3 evenimente au fost organizate în cadrul unei campanii deosebite la Năsăud (Extensia Universității Babeș Bolyai Cluj), Liceul Tehnologic Forestier Bistrița și Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bîrgăului. Elevii au aflat despre posibilităţile multiple de participare la stagii de perfecționare, studii, muncă și voluntariat în străinătate.
În luna octombrie 2017, serviciu de informare pentru tineri Eurodesk a organizat în Europa campania Time to move, campanie în cadrul căreia tineri, studenți, elevi şi cadre didactice au putut obține informații despre posibilităţile multiple de participare la stagii de perfecționare, studii în străinătate, stagii profesionale şi de muncă, de voluntariat, precum şi despre parteneriatele educaţionale în vederea colaborării cu alte şcoli din Europa.
„Eurodesk În Bistrița-Năsăud. It’s Time To Move” s-au numit cele 3 evenimente organizate în cadrul acestei campanii la Năsăud (Extensia Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca), Bistrița (Centrul Multifuncțional de la Liceul Tehnologic Forestier Bistrița) și Prundu Bîrgăului (Liceul Radu Petrescu).
Evenimentele au fost postate pe harta campaniei (timetomove.info) și au cuprins discuţii interactive despre ce se cunoaşte sau nu se cunoaşte despre proiectele Erasmus+.
Un impact mare l-au avut mărturiile video ale unor tineri din Bistriţa care au acceptat provocarea şi au îndrăznit să viseze la o bursă Erasmus+ în diferite ţări europene sau care participă la programe europene de voluntariat. O mare parte dintre participanți doresc să fie implicați în acțiuni, activități și stagii de voluntariat într-o țară europeană, chiar să studieze în Europa.
Tinerii sunt conștienți de utilitatea stagiilor într-o țară europeană, valorifică oportunitățile pe care parteneriatele le oferă și doresc să participe la stagii de practică profesională, sau în stagii de voluntariat de până la un an. În cadrul acestor evenimente au fost prezentate oportunitățile de mobilitate oferite de proiectele europene în general, dar și proiecte destinate tinerilor pentru a deveni cetățeni activi ai Europei, în special.
Portalul European de Tineret, (europa.eu) gestionat și actualizat de programul Eurodesk, reprezintă o resursă foarte importantă de informații cu referire la acțiunile ce se pot desfășura cu și pentru tineri în cadrul unor teme și domenii de interes: educație și formare, voluntariat, muncă, implicare, cultură și creativitate, sănătate, incluziune socială, călătorii, precum și la pașii ce trebuie urmați în vederea participării la un proiect european destinat lor.
Participanții care au vârsta minimă de 18 ani și vor o experiență de voluntariat specială, au fost informați cu privire la Corpul European de Solidaritate (https://europa.eu/youth/solidarity_ro).
Despre experiențe internaționale, stagii de formare în străinătate prin intermediul componentelor programului ERASMUS+, oportunitățile oferite de programul Eurodesk se va discuta și cu alți participanți la activitățile viitoare organizate de multiplicatorul Eurodesk în Bistrița-Năsăud.
Informații suplimentare se pot obține accesând: www.erasmusplus.ro sau www.eurodesk.ro și europa.eu/youth/RO_ro.
Multiplicator Eurodesk, prof. Ioan Ioja