Marele ziarist, magistrat și scriitor Emil Boșca - Mălin va fi comemorat duminică, 13 octombrie, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa! Manifestările prilejuite de acest mare eveniment cultural vor avea loc în comuna sa natală, Maieru, în prezența oficialităților județene, locale și a altor invitați de seamă.
Deși inițial, comemorarea lui Emil-Boșca Mălin era anunțată pentru 14 octombrie, la exact 100 de ani de la nașterea sa, această dată a fost schimbată cu o zi înainte, respectiv duminică, 13 octombrie. Organizatorii evenimentului au luat această decizie, astfel încât toți cei invitați să poată fi prezenți la seria de manifestări programate, printre aceștia numărându-se: președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud - Emil Radu Moldovan, prefectul județului Bistrița-Năsăud - Ioan Țintean, deputatul PD-L - Ioan Oltean și senatorul PD-L - Cristian Florin.
La inițiativa comitetului de organizare a evenimentului, va avea loc și acordarea titlului de cetățean de onoare (post mortem), profesorului dr. Lazăr Ureche. Potrivit primarului Vasile Dumitru, manifestările vor debuta duminică, 13 octombrie, de la ora 9.00, la mormântul lui Emil-Boșca Mălin și vor continua la Căminul Cultural din Maieru cu o serie de comunicări.
“Tot în aceeași zi de 13 octombrie, vom avea și lansări de carte, o vizită la Muzeul din Maieru pentru a vedea și admira scrisorile legate de cel care este și va rămâne Emil Boșca-Mălin. Va urma apoi, ceremonia de dezvelire a bustului din bronz al marelui scriitor, amplasat între busturile profesorului Iustin Ilieșiu și cel al marii campioane Maria Cioncan din fața Școlii Generale, sfințirea Troiței și inaugurarea Aleei Personalităților. Evenimentul cultural se va încheia cu o expoziție de sculptură, în sala nouă de festivități din comună”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Maieru, Vasile Dumitru.
Emil Boșca-Mălin s-a născut în anul 1914 în comuna Maieru, județul Bistrița-Năsăud. A fost ziarist, jurist, lingvist și politician român. A scris pentru ziarul “Ardealul”, pentru „Gazeta Transilvaniei” și a fost redactor la cotidianul bucureștean „Curentul”. Totodată, a fost responsabil cu secțiunea de presă a Partidului Național Țărănesc, fiind numit de către Iuliu Maniu „șef al propagandei și al presei PNȚ”. Datorită convingerilor sale politice, Emil Boșca - Mălin a avut de suferit în perioada comunistă, fiind întemnițat în 8 pușcării comuniste, printre care cele din Gherla, Aiud, Oradea, iar în închisoarea din Râmnicu Sărat a fost deținut împreună cu mari personalități politice național-țărăniste de mai târziu precum Ion Diaconescu și Corneliu Coposu. A fost arestat la vârsta de 39 de ani, fiind privat de libertate 12 ani, respectiv 18 ani, dacă se ține cont de anii petrecuți în clandestinitate (1946-1952).
„Telepatie și hipnoză în închisorile comuniste” este cartea pe care acesta a scris-o în timpul detenției. Ea a fost publicată abia în anul 1995 (ediție îngrijită de Lazăr Ureche), la editura „Glasul Bucovinei” din Iași. Manuscrisele sale au fost confiscate de Securitate, unele s-au pierdut sau au fost distruse de regimul comunist iar altele se găsesc și în prezent în arhiva CNSAS. Emil Boșca - Mălin a avut doi fii, Radu și Mircea. El s-a stins din viață în anul 1976, fiind înmormântat la Maieru, locul său de naștere, al cărui cetățean de onoare (post mortem) a devenit în 1995.
Foto: Arhivă