Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  155 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Elevii din Bistrița se simt în siguranță la școală. Dar admit că aici se înjură și se vorbește urât

21/03/2018 10:51:25 Ioana BRADEA  
„Elevii susțin că cel mai adesea martorii sunt amuzați în fața unui act de agresiune... Pe de altă parte, este normal ca martorii să se simtă ușurați că nu sunt ei cei agresați sau să fie speriați de ceea ce văd. Tocmai de aceea ar trebui să reacționeze sau să ceară ajutor...”. România - pe primul loc în UE când vine vorba de hărțuire în școli.

Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud a dorit să afle cât de răspândit este acest fenomen în rândul elevilor din județ și a conceput acest formular.”, a precizat președintele acestei structuri, Ruxandra Mara Mare, referindu-se la fenomenul „bullying” – care nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare, fiind definit ca un comportament ostil de excludere, umilire sau luare în derâdere a cuiva.

Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.

Conform unui studiu realizat de organizația „Salvați Copiii” în 2016 – 3 din 10 copii sunt amenințați zilnic cu bătaia sau alt tip de agresiune în școlile din România. Același studiu arată că 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor, iar consecințele acestui gen de abuz sunt vizibile ani îndelungați. Într-un alt studiu realizat în 2017 de Brandwatch – România apare pe primul loc în Uniunea Europeană privind hărțuirea în școli, iar victimele acestui fenomen pot resimți pe timp îndelungat efecte precum depresie, însingurare, anxietate, scăderea respectului de sine și rezultate slabe la școală – își motivează demersul membrii Consiliului Județean al Elevilor din județ.

La sondaj au răspuns 571 de elevi din ciclul liceal, din diferiți ani de studiu, iar rezultatele acestuia ne dezvăluie faptul că 62,2% dintre repondenți au fost fete, iar 37,8% au fost băieți.

Peste 50% dintre elevii din Bistrița au recunoscut că se simt în siguranță din punct de vedere moral și fizic în școala lor, dar, în proporție de 10%, există și excepții: 10% dintre elevi nu regăsesc la școală siguranța necesară.

Am decis să aflăm dacă totuși există agresiuni în școală și care este cel mai întâlnit tip de agresiune. Proporția destul de mare a elevilor care au răspuns că nu știu dacă există agresiuni în școala lor poate sugera că aceste fapte pot fi neraportate sau trecute cu vederea. Rezultatele au arătat că cea mai frecventă formă de agresiune este cea verbală, cu o majoritate de 81%, de puține ori aceasta transformându-se în agresiune fizică sau în mediul online. Putem concluziona că agresiunea verbală duce în unele cazuri la presiune psihologică asupra victimelor, care, după cum am menționat anterior, afectează pe termen lung individul.”, se mai precizează în studiul elaborat de Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud.

Ei au vrut să afle, de asemenea, și câți dintre cei care au completat chestionarul au auzit de cuvântul „bullying” și dacă știu ce înseamnă. Au aflat că 45% dintre respondenți au auzit de acest cuvânt în mediul online, 28,5 % – la școală, 9,6% – la televizor, 7,9% – în campanii de informare, 4,6% – de la prieteni, 1,3% – de la consilierii școlari, iar restul – din alte părți. Din fericire, un număr destul de mic de respondenți nu au auzit niciodată de acest cuvânt, mai exact 2,4%.

Mai grav este faptul că – întrebați ce cred că face comunitatea pentru persoanele agresate – aproape jumătate dintre elevii bistrițeni care au răspuns la chestionar sunt convinși că societatea din jur este indiferentă la asemenea probleme.

Elevii susțin că cel mai adesea martorii sunt amuzați în fața unui act de agresiune. Dar la întrebarea următoare, răspunsurile majoritare se referă la datoria de a interveni sau de a cere ajutor. Tindem să credem că elevii au răspuns sincer la prima întrebare, dar la a doua întrebare au dat un răspuns pe care și l-ar dori ca real, deoarece, de cele mai multe ori, cazurile de bullying sunt ignorate. Pe de altă parte, este normal ca martorii să se simtă ușurați că nu sunt ei cei agresați sau să fie speriați de ceea ce văd și tocmai de aceea ar trebui să reacționeze sau să ceară ajutor pentru persoana aflată în vizor...”, se mai precizează în studiul realizat de membrii CJE Bistrița-Năsăud – studiu care poate fi consultat AICI

Foto @ Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud

2339 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro