Pasional, tânguitor, seducător, melodios, delicat şi, pe alocuri, capricios – tangoul a umplut astă seară cu emoţie sufletele celor care au participat la Sinagoga din Bistriţa la concertul “Douăzeci de ani fără Astor – istoria viitorului tangoului”.
În deschiderea concertului, Gavril Ţărmure, preşedintele Societăţii de Concerte Bistriţa şi organizatorul acestui eveniment muzical, i-a prezentat pe toţi muzicienii prezenţi pe scena Sinagogii, povestind, între altele, că dirijorul şi violonistul Alejandro Drago şi-a început cariera muzicală pe când o acompania pe mama sa, o balerină argentiniană profesionistă – care a şi colaborat cu celebrul compozitor Astor Piazzolla, omagiat în concertul de astă seară.
Alături de Alejandro Drago au făcut minuni cu instrumentele lor Dana Tolan (care a absolvit primele clase de vioară la Şcoala de Muzică din Bistriţa şi a interpretat minunat, elegant şi delicat partitura viorii 1), Eliseu Antunes Pereira (Portugalia, vioara 2), Sorin Gherbanovschi (România, violă), Endre Balog (Ungaria, violoncel), Vilmos Buza (Ungaria, contrabas) şi Raluca Sabău (România/Olanda, pian).
Tinerii artişti au plutit cu arcuşurile pe deasupra corzilor, au tropăit pe scenă, simbolizând un dans minimal sau poate doar marcând un tempo, au completat muzica lovind cu degetele lemnul instrumentelor şi, în final, au smuls ropote de aplauze şi un bis publicului care i-a aplaudat în picioare, minute întregi.
În sală au fost prezenţi şi doi invitaţi din Japonia: Yasuo Suzuki (maestru acordor de piane) şi dirijorul Yusei Koide, unul dintre protagoniştii concertului care se va desfăşura mâine seară la Sinagoga din Bistriţa. Dirijorul japonez va dirija duminică, de la ora 19.00, Noua Orchestră Transilvană a Societăţii de Concerte şi Filarmonica din Târgu Mureş, într-un concert extraordinar care îşi propune să comemoreze aproape 10 muzicieni români care s-au stins din viaţă în cursul anului trecut.
Coregraful Răzvan Mazilu spunea că tangoul ar însemna mai mult decât clişeele propagate pe seama lui şi că, dincolo de erotism, pasiune, încrâncenare sau sânge fierbinte, tangoul ar fi “libertate, bucurie, comunicare între parteneri, umor şi mai este şi posibilitatea de a reinventa clipa dansată”...