Alegerile pentru Primăria Bistrița se apropie cu mare viteză, iar cursa se arată la fel de banală și de monotonă precum toate campaniile electorale de până acum. Singurii entuziasmați cu privire la alegeri sunt candidații, membrii de partid și bineînțeles cei care finanțează acest joc al oamenilor mari.
În presă vedem pe unii-alții care rostesc cuvinte de duh, care mai de care mai (ne)interesante, în speranța că acest lucru le va crește popularitatea.
Țin să anunț candidații care cheltuiesc sume importante pe creșterea notorietății acum, în ceas de seară, că votul din ultimii 25 de ani a fost mai degrabă sentimental decât rațional. Nu am auzit încă nici un bistrițean care să spună că votează cu un candidat pentru că are proiecte și realizări importante - mai degrabă asocierea candidatului cu anumite evenimente pozitive/negative a influențat în mod decisiv opțiunea de vot a celor nehotărâți.
S-ar putea spune că în acest oraș ploios, bistrițenii au devenit poeți romantici care în loc să privească obiectiv la ce se întâmplă în jurul lor, să vădă cum toate orașele din regiune iau avânt spre un trai mai bun, noi rămânem un oraș trist, necompetitiv, depopulat și cu datorii tot mai mari.
Bistrița și-a împrăștiat tinerii la studii în toate județele din jur, iar aici au rămas doar părinții care să mai lucreze în fabrici și să trimită chiria lunară celor care nu se vor mai întoarce vreodată aici.
În politică, tinerii sunt un pariu periculos din mai multe motive.
În primul rând, ei nu au nimic de pierdut și se pot lansa kamikaze în lupte cu oricine.
În al doilea rând, ei vor aduce schimbarea status-quo-ului în mod inevitabil - așa cum cei cu state vechi în politică încearcă să mențină starea lucrurilor care i-au promovat în politică și încearcă să își conserve puterea, tinerii vor încerca să-și modeleze mediul politic în imaginea lor.
Nu în ultimul rând, tinerii în politică sunt visători și optimiști - și credeți-mă că pentru un frustrat trecut de prima tinerețe nimic nu este mai dureros de privit decât un tânăr cu potențial și cu viitorul în față! Aici nici nu se mai aplică vorba cu „să îi moară capra vecinului”, aici e „să-i moară capra, găina, purcelul și să îi ia foc și casa”... dacă se poate.
La Bistrița, sintagma „Tinerii sunt viitorul” nu se aplică pentru că toți tinerii sunt la Cluj. Noi, tinerii, în alegerile ce vor veni avem doar două opțiuni:
- fie se va formula un program coerent și realist pentru/împreună cu tinerii din Bistrița care să asigure dezvoltarea pe termen mediu și lung a orașului
- fie tinerii se vor orienta spre un candidat tânăr
Morala la final este pentru cei care au mai rămas în Bistrița că trebuie să ne grupăm, iar în ziua votului să fim primii în secțiile de vot, să alegem cu mintea, nu cu sentimentul, să alegem ce este mai bine pentru noi.