Teatrul de vară s-a umplut astă-seară de copii, bunici şi părinţi sosiţi s-o asculte pe Ada Milea şi colegii ei de scenă, actorii Teatrului Naţional din Cluj, care au smuls ropote de aplauze şi admiraţie din partea spectatorilor cuceriţi de varianta proaspătă, plină de energie şi de invitaţia de a interacţiona cu povestea pinguinului Apolodor.
Dragoş Pop, Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Adriana Băilescu, Cristian Rigman, SânzianaTarţa, Adrian Cucu, Filip Odangiu şi Ada Milea au făcut senzaţie astă-seară în Teatrul de Vară – oferind bistriţenilor o variantă proaspătă, explozivă, plină de energie şi ritm alert pentru versurile semnate de Gellu Naum.
Scenografia spectacolului a fost semnată de Cristian Rusu, desenele şi umbrele îndelung “vânate” şi aşteptate cu nerăbdare de piticii din primele rânduri i-au aparţinut lui Paul Mureşan, asistentul de regie a fost Mihai Chirilă, asistentul muzical – Anca Hanu, ideile de umbre i-au aparţinut lui Filip Odangiu iar maestrul de lumini a fost Jenel Moldovan.
Copiii au admirat spectacolul cu sufletul la gură – unii nemişcaţi, alţii agitându-se în ritmul piesei, unii anticipând versuri deja învăţate pe de rost, alţii îngroziţi de măştile cântăreţilor, unii tremurând în faţa piratului din Connecticutt sau fascinaţi de magneticul pinguin Apolodor care li s-a adresat privindu-i direct în ochi, invitându-i la un permanent şi savuros dialog.
“Este un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului lui Gellu Naum. În loc de fotografii, el are un ecran cu umbre mișcătoare. În acea zonă, orice om își poate schimba forma pentru a deveni personaj. Există și personaje (în special animale) care îndată ce ies din ecran pot părea oameni. Se interacționează mult cu publicul, iar echipa muzicală e mereu gata să pară transportată în altă parte a Globului. Memoria tuturor este ajutată de hârtiuțe lipite peste tot (inclusiv pe instrumente și personaje) și povestea se recompune cu ajutorul unui personaj care locuiește în frigiderul mobil al pinguinului. Cântecele sunt adaptări ale vechilor piese de pe albumul Apolodor. Pe acea înregistrare am cântat împreună cu Dorina Chiriac, Radu Bânzaru și Adrian Mihai, iar acum am reconstruit piesele folosind actori ai naționalului clujean. Sper să transmitem măcar o fărâmă din frumusețea acestui text minunat…” explica Ada Milea despre piesa prezentată doar de două ori publicului: în martie, când a avut premiera la Naţionalul clujean şi astă-seară, la Bistriţa.
A fost cel de-al doilea moment extraordinar al Festivalului Copiilor care are drept parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean BN, Complexul Muzeal Judeţean BN, Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc", sponsor - Teraplast şi este co-finanţat din bugetul local al Municipiului Bistriţa, pe anul 2015..