din Austria, au reuşit să reconstituie inclusiv figura statuii Sfântului Nicolae - aproape ştearsă până acum.
Amplasată pe muchia nord-vestică a Turnului Bisericii Evanghelice, spre Strada Gheorghe Şincai, Sfântul Nicolae a înfruntat secolele, ocrotindu-i pe locuitorii vechii cetăți. Din respect pentru acest sfânt, o a doua statuie a fost amplasată şi pe peretele Casei Parohiale, vis-a-vis de Biserica Evanghelică (ea însăşi având la un moment dat hramul Sfântului Nicolae) - această statuie fiind singura care mai poate fi admirată și de bistrițenii zilelor noastre.
Se spune că în ziua de celebrare a hramului – alinierea între axa bisericii şi cea a răsăritului era aproape perfectă.
Alături de Sfântul Nicolae, sub balconul bisericii, bistriţenii acelor vremuri au înfăţişat şi alţi sfinţi în a căror putere credeau: pe colţul de nord-est se află Fecioara Maria cu Iisus în braţe, pe cel de sud-est protectorul împotriva incendiilor Sfântul Florian, iar înspre sud-vest se află o statuie a Sfintei Ana.
În cadrul proiectului cultural "Muzeul în cetate", Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud găzduieşte în aceste zile tabăra de restaurare pietrărie, realizată în colaborare cu Naturstein Dascălu din Austria. Ieri, la Muzeul din Bistrița a fost realizată o prezentare de materiale și tehnici de restaurare de reprezentanţi ai firmei HASIT România S.R.L, producător și distribuitor de adezivi, chituri, geluri, șape autonivelante, termoizolanți, hidroizolanți și fonoizolanți - o firmă care lucrează cu materiale speciale cu care a fost restaurat inclusiv faimosul Palat Schonbrunn din Viena.