Primul pe lista de consilieri judeţeni a Partidului Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud, Eugen Curtean-Dicones, vorbeşte despre proiectele PNL cu care el şi echipa sa vin în faţa electoratului. Candidaţii PNL BN pentru funcţiile de consilieri judeţeni vizează prin aceste proiecte o dezvoltare riguroasă a judeţului pe toate segmentele importante.
- Care sunt proiectele importante cu care mergeţi în faţa electoratului, ţinând cont de segmentele importante: infrastructură, sănătate, educaţie, economie – relaţia cu mediul de afaceri şi implicit creşterea locurilor de muncă?
- Venim în faţa oamenilor cu modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene tocmai pentru a asigura dezvoltarea acestui judeţ. Amintesc drumul care vizează zona predilectă turistică a judeţului, cel care leagă Colibiţa de Mureşenii Bârgăului şi de Bistriţa-Bârgăului. Este extrem de important şi trebuie ca în următoarea perioadă să se circule în condiţii cel puţin decente. Apoi legătura între Josenii Bârgăului şi Ilva Mică peste Strâmba trebuie finalizată, patru ani de zile rămânând în paragină, iar drumul pe Valea Ilvelor trebuie pus în valoare, atât din punct de vedere economic, cât şi turistic.
În ceea ce priveşte sănătatea, cabinetele medicale din mediul rural sunt sau nu sunt reabilitate. Noi le propunem oamenilor ca investiţiile în infrastructura de sănătate pe cabinete medicale şi dotarea acestora să fie făcută în parteneriat cu primăriile din fiecare localitate. Pe de altă parte, să oferim consultanţă medicilor pentru a accesa fondurile europene, fiindcă există axa predilectă în Programul Operaţional Regional, din care aceştia să-şi doteze cabinetele medicale. Acest lucru ar trebui să ducă la creşterea actului medical în zonele din mediul rural văduvite de acesta.
- Referitor la acest domeniu, cu ce ar putea sprijini Consiliul Judeţean autorităţile locale din Năsăud şi Beclean pentru modernizarea şi dotarea spitalelor orăşeneşti, deşi acestea sunt în subordinea administraţiilor locale?
- Reabilitarea Spitalului Judeţean a fost un proces îndelungat, câteodată dureros din punct de vedere bugetar, iar aceasta a început în anul 2010, an în care eu eram secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. În 2011, prin intermediul unui grant elveţian au început lucrările de reabilitare termică a spitalului şi atunci a debutat şi întreg procesul de modernizare a acestuia. Ulterior, într-adevăr, s-au adus fonduri pentru ambulatoriu, pentru UPU, neonatologie, şi avem un spital judeţean modern. Avem modelul de bune practici pe care îl putem oferi spitalelor orăşeneşti, asta însemnând că le putem oferi consultanţă pentru accesarea Axei 8 din POR, dedicată autorităţilor publice locale care pot să acceseze fonduri pentru reabilitarea spitalelor.
- Care este viziunea dvs. şi a colegilor de echipă în ceea ce priveşte educaţia?
- Un învăţământ superior de calitate. Dacă au fost făcuţi paşi pentru ca Universitatea Tehnică din Cluj să-şi deschidă secţii în Bistriţa, iar Universitatea Babeş Bolyai are şi ea o extensie la Bistriţa, iată că învăţământul agricol superior, noi fiind un judeţ preponderent agricol, fiindcă două treimi din populaţie trăind în mediul rural, nu se regăseşte în paleta aceasta a învăţământului superior. Ideea nu e nouă, noi liberalii am încercat să o promovăm încă de acum doi ani, ca USAMV să aibă măcar o extensie. De asemenea, nu e lipsit de importanţă ca învăţământul agricol profesional, dar şi cel tehnic profesional să fie la rândul lor dezvoltate şi chiar stă în puterea Consiliului Judeţean.
- Care este viziunea echipei PNL în ceea ce priveşte relaţia cu mediul de afaceri şi de aici implicit creşterea locurilor de muncă??
- Investitorii vin acolo unde au un mediu prietenos şi, din păcate Consiliul Judeţean, spre deosebire de autorităţile locale, nu poate interveni cu privire la scăderea impozitelor şi taxelor. Dar mediu prietenos de afaceri din partea Consiliului Judeţean nu înseamnă doar scădere de impozite şi taxe, ci şi sprijin informaţional şi consultanţă, inclusiv logistică, ceea ce înseamnă şi facilitarea obţinerii autorizaţiilor.
(PE)