Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  72 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Româneasca de la LEONI, unde sindicatul ține cu ursul și statul doarme după ce a dat facilități de milioane de euro

23/05/2017 10:04:44 Claudia ANDRON  
Este absolut revoltător că o parte din muncitorii care au protestat la Leoni au fost obligați de șefi să-și dea demisia, culmea, având printre capii acuzării fix liderul de sindicat, care ar fi trebuit să apere miile de muncitori revoltați. Numai în România s-a putut întâmpla așa ceva. În Germania nu v-ați fi permis!

Aș vrea să-i văd pe toți politicienii și șefii de instituții care s-au pozat la LEONI când s-a făcut anunțul că vor primi milioane de euro de la stat pentru crearea de noi locuri de muncă - aş vrea să-i văd că sar acum în apărarea muncitorilor care au fost obligați să-și dea demisia după ce au participat la proteste.

 

Avem așa: pe de-o parte - mii de muncitori români nemulțumiți că au salarii mizere, și de cealaltă parte - o companie germană care a beneficiat încă de la înființare de facilități pentru a face afaceri în acest oraș și, ulterior, și din partea statului.

 

10 milioane de euro a fost ajutorul financiar promis de stat pentru crearea a câtorva mii de noi locuri de muncă. Cu banii ăștia s-ar fi putut revigora toată zona industrială a Bistriței, dar compania aleasă a fost una germană - Leoni. Banii s-au dat, fabrica nouă s-a făcut (și pe banii noștri - să nu uităm), dar când muncitorii au fost dați pe nedrept afară, trebuie să luăm atitudine.

 

Nu sunt sclavi, sunt muncitori români și au dreptul de a protesta, exact cum au făcut angajații Leoni din Germania acum un an. Cum pe ăia nu i-a dat nimeni afară după proteste, așa să nu fie dați nici ai noștri. De ce? Simplu! Pentru că nu sunt sclavi și nu merită să fie tratați așa doar pentru că muncesc într-o fabrică din România sau pentru că aici e țara lui Papură Vodă, în care o companie venită să câștige bani mizând în primul rând pe mână de lucru ieftină poate să-și bată joc de români.

 

Nu vom compara salariile muncitorilor cu ale celor din Germania, dar nici nu putem sta să-i vedem umiliți și să-i certăm cine naiba i-a pus să-și semneze singuri actul de demisie. Cum ați pus mâna la acordarea subvențiilor de stat, așa să puneți mâna și să rezolvați această problemă legală, morală, socială și economică.

 

Mi se pare înainte de toate foarte periculos și cu impact pe termen lung mesajul transmis de conducerea LEONI prin forțarea angajaților să-și dea demisia. Cine va mai protesta că nu-i convine salariul - uite așa pățește! Și, sub ochii autorităților, românii vor lucra în condiții ca și sclavii, muncă multă, plată cât suportă muncitorii. Dacă la negocierea salariilor nu ne putem băga, şi nici nu ar fi corect, fiind o afacere privată, măcar atunci când se întâmplă abuzuri la legea muncii trebuie să le luăm apărarea. Să plece muncitorul dacă nu-i convine salariul, dacă nu-și respectă obligațiile din contractul de muncă, dar nu umilit și bajocorit. 

 

Oamenii trebuie să vadă că politicienii țin partea muncitorilor români, nu companiei căreia i s-au dat bani de la stat să facă afaceri. Afacerile cinstite se încheie privind ochi în ochi, iar cel care se lasă dominat și impresionat de banii celuilalt - pierde. Dacă acum se ia poziția struțului de frică să nu plece Leoni, compania va profita de atitudinea asta în favoarea profitului său. E care pe care. Dacă vreți să fiți corecți și demni, priviți-i pe nemți ochi în ochi și spuneți-le că nu puteți tolera asta - să-și bată joc de muncitori tratându-i ca pe sclavi lipsiți de apărare.

 

Cred că marele vinovat pentru toată situația este liderul de sindicat Marinel Strungar, un lider de toată jena prin declarația pe care a făcut-o AICI.

 

Poziția sa este o rușine pentru orice sindicat și una mare pentru sindicatul LEONI din Germania. În primul rând, dacă ar fi fost un lider de sindicat care să știe ce trebuie să facă din poziția asta, putea să evite protestele. Criza a fost în mâna lui. Dar când tu stai în poziția ghiocelului în fața conducerii, ia uite unde s-a ajuns.

 

Cel mai probabil i-a fost frică să transmită conducerii că sunt nemulțumiți muncitorii de bani, oamenii l-au văzut că se înclină umil în fața șefilor și, frustrați, au izbucnit într-un protest spontan. Mă tot întreb ce face acest lider de sindicat pentru muncitorii din LEONI din cei 1 la sută reținuți lunar din salariu pentru reprezentare. Oare ce? 1 la sută din salariile a câtorva mii de muncitori și nu e capabil să le poarte mesajul și să le reprezinte interesul. Cred că e momentul ca muncitorii din Leoni să ceară o adunare generală a sindicatului și să schimbe din funcție această caricatură de lider de sindicat. De ce l-ați mai ține? Într-un astfel de moment se vede cât e de important liderul de sindicat și de ce trebuie să alegeți dintre voi pe cel care chiar să lupte pentru voi nu să nu mai știe cum să facă pe plac șefilor. 

 

Știți ce mă doare de fapt cel mai tare? Că toate au fost făcute de români. S-a făcut o românească ca la carte. S-au pus șefii români contra românilor care trudesc zilnic să facă producție, să facă planul, ca să-și ia inclusiv şefii salariile, în definitiv. V-ați întrebat, până la urmă, pentru cine luptați și contra cui? Pentru profitul companiei contra românilor.

 

Profit compania face oricum, pentru că e o afacere bună, cu comenzi cărora nu le face față. Una e să produci cabluri în România cu salarii de 300 de Euro și alta e să le faci în Germania cu salarii de peste 1000 de Euro. Afacerea rămâne bună.

 

Ce e prost în ea este faptul că românii sunt umiliți ca să poată fi salariile menținute cât mai jos și profitul cât mai sus. Hai să facem un echilibru, să fie și nemții fericiți și românii. Să se stea la negocieri privind ochi în ochi pentru o afacere corectă reciproc. De ce am sta umili doar pentru că suntem români și ei sunt nemți? Nu mai terminăm odată cu fascinația asta privind străinii care vin pe la noi. Cădem pe spate numai auzind că sunt străini.

 

Pe de altă parte, refuz să cred că în spatele acestor concedieri ar fi o manevră care să justifice ulterioare concedieri masive, tactică întâlnită și în cazul altor companii străine după ce au primit ajutoare de stat și apoi s-au retras, nederanjate de nimeni. Sunt câteva exemple recente chiar la Cluj. Vine investitorul, ia facilitățile, se fac locurile de muncă, profiturile scad apoi tocmai când sunt muncitorii mai buni cu producția și, brusc, se anunță retragerea.

 

După ce ne-am făcut preș și le-am dat terenuri și bani să facă afaceri...! Și totul în timp ce industria și producția românească mor pentru că nu au parte fix de același suport din partea statului și a autorităților.

 

Pe ai noștri îi ajutăm să moară în chinuri, dar în fața străinului - plecăciuni și orice pentru profitul lor. Proști mai suntem...

37590 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro