Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  32 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Oraşe în care să vrei să trăieşti (1)

22/01/2017 15:19:38  
Viitorul este urban. Nu mai rămâne nici o îndoială. Însă dacă aş fi bistriţean m-ar preocupa faptul că viitorul aparţine oraşelor gigant, care absorb ca un aspirator populaţia activă din jur.

Oraşe de genul Cluj sau Bucureşti vor deveni tot populate, tot aşa cum Londra a vlăguit de populaţie activă restul Angliei sau Bostonul a atras masiv populaţie din odată prospera Noua Anglie, zona de nord-est a SUA unde locuiesc. La fel se întâmplă în ţări mijlocaşe, ca a noastră.

Aproape toată Argentina s-a mutat în Buenos Aires şi mai toată Ungaria stă în Budapesta. Dacă nu sunt în distanţă navetabilă de oraşe, satele s-au golit sau au devenit geriatrice mai peste tot. Excepţia sunt satele pitoreşti din Europa de Sud şi Franţa, unde o veche şură se vinde cu sute de mii de euro. Noi nu avem acest scenario, din motive complexe. Cu câteva excepţii notabile, în România zona rurală e sufocată sub o sapă groasă de polistiren, plastic şi termopane.

După cum merg lucurile, oraşele mari vor deveni tot mai aglomerate, mai disfuncţionale şi mai scumpe. În ţări ca România, unde se merge cu maşina până la magazinul din colţ, ca şi cum condusul ar fi un fel de drept al omului, oraşele mari fie vor dezvolta transportul în comun, fie se vor bloca în noxe cancerigene şi nervi de trafic, trotuarele devenind deja spaţii de parcare de facto.

Însă acolo, în aceste iaduri auto, vor fi slujbele bine plătite, localurile chic, străzile vuind de tineri. Aceasta este o mare ocazie pentru oraşele medii. Până ce municipalităţile şi şoferii se vor deştepta, provocarea este cum faci un oraş mediu ca Bistriţa să devină din oraşul promiţător, dar încă neatrăgător pentru mulţi tineri - un oraş vivabil şi vibrant în 15-20 de ani, în care nu doar că tinerii vor vrea să rămână, dar care va şi atrage populaţie din alte părţi.

Acest articol este primul dintr-o serie pe care o voi publica, pe această temă, în Bistriţeanul.ro.

Sunt originar din Liviu Rebreanu, iar Bistriţa e un oraş care mi-e din ce în ce mai drag, în care petrec veri din ce în ce mai lungi. Locuiesc în SUA de 16 ani, mi-am făcut doctoratul aici, acum locuiesc în Boston şi sunt lector universitar la Universitatea Boston, unde predau economie politică. Vara sunt profesor cercetător la Copenhagen Business School.

Pendularea asta transatlantică m-a convins de un lucru: oraşul american, dependent de maşină, nu reprezintă viitorul, ci este o distopie. Viitorul, dacă e să fim raţionali este Copenhaga - oraş care bate toate topurile mondiale la calitatea vieţii.

Bistriţa nu va fi niciodată Copenhaga, dar există un model de urbanitate testat în aceasta din urmă, care ne poate salva de tristul destin al miilor de oraşe din Europa Centrală şi de Est în care lumea rămâne pentru că nu are de ales sau rămâne până când termină liceul.

Într-o Europă în care marile oraşe sunt sufocate de noxe Diesel, navete de 2-3 ore pe zi, transport disfuncţional şi violenţă, oraşele medii de genul Bistriţei se pot poziţiona pentru a fi oraşe în care se poate trăi mai sănătos şi fără angoase cotidiene care de care mai extenuante.

Data viitoare mă voi lega cu arţag de un mit dominant atunci când se vorbeşte de viitorul oraşului: modernitatea înseamnă trafic şi mai multe locuri de parcare. Exemplul este Boston, orasul în care locuiesc de ceva vreme şi în care, acum 20 de ani, s-a făcut unul din cele mai scumpe proiecte de infrastructură rutieră din lume.

Cornel Ban,

Boston, 21 ianuarie 2017

9494 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro