Educatia este fara discutie cel mai dificil demers ce trebuie abordat cu responsabilitate si discernamant inca de la primii pasi in viata ai copilului. Implicarea trebuie sa fie corecta si egala a tuturor factorilor modelatori.
Familia, scoala dar si biserica prin morala si conduita crestina trebuie sa conlucreze pentru a determina asanarea mult dorita a societatii noastre.
Din initiativa parintelui profesor Lazar Cozman, a profesorului Ioan Costea, inspectori scolari, a elevilor Darius Iusan, cl. a XII-a si Andrei Chereja, cl. a X-a, de la Colegiul National “Liviu Rebreanu” s-a propus organizarea unei conferinte pe tema “Educatia moral-crestina in cadrul scolii romanesti contemporane. Tanara generatie incotro?”.
Actualitatea si stringenta temei a gasit imediat ecou la conducerea Inspectoratul scolar judetean Bistrita-Nasaud, prof. dr. Vasile Marc, inspectorul scolar general, implicandu-se personal in organizarea si desfasurarea manifestarii.
L-a contactat pe IPS ANDREI ANDREICUT, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului care a acceptat cu bucurie sa participe si chiar sa patroneze aceasta actiune. Dezbaterea a avut loc astazi, 10 noiembrie 2011, la UBB – Extensia Bistrita cu participarea directorilor de scoli, consilierilor educativi si presedintilor consiliilor elevilor din liceele si grupurile scolare din judet, a membrilor comitetelor de parinti, a reprezentantilor clerului din judet.
IPS ANDREI ANDREICUT a fost insotit de parintele vicar Iustin Tira si parintele profesor universitar Ioan Buda. Din partea oficialitatilor au fost prezenti: Ioan Catalin Paun, subprefectul judetului, Vasile Negruseri, administratorul consiliului judetean si Mihaela Moldovan, reprezentanta Inspectoratului judetean de politie Bistrita-Nasaud.
Au sustinut interesante si pertinente comunicari: Lazar Cozman, Iona Costea, Mihaela Moldovan, Darius Iusan, Andrei Chereja, preotul Nicolae Feier si parintele vicar Iustin Tira de la Cluj Napoca.
In incheiere a luat cuvantul IPS ANDREI ANDREICUT care a multumit prof. dr. Vasile Marc, inspector scolar general al invatamantului bistritean si nasaudean, organizatorilor si si-a exprimat speranta ca actiunea nu va ramane fara urmari in activitatea educative propriu-zisa. A insistat pe puterea exemplului personal, pe necesitatea ca formatorul sa duca o viata curata, cu credinta in Dumnezeu spre a-i putea invata convingator si eficient pe tineri sa traiasca in spiritul moralei crestine.
A tinut de asemenea sa sublinieze: “Vad o solutie simpla si eficienta: pe de o parte, noi, formatorii generatiilor ce se succed, ca sa le putem transmite lor o convingere crestina puternica, trebuie sa avem o viata religioasa activa, care presupune participarea duminica de duminica, nu numai la Pasti si la Craciun, la Sfânta biserica; si tot o viata spirituala normala presupune ca si noi, preotii, si dumneavoastra, dascalii, sa avem duhovnic”.
Cu alte cuvinte, mentorul trebuie sa fie o pilda vie pentru tanara generatie daca dorim cu adevarat o schimbare in bine a societatii romanesti. Dezbaterea si mai ales concluziile inaltului ierarh au fost urmarite cu mult interes de cei prezenti. Evidenta sensibilizare a auditoriului si directiile de actiune schitate prin comunicarile sustinute sunt argumente ca viitoarele actiuni educative vor casitga in substanta si eficienta pedagogica si de viata.
prof. Mircea Seleusan