Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  32 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Nicu e primar. Nicu e model de primar. Fii ca Nicu dacă vrei să fii primar!

23/01/2016 09:00:37 Claudia ANDRON  
Să ți se pună pata că vrei să fii primar e simplu. Greu e să fii un primar bun. Nicu Moldovan e primar. Și e un primar bun. Dacă vrei să fii primar, ia-l de model pe Nicu Moldovan. Fii ca el! Ai nevoie de viziune, strategie, organizare, diplomație și o forță de muncă extraordinară. Dacă nu le ai, nu ești bun primar! Nu te/ne amăgi!

Se agită apele cam tare pentru ocuparea fotoliilor de primar în Bistrița și nu numai. Asta nu ar fi o probemă. Problema care se ridică este dacă, în afară de jocuri politice, știu doritorii ceva de administrație, de strategii coerente, de dezvoltare durabilă. Dacă termenii par abstracți și nu înțelegeți exact ce înseamnă, probabil v-ar fi de ajutor un model. În orice domeniu sunt modele de succes. Și nu este greșit să le urmați. Dimpotrivă, este recomandat.

Iar dacă visați să fiți primar și vă gândiți să fiți unul bun luați-vă un model de primar. Cum ar fi primarul din Beclean. Un primar cum probabil toți ar trebui să fie. Nici nu mai știu de câți ani și de câte mandate câștigă detașat alegerile acolo. Tocmai pentru că este un primar cum oamenii așteaptă să fie orice primar.

Are viziune, strategie pe termen mediu și lung, o capacitate de organizare cum nu am văzut la mulți, diplomație și tact în politică și în relațiile profesionale, plus respect și dragoste față de comunitatea care cu atâta încredere îi încredințează destinul la fiecare patru ani. Beclenarii sunt mândri cu așa primar, iar el îi face să fie tot mai mândri că sunt beclenari. Becleanul nu mai e orașul trist de acum 16 ani. În ultimii ani i s-a imprimat o față de oraș modern, respectându-se o dezvoltare urbană de bun gust și bine gândită. Parcul cochet din mijlocul orașului îți fură ochii, în jur au apărut clădiri noi, iar dezvoltarea orașului pare chiar atent gândită și nu haotică – aşa cum e la Bistrița – de exemplu. Într-o zonă superbă, chiar înainte de Băile Figa, este în formare un cartier de case noi pentru tineri, sunt suficiente locuințe ANL pentru cei care au nevoie de una la început de drum, etc. Proiecte gândite bine și vizibil în interesul comunității. Nu au fost doar făcute să fie și apoi să fie inutile.

Că primarul Becleanului are viziune și strategie se vede. Iar pentru cei care nu au remarcat, Nicolae Moldovan practică un model modern de administrație publică, în care primăriile nu doar toacă cu talent bani, ci mai fac și investiții publice care să le aducă venituri și să dezvolte orașul. Aici mă refer concret la Băile Figa. Nu a fost gândit doar ca o zonă de agrement. Acest complex a fost gândit să aducă și bani. Și bagă anual în jur de 10 miliarde de lei vechi în bugetul orașului, iar asta pentru un orășel ca Becleanul e mană cerească. Nu mai stau cu mâna întinsă la Consiliul Județean sau la Guvern, au bani de micile cheltuieli și chiar de investiții. Bașca, proiectul Băilor Figa merge mai departe și se dezvoltă, va fi mai profitabil decât este acum.

Vorbeam de diplomația necesară unui primar care îl ajută să-i facă pe toți, indiferent de orgoliile politice, să lucreze pentru comunitate. La Beclean ședințele de Consiliul Local sunt ședințe de lucru, nu spectacol pentru presă. Sunt chiar plicticoase, se întâmplă ce trebuie să se întâmple. Toți cad de acord și votează pentru binele comunității, iar proiectul de pe masă contează. O fi el bun sau nu? Asta ține, credeți-mă, de abilitatea primarului. El e liderul, generalul, care îi face pe toți să lucreze împreună și să uite de orgolii personale sau politice. Ce le face, ce le spune, cum le spune – nu știu. Dar sunați-l şi întrebați-l dacă tot vă vreți primari. La cum îl cunosc o să vă explice cum se face.   

Vă reamintesc că este primarul care nu are niciun conflict politic și indiferent unde a fost din punct de vedere politic, la putere sau opoziție, a știut cum să negocieze exclusiv interesul orașului. Nu uitați că a făcut Băile Figa când PSD era în dizgrație totală și toți primarii formațiunii se plângeau că nu au acces la fonduri din motive politice. Nu există așa ceva dacă ești suficient de determinat și de abil încât să convingi că interesul comunității este mai presus de orice orgoliu politic. Iar la inaugurările sale îi vezi pe toți politicienii zilei, indiferent de culoarea politică, și tratați la fel.  

Bun organizator. Nu știu cum se face dar la Primăria Beclean aparatul primăriei, adică angajații, lucrează cu drag și spor și își fac treaba pentru care sunt plătiți. De la ultimul funcționar și până la secretar. Nu e permis ca într-o primărie secretarul și primarul să joace pe contre de ani de zile și cetățenii să aibă de suferit. Concret, la Bistrița este un conflict deschis între primarul și secretarul municipiului – Floare Gaftone, iar bistrițenii au de suferit pentru că secretarul refuză să semneze autorizații de construcție în extravilan. Dacă nu s-a putut rezolva problema pe cale amiabilă, prin negociere, unul dintre cei doi trebuia urgent să plece. Nu se poate ca din cauza a doi căpoși, bistrițenii să fie frustrați de dreptul legal de a primi autorizații de construcție.

Nu știu cum se face, dar la Beclean nu sunt probleme cu locuințele ANL. Și asta pentru că, întâi de toate, sub comanda fermă a primarului angajații primăriei își fac treaba. Angajații primăriei verifică periodic starea acestora și dacă locatarii nu mai stau acolo sau nu îndeplinesc condițiile impuse, locuința este eliberată rapid și o primesc alții care au nevoie. Sunt zeci de cazuri în care s-a procedat așa și n-a protestat nimeni. Unde-i lege nu-i tocmeală. La Bistrița, locuințele sociale sunt distruse cu știința primarului, mai mult de jumătate din locuințele ANL sunt subînchiriate, iar angajații primăriei o freacă la cald în birouri, aroganți nevoie mare. La Beclean, nu vă permiteați – vă asigur, jar mâncați – elegant și cu tact.

Iar discuția despre ce înseamnă un primar bun poate continua la nesfârșit. Dar nu vreau să fac eu temele candidaților. Studiați-l pe Nicolae Moldovan, luați-vă notițe și apoi veniți cu soluții la probleme și cu proiecte pentru Bistrița sau pentru orice localitate în care vreți să candidați. Vă văd prea luați cu jocul politic și prea puțin interesați de studiul a ceea ce înseamnă să fii un primar bun. Poate că de aici ar fi trebuit să începeți și cu mult înainte de a vă anunța candidaturile. Campania electorală s-a schimbat mult, veți fi șocați să constatați. Nu tu pixuri, nu tu plase, va trebui să captați atenția alegătorului cu soluții și proiecte concrete, inclusiv în media. Acum să vă văd. Nici nu vă dați seama ce greu va fi.

Și dacă veniți cu lălăieli, bâlbe, prostii și fantasmagorii, sunt prima care o să vă taxez. Am modelul de primar în față și am câteva linii pe care le urmăresc. Și nu o să vă las să prostiți oamenii cu vorbe goale și proiecte fără logică. O să scot în evidență fiecare gafă că nu poate fi primar oricine în Bistrița sau în orice altă localitate. Vrem ce-i mai bun pentru noi, cei care am rămas aici.  Personal, nu mi-am propus să plec din oraș și nici să-mi încurajez copiii să plece. Și ca să-i conving să rămână aici am nevoie de un primar bun, care să facă Bistrița atractivă, inclusiv pentru tineri.

Spor la treabă, băieți! Suntem cu ochii pe voi.

6369 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro