Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Mărimea contează? Avem parte de cel mai mare eveniment sportiv din Bistrița tuturor timpurilor?

08/06/2016 17:25:04 Adrian LINCA  
Cupa României la minifotbal se vrea a fi cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodată în Bistrița. Așa e promovat peste tot, așa îl recomandă și Primăria, care pune umărul la finanțarea lui. Numai că e un pic deplasat și exagerat să zici așa ceva, poate chiar umilitor pentru un oraș unde se organizează competiții sportive de peste 100 de ani.

Înțeleg ce vor să transmită organizatorii. Ei zic că vor veni 64 de echipe de minifotbal, ceea ce înseamnă în jur de 1000 de participanți, cu antrenori, tehnicieni și susținători în jurul lor. Un mare beneficiu pentru Bistrița, care are parte de atâția „turiști” în weekend, turiști cu ghilimelele de rigoare. Care stau la hotelurile noastre, care beau bere și își cumpără struți în miniatură. E ok, e perfect. Dar de-aici și până la denumirea de „cel mai mare eveniment sportiv bistrițean”, e cale lungă. Sigur, numărul de participanți poate bate un record local.

E la mare luptă cu întrecerile de dans sportiv, cu crosurile Gabi Szabo și Maria Therezia, cu Cupa Bistrița sau naționalele de tenis de masă, unde și-acolo numărul participanților bate către 1000 uneori. Însă, ca să fie într-adevăr „mare”, o competiție trebuie să puncteze și la alte capitole, decât la numărul participanților. Altfel, de pildă, Campionatul European de fotbal, care adună doar 24 de echipe, n-ar putea rivaliza cu această competiție bistrițeană, ce are, nu-i așa, mai multe echipe în joc. Comparația e forțată, evident, însă pricepeți ce vreau să spun.

Nu întotdeauna mărimea contează, știți foarte bine. De pildă, înainte de 90, la Bistrița s-au organizat mari campionate de haltere, tenis de masă sau volei. Unul dintre ele, Cupa Dunării, aduna aici toți halterofilii din țăriile prin care trece Dunărea. Era o întrecere de mare amploare în anii 80, care aducea sute de străini în orașul nostru, în vremuri în care știm foarte bine ce însemna asta. Sau, Campionatul Internațional de Volei al României, e o altă competiție de anvergură, cu care a fost inaugurată Sala Polivalentă și la care au participat 12 echipe naționale, competiție transmisă în direct pe programul național, acela care funcționa doar două ore pe zi.

Apoi, când te referi la „eveniment mare”, n-ai cum să nu iei în socoteală meciurile Gloriei. De pildă, în antologicele partide cu Naționala României se strângeau pe ușor 5000 de oameni din afara Bistriței și alți 5000 din Bistrița. Cu Fiorentina, Zaragoza sau Atletico Madrid au venit oameni de peste tot, iar meciurile au fost cu adevărat mari, importante, din toate punctele de vedere. E adevărat, echipele n-aveau în componență decât 11 jucători, dar amploarea, imaginea, impactul, beneficiile sau dificultatea organizării nu se compară cu o cupă a României la minifotbal.

Chiar și un meci cu Steaua, din vremurile bune, rivalizează cu o astfel de întrecere. Handbalul, a avut și el parte de evenimente mari. În afara participării la meciurile din prima ligă cu echipa masculină, putem consemna un turneu final organizat la Bistrița în 2007. Primele 8 echipe feminine au jucat varianta similară a „final four”-ului de azi.

Finala acestei competiții la care a participat toată spuma handbalului feminin românesc, cu jucătoare, antrenori, oficiali și arbitri, s-a jucat între Oltchim și Rulmentul Brașov, transmisă fiind pe canalele naționale, nu pe AsTV, cum se laudă minifotbaliștii de azi. Și exemplele pot continua mult și bine…

Evident, asta nu înseamnă, că Raoul Borșoș, organizatorul Cupei României la minifotbal, nu merită toată aprecierea noastră, a bistrițenilor iubitori de sport. Bravo, Raoul, faci o treabă excelentă, nu-i rău că încerci să punctezi și la imagine.

Însă nu uita că lumea nu începe odată cu tine și cu ce-ai văzut tu în jurul tău când ai deschis ochii. Bistrița nu are o istorie bogată în evenimente sportive marcante, dar totuși are ceva momente remarcabile.

Acest campionat e unul dintre ele, dar nu cel mai mare cum ai vrea tu să fie!

P.S. Poza e dintr-o partidă Gloria - Corvinul, din 1979, cu Lucescu în teren și cu spectatorii prin pomi!

5280 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro