Judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au amânat pronunțarea în dosarele în care reprezentanții Partidului Mișcarea Populară au contestat listele Partidului Național Liberal, depuse pentru Parlament. Dacă plângerile celor de la PMP sunt acceptate, liberalii ar putea ieși din cursa electorală.
Plângerile la legea electorală s-au înmulțit!
Dacă ieri pe rolul instanțelor erau înregistrate zece plângeri la legea electorală, până la închiderea programului încă o contestație a fost depusă la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Judecătorii bistrițeni au reușit până acum să soluționeze o singură plângere, pe care au respins-o deoarece a fost tardiv înregistrată.
Alte trei dosare în care listele Partidul Național Liberal și listele depuse de Uniunea Salvați România au fost contestate de Partidul Mișcarea Populară și respectiv de Partidul Ecologist Român vor primi astăzi o soluție.
Listele celor de la PNL au fost contestate și de Partidul Alternativa Civică, Atitudine, Solidaritate, Acțiune, ieri însă, judecătorii care au analizat contestațiile depuse de PMP împotriva PNL și de PER împotriva USL au amânat însă luarea unei decizii.
Liderii Partidul Național Liberal așteaptă deocamdată decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud înainte de a face comentarii pe această temă.
În contestația pe care cei de la Partidul Mișcarea Populară au depus-o la Tribunalul Bistrița-Năsăud se arată că listele depuse de PNL Bistrița-Năsăud pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie nu ar fi conforme legii electorale și că semnăturile președintelui Alina Georghiu din unele dosare de candidați nu ar fi cele în original așa cum cere legea, ci ar fi scanate.
Partidul Mișcarea Populară a depus împotriva listelor depuse de PNL două plângeri, care urmează să fie analizate astăzi pe fond și după-amiază judecătorii să se pronunțe asupra contestațiilor.
Dacă magistrații bistrițeni dau dreptate celor de la PMP, listele depuse de liberali pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie ar putea fi invalidate ceea ce ar însemna ieşirea din cursa electorală.
Majoritatea partidelor au făcut schimbări pe ultima sută de metri în listele electorale deoarece nu au respectat legislația electorală care prevedea că pe liste trebuie să existe și tineri și femei.
Cu o situație de genul acesta s-au confruntat și liberalii, la Senat, în varianta inițială a listei depuse neexistând nominalizată nici o femeie, așa cum cere legislația electorală.
Liberalii au fost nevoiți să facă modificări, pe ultima sută de metri, în ultima zi de depunere a candidaturilor, introducând-o pe Claudia Pui în locul lui Mihai Mureșan, pe locul III pe listă după Ioan Turc și Dorin Dobra.