Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  42 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015EDITORIAL: Mallul şi neonul

26/03/2017 09:16:23  
Ne urcăm în maşină, stăm în trafic, parcăm, facem tura de vitrine, ne oprim la un food court, ieşim cu ceva plase de plastic, maşină, trafic, parcat, televizor, dat pe net. Somn. Repeat. Privirile fără ţintă devin regulă. Peste ani, trupurile se îngreunează... Am văzut-o în oraşele eşuate din America de Nord şi nu pot să doresc aşa ceva Bistriţei.

Un oraş mediu vivabil are un centru istoric în care localnicii ies în număr mare şi socializează. Oraşele în care mall-ul ia locul pieţei pietonale centrale sunt expresia unor oraşe în care viaţa se scurge trist, atomizat, aseptic, ca în lumina de neon de la Lidl.

Cetăţeanul este înlocuit de consumator, întâlnirea programată la nu ştiu ce brand de la mall înlocuiește spontaneitatea întâlnirii în piaţa de lângă catedrală. Excentricii oraşului nu se aventurează acolo, iar agenţii de pază se asigură că marginalii nu au ce căuta într-un mall.

Ne urcăm în maşină, stăm în trafic, parcăm, facem tura de vitrine, ne oprim la un food court, ieşim cu ceva plase de plastic, maşină, trafic, parcat, televizor, dat pe net. Somn. Repeat. Privirile fără ţintă devin regulă. Peste ani, trupurile se îngreunează de la atâta scaun reglabil de maşină care ne duce spre noi doze de tratament psihologic prin consum.

Mall-urile aduc cu ele o altă cultură urbană. Am văzut-o în oraşele eşuate din America de Nord şi nu i-o doresc Bistriţei. Căci odată cu moartea centrului istoric pietonal şi înlocuirea sa cu mall-ul, moare până şi iluzia că avem cu toţii dreptul la cetate, indiferent de poziţia noastră economică.

Dau oricând traiul din locuri în care viaţa se învârte în jurul acestor temple ale consumului nesustenabil, duhnind a parfum, plastic şi, la ieşirea din ele, a motorină şi plăcuţe de frână, pe oraşul mediu din Franţa, Italia sau Olanda, unde parcă jumătate din oraş iese seara la o plimbare în piaţa centrală şi pe străzile adiacente, aşa, fără să consume neapărat nimic. Doar să se uite unii la alţii, să se dea de un cunoscut sau pur şi simplu să lenevească după obşinuita zi de stres.

De aceea calitatea vieţii în sens real (sănătate mintală şi fizică, evitarea izolării, cultura comunităţii şi solidarităţii), nu îngust, financiar, a supravieţuit bine crizelor în Segovia (Spania), dar nu şi în Coventry (Anglia) sau Providence (SUA), ca să iau nişte oraşe în care am locuit destul de mult ca să îmi dau cu părerea...

Cornel Ban,

Boston, 26 martie 2017

8929 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro