Tulburător spectacol azi, la Sinagogă, acolo unde s-a celebrat Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Persoane suferind dizabilităţi sau persoane cu handicap, de diferite vârste şi etnii, au emoţionat o sală întreagă cu un mesaj debordând de bucuria de a fi împreună şi de a cânta din suflet o colindă…
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud a pus la cale astăzi un spectacol artistic cu totul deosebit, la Sinagoga din Bistriţa – realizat în cinstea unor persoane speciale de către alte persoane, la fel de speciale. Colinde, poezii, cântece populare, dansuri populare, dansuri latino sau moderne, teatru de păpuşi, dar şi felicitări şi mici obiecte decorative uimitoare – au colorat în această după-amiază Sinagoga şi au transformat-o, pentru câteva ore, într-un spaţiu magic în care, cu adevărat, s-a simţit că împreună suntem mai buni.
Spectacolul a început cu câteva cuvinte rostite de subprefectul Ovidiu Frenţ, după care, prezentaţi de Alina Sângeorzan, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, pe scenă au urcat tinerii de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropshihiatrică Adulţi Beclean (psihopedagog Dragoş Melania, logoped Andraş Elisabeta), bunicii din Centrul pentru Persoane cu Handicap şi Persoane Vârstnice Nuşeni (coordonaţi de Viorel Boloş), copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 2 din Bistriţa, reuniţi sub bagheta dirijorului Cornel Pop şi trupa „Ritmic” din acelaşi centru, coordonată de prof. ed. Iulia Moldovan şi Angela Beudean.
Din partea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Lacrima” din Bistriţa au urcat pe scenă 6 tineri colindători coordonaţi de profesoarele Monica Otvis şi Anamaria Lazăr Gordon, de la Liceul Tehnologic Special „Sf. Maria” din Bistriţa au urcat pe scenă copiii din grupul „Cosânzeana”, care au interpretat trei colinde, în timp ce copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 s-au prezentat cu grupul vocal „Cununiţa” (îndrumători profesoarele Mariana Moldovan, Gabriela Granciu şi Elisabeta Berar), trupa de teatru „Zburlici” (îndrumată de profesoara Cornelia Apostol) şi cu o impresionantă expoziţie de lucrări coordonate de profesoara Teodora Popescu.
Voluntarii şi beneficiarii Asociaţiei Benita au interpretat piesa „Cele mai frumoase flori”, în timp ce copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Beclean (coordonaţi de Ana Doros, Emese Szekely, Carmen Gogozan, Kinga Lăpuşan şi Cosmina Huciu) au impresionat cu dansul modern susţinut de trupa „Dinamic”, dar şi cu expoziţia de produse prezentate spre vânzare în Sinagogă.
Şi chiar dacă mijloacele de expresie nu le-au fost întotdeauna la îndemână, sau emoţiile au fost cu adevărat mari pentru toată lumea – ziua de sărbătoare a dezvăluit tuturor celor prezenţi că merită să facem un efort să încercăm măcar să înţelegem problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi că merită să le susţinem demnitatea şi participarea printr-un asemenea eveniment.
Pentru că bucuria de a-l cânta pe Christos este la fel de mare, iar satisfacţia de a dansa sau a face teatru este, de asemenea, uriaşă...