Chiar dacă sunt privaţi de libertate şi îşi petrec viaţa (sau o parte din ea) după gratii – deţinuţii din trupa de teatru “an0nimus”, coordonată de profesoara Camelia Toma au făcut senzaţie astă-seară în Sinagoga arhiplină – cu o piesă de teatru în care au imaginat un univers absurd, puternic ca o combină sovietică, dar şi neputincios...
…cu prăbuşiri în ţărână dar şi vise ale unei existenţe luminoase – în care călăii şi-ar fi dorit să fie profesori de muzică sau grădinari – în care firca, neputinţa, depresia se întrepătrund, cu fiinţe care caută să găsească o faţă de m comunismului, cu inserturi din istoria rusă atât de prezentă în vieţile noastre, cu tulburătoare “lecţii” despre cum se poartă moartea în buzunar, cu pretexte pentru sărbătorile naţionale – şi nefericire exportată în stare pură ca heroina…
Din distribuţie au făcut parte Dan Adrian Mihai (Romulus cel Mare), Iozef Vass (bucătarul), Teodor Tătărcan şi Alexandru Râpan (medicii), Laurenţiu Florin (luptătorul), Andrei Daniel Călini (pescarul), Şerban Călin (filosoful), Cristian Terna (negustorul), Sebastian Oltean (politicianul), Răzvan Bărbos (monitorul, membru în trupa Corint) şi asistentul Andrei Glodea (membru în trupa Corint).
Regia a aparţinut profesoarei Camelia Toma iar procesarea audio-video i-a aparţinut lui Mihai Claudiu Şaişuc.
Scenariul a fost conceput tot de Camelia Toma pe marginea unor texte de Friedrich Durrenmatt, Sorin Catarig, Vlad Drăgoi, T.S. Khasis, Claudiu Komartin, Ioan Es. Pop, Octavian Soviany, Victor Ţvetov şi Radu Vancu.
Spectatorii i-au urmărit cu atenţie şi oarecare teamă pe actorii de la Penitenciar - dar spectacolul s-a dovedit atât de captivant şi dinamic, presărat cu momente muzicale şi coregrafice reuşite iar ropotele de aplauze au fost pe măsura efortului lor.
Evenimentul a fost organizat de Penitenciarul Bistrița, Asociația Argument, trupa de teatru Corint şi Societatea de Concerte Bistrița