Cu experiența de secretar de stat la activ în ministerul care a avut cea mai vizibilă activitate în domeniul absorbției de fonduri europene, cel al Dezvoltării Regionale și Turismului, Eugen Curteanu vrea să suțină, cu toate armele legale ce-i stau la îndemână, simplificarea procedurilor de obținere a fondurilor nerambursabile.
Candidatul ARD la Senatul României, în Colegiul 1, spune că ideea de susține facilitarea accesului la finanțări europene și reducerea birocrației în acest domeniu are la bază problemele pe care le-a sesizat în privința modului de accesare și gestionare a fondurilor nerambursabile în perioada în care se afla în structura de conducere a Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
Fostul secretar de stat consideră că rata foarte mică de absorbție a fondurilor de la bugetul Uniunii Europene, sub 10% din banii care stau la dispoziția românilor, care ne poziționează țara pe ultimul loc în acest domeniu, după Bulgaria, se datoreză unor lucruri care pot fi corectate, printr-o legislație coerentă.
Eugen Curteanu a constatat că oamenii sunt extrem de rezervați în a solicita bani europeni din cauza munților de hârtii pe care trebuie să le completeze pentru un proiect și a birocrației excesive, care îngreunează implementarea, în situația fericită în care se obține o finanțare.
Eugen Curteanu spune că în perioada când era la minister s-au facut demersuri pentru rezolvarea acestor probleme, insa ”era dificil sa se schimbe regulile în timpul jocului și tot ceea ce presupune finanțările europene a fost negociat înainte de 2007, ce-i drept prost de către partea română, simplificarea unor proceduri pe care noi aici în țară le-am complicat poate sa produca efecte in viitorul exercitiu financiar - 2014-2020 ”.
Date fiind aceste lucruri, Eugen Curteanu vrea să facă demersuri de la tribuna Senatului ca România să-și facă bine temele pentru noul val de finanțări aferente urmatoarei perioade.
Candidatul ARD la Senat pe Colegiul 1, Eugen Curteanu, susține că, prin implicarea legislativului, lucrurile pot fi schimbate radical, astfel încât finanțările europene să nu mai fie un vis îndepărtat sau chiar de neatins pentru majoritatea românilor.
În cazul în care va ajunge să reprezinte interesele locuitorilor din Colegiul 1 în Senat, Eugen Curteanu va face demersuri pentru diminuarea considerabilă a numărului de documente care constituie un dosar de finanțare. El spune că fondurile europene se vor obține în viitor cu doar trei acte la dosar: cererea de finanțare, dovada proprietății și proiectul propriu-zis.