Oaspeți de seamă în această după-amiază, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” de pe Odobescu: vecernia în cea de-a doua zi de Paști a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului care l-a evocat, după slujbă, pe profesorul lui George Coșbuc – Grigore Pletosu, „un om al Învierii”.
Într-o atmosferă încărcată de emoție și noblețe, în prezența unor oficialități printre care și președintele CJ Radu Moldovan sau Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură – ÎPS Andrei Andreicuţ a oficiat în această după-amiază slujba de vecernie la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” unde a avut loc și evocarea preotului Grigore Pletosu, unul din profesorii lui George Coșbuc.
În cuvintele adresate credincioșilor după vecernie, ÎPS Andrei a povestit despre viața creștinească a unui om care crede în Învierea lui Hristos, despre bunătatea care trebuie să ne însoțească pretutindeni, despre milostivenia și trăirea în spiritul evangheliei lui Hristos dar și despre înaintașii noștri și despre felul în care iradia de pe fața lor faptul că ei trăiau în cuvântul lui Hristos.
ÎPS Andrei Andreicuț a recitat câteva versuri din celebra poezie a lui Coșbuc, „La Paști” și a subliniat că un om al Învierii a fost și părintele Grigore Pletosu – un exemplu care ar trebui să ne contamineze în această societate răvășită de lipsa unor valori tradiționale.
„Am venit pentru slujba Vecerniei dar și pentru această evocare, deloc lipsită de importanță și îi felicit pe organizatori pentru inițiativă” a mai spus ÎPS Andrei Andreicuț, iar preotul protopop Alexandru Vidican a remarcat „pe fețele tuturor credincioșilor bucuria pe care ați adus-o, îmbogățindu-ne sărbătorile”, amintind și că Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a fost și prima biserică românească construită după 1918 în Bistrița.
Personalitatea lui Grigore Pletosu al cărui mormânt se află pe aleea principală din dreapta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” a fost evocată de Pavel Jarda, Paul Gavriloaie, Iuliu-Marius Morariu, Marius Goga și Grigore Linul, fiind lansat, și volumul ”Grigore Pletosu. Dogmatica ortodoxă”. Amfitrionul evenimentului a fost managerul Bibliotecii Judeţene, preotul Ioan Pintea.
Grigore Pletosu s-a născut pe 9 iunie 1848, în Chintelnic, și a murit în noiembrie 1934, în Bistriţa, a studiat la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud între anii 1863 și 1871, la Institutul Teologic din Sibiu (între 1871-1874), continuându-și studiile la Facultăţile de Filosofie ale Universităţilor din Leipzig şi Budapesta (1874-1878).
A fost profesor suplinitor (1878) şi definitiv (1882) de Română şi Filosofie, precum şi catehet pentru Religia ortodoxă la Gimnaziul din Năsăud, până la pensionare (1909). A fost ales protopop al Bistriţei din 1909, iconom stavrofor (1928), membru în Sinodul Arhiepiscopiei Sibiului şi apoi al Episcopiei Clujului, membru în Congresul Naţional Bisericesc al Mitropoliei Ardealului și preşedinte al secţiei şcolare a Astrei.