După întâlnirea cu Alina Ledeanu, directorul Revistei „Secolul 21”, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a organizat o nouă întâlnire de interes cultural pentru bistrițeni. Doi dintre cei mai importanți tineri scriitori ai momentului l-au prezentat publicului pe Eminescu într-o nouă perspectivă.
Ieri de la ora 17, în sala “Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” s-a comemorat împlinirea a 125 de ani de la trecerea în veșnicie a poetului Mihai Eminescu. Întânirea i-a avut de această dată invitați pe tinerii universitari sibieni Radu Vancu și Dragoș Varga, cărturari din noua generație afirmată în viața literară.
Cei doi tineri scriitori au prezentat publicului noi apariții editoriale care le poartă pe coperte numele. Printre acestea, s-au remarcat exegezele legate de Eminescu și Radu Stanca, precum și cele despre poezia contemporană.
Cartea care a reprezentat centrul de greutate al întâlnirii a fost cea semnată de Radu Vancu, dedicată lui Eminescu, intitulată “Eminescu, trei eseuri”.
Radu Vancu, reputat poet, traducător și critic literar, analizează în aceste eseuri opera eminesciană dintr-o nouă perspectivă, descoperind teme și direcții deschise de ilustrul înaintaș pe care le întâlnim la poeții tineri de astăzi.
Afirmația că Eminescu ar fi un poet „prăfuit” nu are în viziunea sa valabilitate.
Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene George Coșbuc, a subliniat un fenomen îmbucurător care se petrece în noua generație de eseiști și critici literari, acela de recuperare a unor clasici ai literaturii române, asupra cărora tinerii cercetători se apleacă cu o privire proaspătă, adeseori surprinzătoare.
Întâlnirea a mai avut înscrisă în program prezentarea revistei “Transilvania”, făcută de Dragoș Varga, care a vorbit despre noua înfățișare a revistei, despre preocupările actualului colectiv redacțional de a da un suflu nou unei publicații culturale de tradiție.