Au obţinut rezultate uimitoare în ceea ce i-a pasionat, au fost liceeni străluciţi, iar acum ne fac cinste pe băncile unor universităţi de prestigiu. Sunt toţi din Bistriţa, iar de acum îi puteţi cunoaşte: ne zâmbesc cuceritor şi încrezător chiar pe Pietonalul Liviu Rebreanu!
Cinci panouri mari au fost amplasate zilele trecute pe pietonal, în apropierea Bisericii Evanghelice – nu doar pentru turiştii ahtiaţi de informaţii referitoare la cele mai spectaculoase obiective de vizitat – ci şi pentru bistriţenii care se plâng că ne lipsesc valorile.
Acestea există şi sunt întruchipate de elevii bistriţeni care au obţinut Bursele Nosa din partea Primăriei Bistriţa, chiar dacă acum, unii dintre ei se află la mii de kilometri depărtare de oraşul natal.
Este vorba despre Raoul Antoniu Chiş, Iohana Hosz, Raluca Ancuţa Suciu, Simion-Vlad Bogolin, Andreea Amarandei, Ana Bilegan, Maria Paşcanu, Ioana Mihaela Vancea, Alexandra Pop, Ervin Raymons Füstős, Flaviu Florin Berbecariu, Raul Ionuţ Gălan, Alexandra Nadina Turcu, Ilma Szekeres, Vlad Socaciu. Pe un singur panou, la loc de frunte, se regăseşte şi Rareş Buhai.
Iohana Hosz a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, profilul Limbi moderne, şi a studiat la Facultatea de Litere, Engleză-Germană, Limbi moderne aplicate, Universitatea Babeş-Bolyai. Este profesoară de limba germană la Şcoala privată „Elf”, din Cluj-Napoca.
Antoniu Raoul Chiş a urmat clasele a IX-a şi a X-a la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, clasa a XI-a a făcut-o la International Computer High School of Bucharest, iar clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, profil Matematică Informatică. A absolvit Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea Babeş-Bolyai şi lucrează ca inginer software la firma Tora Trading Services Cluj, firmă care se ocupă cu crearea de software/platforme de tranzacţionare bursieră pentru pieţele financiare din Japonia şi SUA.
Raluca Ancuţa Suciu a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” (2010), ca şefă de promoţie şi a absolvit la Jacobs University, Bremen (2013) unde şi-a dat şi doctoratul (în 2015), dar s-a înscris la studii doctorale şi la EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne, Elveţia) în domeniul „Energy Storage" (înmagazinarea energiei) anul trecut. Se poate lăuda cu o amplă experienţă în cercetare: Fraunhofer Institutul pentru Energie Eoliană, Bremerhaven, Germany (studiul energiei eoliene Priv. Doz. Betti Hartmann), School of Engineering and Science, Jacobs University Bremen (unde a făcut parte dintr-un grup de cercetare în vederea realizării lucrării de licenţă despre găuri negre, solitoni non-topologici, corespondenţa AdS-CFT şi stelele Boson Max Planck), Institute for Plasma Physics (Munchen, Germania, unde a primit o bursă de cercetare în domeniul fizicii plasmei alături de Prof. Dr. Kleinekathoefer), School of Engineering and Science, Jacobs University Bremen, unde a făcut parte dintr-un grup de cercetare în domeniul fizicii computaţionale şi biofizicii.
Simion-Vlad Bogolin a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” în 2010, şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnică Bucureşti (2014), cu un Master în Inteligenţă Artificială în cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, iar acum este Intern Inginer software, la Google Germany, C++, Image processing. Dezvoltarea unui soft pentru editare foto (2014 –prezent) Oct 14–Jan 15 Junior Software Developer, Autonomous Systems SRL, Node.js, AngularJS. Dezvoltarea unei aplicaţii web medicale pentru spitale (oct. 2014 -ian. 2015) Asistent universitar, Universitatea Politehnică Bucureşti, Analiza algoritmilor, Designul Algoritmilor (oct. 2013- iun.2014)
Maria Paşcanu a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, profil Ştiinţele naturii, bilingv engleză şi Facultatea de Chimie şi Inginerie chimică , Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca, Master Facultatea de chimie şi Inginerie chimică, specializare Chimie avansată la Universitatea Babeş-Bolyai, fiind implicată şi într-un proiect de cercetare în cadrul Centrului de chimie supramoleculară, organică şi organometalică.
Ana Bilegan a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” (2011) şi studiază la Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu", Cluj-Napoca, a fost membru al Cercului de Biologie Celulară şi Moleculară (mar. 2012- iun. 2013), membru al Cercului de Fiziologie (oct. 2012 – dec. 2013) şi co-autor al unor lucrări precum „Short-term versus long-term intermitent hypobaric hypoxia on neuroprotective effects of natural antioxidants suplimentation in rats brain” prezentată în cadrul Zilelor UMF (Cluj-Napoca, 2013), „The effects of Chitosan in alleviating pain and oxidative stress in a rat model of adjuvant-induces arthritis” prezentată în cadrul Congresului Naţional de Durere (Iaşi, 2013). A obţinut premii la Olimpiada Naţională de Biologie de la Suceava în 2011, premiul I al Societăţii Naţionale de Ştiinţe, Premiul special la Olimpiada Natională de Biologie de la Timişoara, în 2010 şi o menţiune la Olimpiada Natională de Biologie, la Arad, în 2008.
Ioana Mihaela Vancea a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, profilul Ştiinţe ale Naturii bilingv (2012), a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Babeş–Bolyai, Cluj-Napoca (2015), cu un Master în Studii literare româneşti. A publicat multe articole şi cronici în revistele "Euphorion" şi "Cultura” iar printre premiile obţinute se numără şi premiul obţinut la Olimpiada de Limbă, Literatură şi Spiritualitate Românească, etapa internaţională, Baia Mare, 2012, diplome de merit, premii speciale pentru experienţa de lectură, premiul I Olimpiada de Limbă‚ Comunicare şi Literatură Română „G. Călinescu”‚ etapa naţională, Ploieşti, 2011, premiul I Olimpiada de Limbă‚ Comunicare şi Literatură Română „G. Călinescu”‚ etapa naţională‚ Arad, 2010.
Andreea Amarandei a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, Specializarea Științe ale Naturii–Bilingv, engleză (2012), este studentă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, specializarea Automatică şi Informatică Aplicată, secţia engleză, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. A făcut practică la Leoni Wiring Systems, departamentul IT (2013), şi RAAL, departamentul de proiectare (2014) iar rezultatele obținute în timpul liceului sunt meritorii: la Olimpiada Națională de Chimiea obţinut o mențiune specială, iar la Olimpiada Interdisciplinară "Științele Pământului", etapa naţională a obţinut, de asemenea, o menţiune specială.
Pop Alexandra a absolvit Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, profil Ştiinţe ale Naturii, intensiv engleză (2013), este studentă la Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, este membru al Organizaţiei Împreună pentru Sănătate, în cadrul Organizaţiei Studenţilor Medicinişti. A obţinut menţiuni speciale la Olimpiada de Biologie, etapa naţională din 2010 şi 2011, obţinând premiile I sau II la olimpiadele judeţene de biologie, firică, chimie şi engleză în 2010-2012.
Raymond Ervin Füstös a obţinut menţiune la Olimpiada Internaţională de Limba, Literatura şi Cultura Maghiară „Apaczai Csere Janos”, a studiat la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, secţia Matematică-Informatică (2013) şi este student la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializarea Jurnalism, Universitatea Babeş –Bolyai, Cluj-Napoca. A obţinut premiul de Excelenţă din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (Bucureşti, 2012), este moderator al unei emisiuni radio în cadrul UBB Radio Online din 2014, reuşind să obţină menţiuni speciale la Olimpiada de Limbă, Literatură şi Cultură Maghiară „Apáczai Csere János" şi Olimpiada de Limbă şi Literatură Maghiară „Mikes Kelemen", etapa naţională în 2012 şi în 2011.
Raul Gălan a absolvit Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” (2013) şi este student la New York University din Abu Dhabi, având dublă licenţă în Ştiinţe Politice şi Limbă Arabă. În anul 2013 a participat la un internship la Ambasada României în Emiratele Arabe Unite, în Abu Dhabi iar în 2015 a urmat un Curs de cercetare în domeniul Antropologiei în Sydney. În februarie – mai 2015 s-a bucurat de un internship la Ambasada României în Argentina şi Paraguay, iar în iunie–iulie 2015 a făcut practică la Bruxelles, la Parlamentul European.
Flaviu Berbecariu a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” (2014), este sutdent la Facultatea de Matematică şi Informatică cu predare în limba germană, Universitatea Babeş –Bolyai, Cluj-Napoca. A obţinut Locul III la Concursul de programare „iQuest University” (2014), cucerind numeroase premii I şi II la olimpiadele judeţene de matematică, fizică şi informatică şi o menţiune specială la Olimpiada Naţională de Informatică de la Timişoara, în 2013.
Alexandra Nadina Turcu a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” (2014), secţia Filologie, este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Literatură comparată şi universală - limba şi literatura engleză, Universitatea Babeş –Bolyai, Cluj-Napoca. A obţinut numeroase premii la Olimpiada de Lingvistică, Olimpiada de Limba şi Literatura Română, Olimpiada de Filosofie, Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viaţă, Olimpiada de Limbă Engleză, Olimpiada de Cultură şi spiritualitate românească, Olimpiada de Limbă Franceză şi Olimpiada de Limba Latină.
Rareş Darius Buhai a obţinut, pe parcursul studiilor liceale, premii la Olimpiada Internaţională de Informatică, a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” anul trecut, fiind, în prezent, student la Massachusetts Institute of Technology, Statele Unite ale Americii. Printre cele mai importante distincţii obţinute fiind şi cele patru medalii de aur obţinute la Olimpiada Internaţională de Informatică în 2012, 2013 (Australia), 2014 (Taiwan) şi 2015 (Kahahstan), medaliile de aur şi argint la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale în 2014 şi în 2015, medaliile de aur la Olimpiada Balcanică de Informatică în 2012 şi 2013, şi locul I la Olimpiada Naţională de Informatică în 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, anul trecut clasându-se pe locul 2.
Ilma Szekeres a obtinut, pe parcursul studiilor liceale premii la Olimpiada Internaţională de Limba, Literatura şi Cultura Maghiară „Apaczai Csere Janos”, a absolvit Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” (2015) şi este studentă la Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.
Alexandra Daria Beudean a absolvit Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” (în 2015), profil Ştiinţele Naturii, bilingv, este studentă la Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca şi a obţinut, în perioada liceului, numeroase premii la Olimpiada de Chimie şi Olimpiada de Limba Engleză.
Vlad Socaciu a absolvit Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” (în 2015) şi este student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, cucerind medalia de argint la Olimpiada Naţională de Tehnologia Informaţiei (în 2014 şi în 2015) şi numeroase alte premii la Olimpiada de Matematică, Olimpiada de Informatică, Olimpiada de Limba Engleză.
Bursa Nosa se acordă începând din anul 2009, este de 500 lei /lună, pe toată perioada studiilor universitare de bază, până la obţinerea licenţei, cu condiţia ca beneficiarii burselor să promoveze la toate examenele, iar media generală a anului de studiu să fie minim 8.50. Bursa Nosa nu exclude posibilitatea ca studentul să beneficieze şi de alte forme de sprijin financiar, inclusiv burse în străinătate.