Cum să fim coerenţi în faţa arbitrarului şi a tumultului cotidian? Cum să-i convingem pe cei mai buni elevi din Bistriţa să viseze să se facă şi ei profesori când vor fi mari? Cum să marcăm altfel decât printr-o Gală cum scrie la carte – Ziua pe nedrept uitată a învăţătorului şi profesorilor...?
Întrebările de mai sus au fost doar câteva dintre miile de cuvinte tulburătoare care au însufleţit astă-seară scena Sinagogii din Bistriţa, cu prilejul Galei „Zece profesori de nota 10”.
Autorul moral al evenimentului – inspectorul şcolar general Camelia Tabără a subliniat că instituţia pe care o reprezintă a vrut să marcheze ziua uitată a învăţătorului, să articuleze un mesaj care să vorbească despre felicitările, admiraţia şi respectul pe care îl merită educatorii care îi preiau în primele zile pe copiii plângăcioşi, învăţătorii care le pun creionul în mână dar şi dascălii şi profesorii care îi ajută până în ultimele momente ale liceului.
Fără să existe o grilă rigidă sau un şablon în selectarea primilor 10 profesori nominalizaţi, Camelia Tabără a subliniat că îi felicită pe toţi profesorii în numele Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a promis că numărătoarea va continua.
Florin Moldovan, managerul judeţului a mulţumit tuturor profesorilor pentru faptul că au rămas în sistemul de învăţământ chiar dacă nu au avut la dispoziţie întotdeuna cele mai bune condiţii.
Subprefectul Ovidiu Frenţ a mulţumit şi el profesorilor pentru rolul de mentori şi creatori şi pentru faptul că „atunci când vi se încredinţează cele mai importante valori ale noastre, copiii – ştiţi cum să le modelaţi pentru a-i transforma în oameni adevăraţi”.
„Bătălia pentru supremaţie şi pentru poziţii strategice nu se mai poartă în tranşee, ci în sălile de curs” a recunoscut şi Ciprian Moldovan, managerul Direct TV, felicitându-i, la rândul său, pe cei care îi pregătesc pe tinerii care vor conduce comuna, oraşul sau ţara într-o bună zi.
Profesorii premiaţi au fost invitaţi pe rând pe scenă, după ce Camelia Toma, în rol de prezentator-gazdă a expus pe scurt realizările fiecărui profesor nominalizat iar publicul a urmărit câte un scurt film de prezentare a fiecăruia. Nominalizaţii acestui an au fost Rodica Brănişteanu, profesor pentru învăţământul preşcolar la Grădiniţa „Căsuţa cu Poveşti” din Bistriţa, Mariana Ceuca, profesor de tehnologia construcţiilor de maşini de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Bistriţa, Dorel Coc, profesor de filosofie la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, învăţătorul Nicolae Fântână Pralea de la Şcoala Gimnazială din Ilva Mare, Constantin Gălăţan, profesorul de informatică de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, Monica Halaszi, profesoară de limba română la acelaşi colegiu, Augustin Pop, profesorul de gimnastică şi educaţie fizică de la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa, Lia Săplăcan, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, Mariana Suărăşan, profesor de limba franceză la „Liviu Rebreanu” şi Constantin Rus, în calitatea sa de profesor de fizică la „Liviu Rebreanu”.
Pentru a-şi stăvili emoţiile şi pentru a le oferi şi momente muzicale în dar, pe lângă diploma, albumul, placheta omagială şi tabloul realizat de elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba” – profesorii prezenţi s-au bucurat şi de scurte recitaluri de pian, chitară clasică şi muzică folclorică.