„Acum îi idolatrizăm o vreme pe tinerii care au ieșit la vot sau au luptat pe Facebook pentru o lume nouă,ca odinioară pe cei care au ieșit să moară în fața tancurilor...” scrie Vasile Sebastian Dâncu într-o carte absolut extraordinară pe care un cititor Bistrițeanul.ro va avea ocazia s-o primească în dar cu autograful autorului!
Vasile Sebastian Dâncu, președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), profesor la Universitatea București și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” născut chiar la Năsăud – a fost prezent ieri la Bistrița, pentru a-și lansa cel mai recent volum – publicat chiar în această lună și intitulat Triburile. O patologie a politicii românești de la Revoluție la Generația Facebook – în care scrie, printre altele:
Acum îi idolatrizăm o vreme pe tinerii care au ieșit la vot sau au luptat pe Facebook pentru o lume nouă,ca odinioară pe cei care au ieșit să moară în fața tancurilor... Dar în scurt timp toată lumea va uita de ei, de locurile lor de muncă, de condițiile în care învață sau de faptul că trebuie să-i ajutăm să-și facă o carieră, să crească copii și apoi să ne dea pensii mari și grase din munca lor...
Antreprenorii români sunt tratați ca hoți, corupți, bandiți sau golani...
Investitorii străini sunt priviți și acum ca salvatori, primesc ajutoare de stat, investitorii români sunt arestați pentru corupție în acte ori niște hoți din administrația centrală sau locală le cer bani negri sau șpăgi pentru a le eliubera documente.
Încă mai avem școli, chiar dacă am ajuns de la 30.000 la 7.200, numărul lor scade continuu, iar în sfertul de veac al libertății am construit cinci biserici la o școală.
Nu am scăpat de nevoia de tătuc, o acută prezindețializare a puterii. Oamenii nu au încredere în reguli, Constituție sau instituții și vor mereu un președinte care să le aducă salarii, pensii, liniște, pace și tot ce se poate. În fine, acum a fost ales un președinte cu nume parcă predestinat pentru români, Santa Klaus...
Dar nici acum nu avem un proiect de societate, nu avem o hartă a viitorului, nu ne propunem un traseu. Guvernanțele sunt pompieristice și comunicaționale. După un sfert de secol nu am făcut un mare plan și ne conducem țara cu instrumente contabile și cu ochii închiși.
Resursele noastre naturale se tâlhăresc zi de zi, iar noi ne hărțuim în războaie personale ale liderilor. Am pierdut populație mai mult decât în cel mai devastator război, anul trecut s-au născut sub 180.000 de copii, natalitatea scade continuu.
Nimeni nu este panicat, nimeni nu se îngrozește că viitorul neprogramat nu are cum să aducă ceva bun.
O naivitate șocantă pentru un popor care se laudă că rezistă de două mii de ani la confluența imperiilor... O inconsistență de fond a unei națiuni care așteaptă de aproape un secol premiul Nobel pentru literatură și este mereu frustrată că nu-l primește...
Cartea cuprinde impresionante reflecții grupate în capitole despre Generația Facebook și politica subterană, moartea propagandei, sectarismul politic, sindromul Pinocchio, despre femeile în politică sau băile de mulțime, despre colonizarea mentală, dominația și clientelismul politic, despre era corciturilor ideologice sau politica psihedelică...
Volumul a fost lansat ieri la Bistrița, a fost publicat de Editura Școala Ardeleană care ne-a și oferit un exemplar pentru unul dintre cititorii Bistriteanul.ro.
Pentru a intra în posesia volumului cu autograful autorului Vasile Sebastian Dâncu nu trebuie decât să răspundeți la o simplă întrebare: Care dintre aspectele semnalate în fragmentul de mai sus vi se pare a fi cea mai gravă piedică în dezvoltarea României...? De ce?
Așteptăm răspunsurile dumneavoastră pe adresa redactia@bistriteanul.ro, până sâmbătă, 31 ianuarie, urmând ca fericitul câștigător să fie anunțat duminica viitoare, pe 1 februarie.