Cătina, nucile, fructele din livezi și cele de pădure pot constitui tot atâtea surse de venit pentru locuitorii județului Bistrița-Năsăud, cu singură condiție: acestea și alte resurse naturale să facă obiectul unor proiecte ce pot obține finanțare de la Uniunea Europeană. Asta crede Eugen Curteanu, candidatul ARD la Senatul României în Colegiul 1.
Eugen Curteanu spune că șansa oamenilor din Bistrița-Năsăud de a avea o viață mai bună este obținerea de finanțări europene, individuale sau în asocieri, pentru proiecte prin care să se valorifice la maximum pământul și resursele naturale. Candidatul ARD la Senat în Colegiul 1 consideră că, până la acest moment, fondurile comunitare pe care România le are la dispoziție nu au fost folosite fie din neștiință, fie din neputință. Eugen Curteanu spune că majoritatea oamenilor, care poate și-ar fi dorit să înceapă o afacere cu ajutorul banilor europeni, nu a fost suficient de bine informată despre oportunitățile oferite de programele de finanțare și ce anume se poate face concret prin ele, nu a știut din ce capăt să apuce un proiect, nu a avut acces la consultanță de specialitate sau, pur și simplu, a avut rezerve în a crede în șansa de a-și demara o investiție cu astfel de fonduri.
Candidatul ARD la Senat în Colegiul 1 își asumă responsabilitatea ca, în cazul în care va deveni parlamentar, să-și instruiască propriii colaboratori de la birourile din teritoriu pentru a fi capabili să ofere o minimă consultanță pe finanțări europene oamenilor care îi solicită sprijinul. El spune că va face acest gest pentru că, în perioada în care a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a constatat că oamenii, pur și simplu dacă nu au bani pentru a plăti un consultant, nici măcar nu reușesc să afle ce fel de proiecte pot primi finanțare prin programele europene. Eugen Curteanu susține că aceasta este una dintre cauzele principale pentru care România este acum codașă la absorbția fondurilor europene, iar alta este dată de birocrația excesivă din acest domeniu.
Democrat-liberalul este de părere că locuitorii județului nostru trebuie să știe că, atât prin acțiuni individuale, dar mai ales prin asocieri între proprietari, pot primi bani pentru înființarea unor plantații, cum sunt, de exemplu, cele de cătină albă, de nuci, aluni, diverse soiuri de fructe de pădure sau pomi fructiferi. Eugen Curteanu spune că obținerea unor finanțări pe acest segment se rezolvă multe dintre problemele județului nostru: se valorifică mari suprafețe de teren lăsat acum în paragină, pământul ”înverzește” și se asigură protecția mediului, se asigură locuri de muncă și venituri deloc de neglijat din exploatarea plantațiilor și valorificarea produselor.
Pentru că este adeptul asocierilor între proprietari în vederea atragerii de fonduri europene, Eugen Curteanu va face demersuri ca finanțatorii să ofere un punctaj suplimentar solicitanților de fonduri care fac parte dintr-o structură asociativă. Candidatul ARD la Senat spune că primele organisme cărora le va explica oportunitatea unui astfel de demers și le va solicita introducerea unei condiții de finanțare locală sunt Grupurile de Acțiune Locală (GAL-urile), pentru că acestea vor gestiona cea mai mare parte a programelor europene de dezvoltare regională.