Începând de luna aceasta, mai exact din 22 septembrie, toți elevii din țară vor fi nevoiți să se ghideze după „Statutul Elevului”, primul document de acest tip care vizează comportamentul, obligațiile și drepturile școlarilor de toate vârstele.
Statutul Elevului, primul document de la Revoluție încoace care reglementează comportamentul, obligațiile și drepturile școlarilor, va intra în vigoare din acest an școlar, mai exact din data de 22 septembrie.
Documentul prevede renunțarea la obligativitatea uniformelor, stipulând că elevii trebuie să se îmbrace decent la școală. Profesorii sau gardienii școlii nu mai au voie să refuze accesul la oră elevilor care nu au uniformă, însemnele unității de învățământ sau nu sunt îmbrăcați decent.
De asemenea, elevii au voie să se prezinte cu telefoanele mobile la școală, însă nu au voie să le folosească, cel puțin nu în timpul orelor, decât în caz de urgență sau cu permisiunea cadrelor didactice.
Elevii au dreptul să le ceară profesorilor să justifice notele acordate și au voie chiar să le conteste și să ceară recorectarea lucrărilor de către alte cadre didactice. Ca o noutate absolută, elevii au voie chiar să protesteze, cu condiția să nu perturbe orele de curs.
Statutul prevede și faptul că elevii trebuie să respecte drepturile de autor și să recunoască apartenența informațiilor prezentate în lucrările elaborate și să elaboreze lucrări originale.
O altă noutate este faptul că elevii nu mai au voie să iasă din curtea școlii până la finalizarea programului școlar. Aceștia nu au voie nici să faciliteze accesul persoanelor străine în perimetrul școlii.
Profesorii nu mai au voie să îi pedepsească colectiv pe elevi și nici să îi arate cu degetul în fața clasei sau a școlii pe cei care au greșit. Noul statut oferă și posibilitatea anulării unei sancțiuni: după 8 săptămâni sau la încheierea semestrului sau a anului școlar, consiliul se reîntrunește, iar dacă elevul căruia i s-a aplicat o sancțiune dă dovadă de un comportament fără abateri, pedeapsa poate fi anulată.
Profesorii nu mai au voie să întârzie cu corectarea lucrărilor de control, fiind nevoiți să facă cunoscute notele în cel mult 15 zile de la susținerea acestora.