Că mie așa mi se pare. Că seamănă a concurs pentru decernarea titlului „Mi-s Primarul Bistriței 2016-2020”. Teoretic avem 10 candidați. Bărbați. Unul și unul. Practic, avem doar niște candidați care zâmbesc frumos pe Facebook. Acum, sincer, vrea vreunul să fie primar?! Știe ce presupune asta?! Sau e numai prezentare de zâmbete?
Am tot așteptat cu interes candidaturile pentru Primăria Bistrița. Am vrut să văd și eu cine e bărbat cu capul pe umeri în orașul ăsta și se ridică dintre noi, își lasă funcția sau afacerea, liniștea, și se apucă să facă puțină ordine și ne arată un proiect serios, coerent, prin care pune pe direcția bună Bistrița.
Teoretic, să faci viața frumoasă într-un orășel mic, de provincie, ar trebui să fie floare la ureche. Nu avem probleme precum Clujul sau Bucureștiul ori alte orașe mari. Deci, nu-i mare inginerie să fii primar în Bistrița. Ne trebuie doar un om cu viziune, cu capacitate de analiză, cu strategie, cu soluții, bun organizator, cu excelente calități de mediator (Consiliul Local e un câmp de bătălie al orgoliilor politice), care să iubească cu adevărat orașul ăsta frumos și bistrițenii, să le asculte dorințele și să le rezolve problemele. Să fie liderul lor, dar un lider adevărat, care chiar să le reprezinte interesele. Să pună interesul lor înaintea oricărui interes personal sau politic al oricui, inclusiv al său.
Ziceți că nu există așa ceva?! Vă contrazic. Am dovezi că există. La Beclean. La Căianu Mic. Și sunt doar două exemple care-mi vin rapid în minte. Nicu Moldovan nu mai are nevoie de prezentări, iar Paul Știr a făcut în patru ani minuni la Căianu Mic. Tot el, cel mai tânăr primar din România, mi-a rămas în minte cu câtă înverșunare s-a ridicat împotriva celor de la Vitalia și s-a opus măririi tarifelor după ce în ultimii doi ani s-a luptat fără frică să nu-i fie luați oamenii de proști de firma de salubritate, care vroia doar banii, nu și să ridice gunoiul de pe toate ulițele și nu cu ritmicitatea stabilită în contract. Deci există primari buni în județ, da?
Buuun. Revenim la Bistrița. Unde mă interesează maxim cine va da direcția dezvoltării orașului în următorii patru ani.
Și mă uit la lista cu candidați. Și mă mai uit o dată. Aoleuuuu! Ăștia sunt toți?! Păi pe cei mai mulți nu-i cunosc. Și eu, ca jurnalist, chiar cunosc multă lume în orașul ăsta. Unora nu le-am auzit nici măcar numele. Despre ce calități și abilități să vorbim dacă nu-i cunoaștem și nu s-au remarcat cu nimic în orașul în care e chiar simplu să ai inițiative și să faci ceva pentru comunitate. Și nu cu bani. E suficientă omenia și buna intenție.
Luați individual, toți par băieți buni. Dar nu de primari. Acolo trebuie altceva Bistriței. Și ce are unul, nu are celălalt. Și tare mi-e că nici dacă-i adunăm pe toți la un loc nu facem de unul bun. Și, ce mi se pare cel mai grav, niciunul nu crede în șansa lui de a-l învinge pe Ovidiu Teodor Crețu . Toți pleacă din start cu mentalitate de perdanți, dar s-ar consola pentru efort cu mici victorii. Majoritatea țintesc 2-3 consilieri și să încheie „cărțile” în Consiliul Local, adică să asigure majoritatea cui dă mai mult – funcția de viceprimar e miza supremă.
Teoretic, în ultimele săptămâni am fost în pre-campanie electorală. Practic, am fost într-un circ politic. Te umfla râsul când vedeai goana tuturor după candidați, anunțurile surpriză, apoi demisiile, apoi alți candidați, jocuri de culise halucinante. Oricum, slabi toți. De la un capăt la altul. Singura concluzie îmbucurătoare văzându-le goana după candidați e că, în sfârșit, după 25 de ani, politica nu mai e atractivă, nu mai e bătălie ca altă dată. În partide abia mai găsești oameni de făcut o listă serioasă. Cei care nu au prins încă ciolanul în partide se agață acum de ultima șansă. Cei mai nerăbdători și-au luat tălpășița și joacă în liga vecină. E cântecul lebedei în politica asta proastă care ne-a golit și secat de tot ce avea țara asta mai bun.
Și, dincolo de comedia politică și alergătura strict politică, n-am văzut niciun proiect. Nimic. Zero barat. Unul măcar. De sămânță. A fost în schimb concurs de texte și declarații cu ce nu face bine Crețu. Teme preluate din presă, nici măcar constatate de candidați.
Dragi candidați, bine ați venit în Bistrița! Noi aici trăim zi de zi și știm, mai bine decât voi, ce nu face bine Crețu! Nu ați vrea voi să ne spuneți, că mai aveți ceva timp, ce soluții CONCRETE aveți?! Care este proiectul vostru pentru Bistrița? Ați pregătit cumva o radiografie a stării în care se află orașul, ceva soluții – dacă nu cerem prea mult - sau preluați doar subiecte de presă și repetați și voi ca papagalii ce știe toată lumea?! Sunteți de-a dreptul ridicoli, ba mie mi se pare chiar penibili! Fără viziune, fără proiecte pe termen mediu și lung, dar buni de papagali.
Chiar nu vi-i rușine să aspirați așa nepregătiți la o funcție ca cea de primar? Și Bistrița are demnitatea ei. Vrem un primar bun, așa arată sondajele, și l-am schimba pe Crețu mâine. Dar tot sondajele arată că la ce alternative ați pus la Crețu, bistrițenii tot îl votează. V-ați întrebat de ce?! Ia întrebați-vă. L-ar înlocui, dar nu au cu cine. Că vă prezentați la alegeri ca la concursul de Miss, cu zâmbetul tâmp pe față, și repetând aia că voi vreți să fie pace și armonie în oraș și ce băiat rău e Crețu și ce prostii face el. Zici că sunteți agenți constatatori la Poliție! Mai lipsește să ziceți, la cum vă funcționează raționamentul, că „Urmează a se da soluție legală prin DNA”. Pfuiii, bată-vă norocul!
Și ca să ne lămurim mai bine cu cine sunt candidații, îi trec pe fiecare în revistă:
1. Ovidiu Crețu – PSD. Candidatul cu același nume nu prea există. Adică, domnul primar are puțină treabă și campania asta îl reține. Omul și-a dat comandă că e de datoria lui să salveze Bistrița și să fie primar până în 2020 și nu-l mai poate opri nimeni. Încăpățânat cum îl știm, odată fixată ținta, nu mai poate fi deturnat. E ca lansat pe o orbită cu destinația „primar până în 2020”. Dacă îi va cere cineva sau va considera de cuviință că merităm, ne va spune și nouă de ceva proiecte. De idei nu duce lipsă, știm. Dar, deocamdată nu-i prea cere nimeni socoteală și face studii de fezabilitate la tot ce-i trece prin cap. E un primar bun, dar, mă repet, nu cu orice preț. Ce am scris acum 4 ani AICI e valabil și astăzi, nu mai insist. Despre el știu și ce poate, și ce nu poate, și ce-i pot ierta și ce nu-i mai pot îndura. Pe el îl cunoaștem cel mai bine că-l pomenim o dată pe zi, măcar. Ovidiu Crețu, te iubim... ca tine sigur nu mai găsim! Noi am vrea să te schimbăm, dar soarta nu ține cu noi!
2. Stelian Dolha - PNL. Candidatură născută moartă. Născută moartă pentru că și astăzi Stelian Dolha însuși își lucrează la mentalitatea de învingător în campania asta. Ca să poată să convingă pe cineva, trebuie întâi să se convingă pe el și încă nu a reușit. Când știe ce-l așteaptă dacă pierde (mazilirea din funcția de co-președinte al PNL), toate argumentele îi dispar și-l ia amețeala și nu se mai poate concentra. Poate vorbi aplicat numai pe joc politic. În loc să ne spună ce și cum cu Bistrița, el nu mai poate de grija poziției lui Crețu față de Dragnea. Mai are câteva zile să se trezească din delir și poate ne surprinde cu un proiect amețitor pentru Bistrița. Avem totuși pretenții de la el, reprezintă a doua mare formațiune politică. Plus că după teatrul de nota 10 cu Titieni, să facă un proiect pentru Bistrița ar trebui să fie floare la ureche. Apropo, domnule Dolha, o întrebare. Cam obraznică, dar așa sunt eu. Unde îi va sufla Bistrița Clujului în 2020?! În ceafă?! Sunteți sigur?! Fix acolo? Să nu ne greșim – zic, în 2020 și cum nu vom vedea de jos Clujul să suflăm naibii altundeva...
Apropo. Știe cineva cu ce s-a remarcat domnul Dolha în ultimii patru ani? Ce a făcut CONCRET pentru Bistrița sau, mă rog, pentru județ? Mi-e să nu-mi fi scăpat mie, că nu se poate să nu fi auzit chiar nimic.
3. Mircea Archiudean - PER. Tânăra speranță independentă care a prins culoare verde ecologist fix înainte de depunerea candidaturilor. A fost candidatura primită cu cea mai mare simpatie în oraș. Tânăr om de afaceri, plictisit de rutina de a conduce o firmă profitabilă, vrea să-și dedice tinerețea și energia orașului. Bun așa. Chiar interesant. Îl cunosc și pot să vă spun că îi admir sinceritatea și că își asumă curajos acțiunile și propunerile. Analizându-i traseul până la depunerea candidaturii, constat însă că nu are strategie, este ezitant și deși a fi un bun ascultător este o calitate (mai ales în fața electoratului), poate fi un mare defect când trebuie să iei decizii și nu faci o analiză profundă a riscurilor și avantajelor.
De asemenea, a preluat tema electorală „ce nu face bine Crețu” și a susținut-o mai mult decât propriile proiecte. Încă aștept cu mare interes proiectul său pentru Bistrița, analiza stării de fapt, vreau să ne arate că știe ce înseamnă administrația și că știe ce vrea pentru Bistrița. Mi se pare că este singurul care are șanse să facă o supriză, dar încă pare nepregătit. Parcă nu mai crede nici el în el, în șansa lui și mi se pare că trage doar la un scor bunicel pentru Ecologiști, doi-trei consilieri și să facă jocurile pentru viceprimar.
4. Alin Seserman – independent susținut de formațiunea M10. Este candidatul care astăzi își trăiește visul de a candida la funcția de primar. A schimbat partide pentru asta, iar acum este aproape de a-și trăi examenul vieții politice: candidat la Primăria Bistrița. Acceptă cumva că nu are șanse de câștig, dar nerăbdarea de a-și vedea visul cu ochii l-a aruncat în luptă. Buna intenție a sa e clară, dar nu suficientă. Nu are forță, se poate impune doar ajutat, iar formarea ca filosof i se potrivește perfect personalității. Fermitatea și forța de muncă, calități esențiale unui primar, îi lipsesc cu toată bunăvoința lui. Ca și un proiect coerent pentru Bistrița. A abordat câteva teme în precampanie, dar superficial, disperat și deloc creativ. Nu a profitat deloc de cele patru mandate de consilier local, nepreareușind să se facă auzit, remarcat.
5. Vasile Moldovan – ALDE. Surprinzător, după Ovidiu Teodor Crețu, al doilea în sondaje este fostul primar Vasile Moldovan. Știe cu ce se mănâncă administrația, dar acum țintește doar să dea o lecție PNL-ului, care l-a jignit nepropunându-l. Vrea doar un mandat de consilier local, știe că nu are șanse reale să-i sufle primăria lui Crețu și nici nu și-a pus miza asta. Nu are niciun proiect anunțat pentru Bistrița, dar nici nu-i trebuie, așa imagine bună are în rândul bistrițenilor, care-l votează în masă doar pentru că le răspunde la salut pe stradă și stă de vorbă cu ei.
6. Liviu Rusu – UNPR. A fost primar în Sîngeorz-Băi, a fost președinte de Consiliu Județean, iar astăzi, după patru ani de lins în tăcere rănile din politică ( o julitură puternică pe la DNA), reapare ca și candidat pentru Primăria Bistrița. Nu e nicio surpriză, mulți intuiau că va face o reîntoarcere pentru o ieșire elegantă. Deși știe cu ce se mănâncă administrația, are un talent oratoric rar întâlnit, încă are traume politice și îi este frică să se exprime în public. Preferă să-și ducă luptele ascuns, prin două ziare pe care le conduce din umbră. Nu știu nimic despre proiectul său pentru Bistrița, doar de caterinca și atacurile la Ovidiu Crețu, nici acelea asumate fățiș. Mi se pare că nu-și dorește cu adevărat să fie primar, vrea mai mult o ieșire elegantă, când vrea el, nu când vor „câinii” din politică.
7. Ionuț Simionca – PMP. Are profilul candidatului tânăr, om de afaceri, care ar vrea să răstoarne lumea, dar nu știe de unde să o apuce. Deocamdată aruncă în presă declarații „tari” prin care să atragă atenția asupra lui, pare că are simț politic, dar nu e încă pregătit nici ca politician, darămite să fie primar. Nu are nici el un proiect pentru Bistrița să o facă ca Las Vegas-ul, că tot aflăm despre el că a lucrat prin America. Nu am văzut niciun sondaj în care să fi fost măsurat electoral, dar cred că și-a evaluat corect șansele și țintește realist la cel mult un scaun de consilier local.
8. Petru Sigartău – PNȚCD. Omul de afaceri a intrat recent în politică, dar este susținător de-o viață a lumii politice ca și reprezentant influent al comunității penticostale. Este evident că puternica comunitate religioasă pe care o reprezintă s-a organizat puțin și vrea să-și reprezinte singură interesele în Consiliul Local Bistrița. Au în spate câteva mii de votanți, o masă de vot compactă care pune ștampila unde i se spune. Miza lor este măcar doi consilieri locali prin care să-și negocieze direct interesele comunității. Este singurul candidat de primar care a făcut o scurtă și realistă analiză a Bistriței, a investițiilor, a ceea ce ar trebui făcut. Ca și-n afaceri, își știe clar punctele tari și slabe, nu s-a supraevaluat, nu crede în șansa de a ieși primar, dar vrea să joace cum nu se poate mai bine cartea pentru Consiliul Local – adevărata miză a comunității și a partidului „gazdă”.
9. Antal Attila (UDMR). Candidează pentru prima dată la funcția de primar și, la fel ca și Petru Sigartău, reprezintă interesele unei comunități unite, cea maghiară, care vrea astfel să-și asigure reprezentarea în Consiliul Local Bistrița. Nici el nu luptă real pentru fotoliul de primar al Bistriței, dar luptă sincer pentru minoritatea pe care o reprezintă. Probabil și de asta nu a venit încă cu un proiect pentru Bistrița. Minoritatea votează compact, la fel ca penticostalii, iar proiectele au fost probabil discutate și prezentate doar în interior.
10. Ioan Mathe (Blocul Unității Naționale - BUN) – Este candidatul surpriză, apărut pe ultima sută de metri. Iar dacă nu s-a făcut cunoscut cu nimic până acum și auzit, mă îndoiesc că tratează această candidatură cu seriozitate. Face probabil un joc de glezne în care nu pierde nimic, dar nici nu câștigă. La fel și Bistrița.
Maximum de ridicol a fost atins la depunerea candidaturilor pentru funcția de primar al Bistriței de Partidul Social Român ( formațiunea lui Mircea Geoană), unde își anunța candidatura fostul viceprimar al Bistriței – Ioan Georgiu. Ținteau la funcția de primar, dar nu au fost în stare să completeze un dosar de depunere a candidaturii, astfel că au marcat și prima candidatură respinsă. Abil, Ioan Georgiu a făcut un pas în spate ca să nu-și asume eșecul cu respingerea candidaturii și l-a nominalizat pentru funcția de primar pe Dorin Beserman. Care n-avea nici măcar un proiect personal, dacă s-a trezit candidat poate chiar și fără voia sa. Evident, nici nu știa cu ce se mănâncă funcția asta, darămite să ne prezinte vreun proiect legat de oraș.
Dezamăgitor. Adică, cumva, funcția asta de primar al Bistriței e o joacă de copii. Intră cine vrea și cine nu vrea în cursă, chiar contează foarte puțin dacă poți sau nu să faci față unei astfel de funcții, dacă știi cu ce se mănâncă și dacă ai putea, după ce ți-ai făcut o evaluare la rece, să-i faci față. Unii vor obligați de conjunctură, altora le dă bine la CV, alții fac un joc politic pentru compensații de perdanți – funcția de viceprimar.
Chiar îmi doresc cel mai bun primar pentru Bistrița, un lider adevărat, care să conducă cu mână fermă orașul ăsta, să aducă reală comunicare în interesul Bistriței în Consiliul lLocal, să îl simt că mă reprezintă cu adevărat. Și, așa cum se întâmplă în toată Europa asta la care ne tot uităm lung și am vrea ca la ei dar nu ne prea iese, să lucreze strategic, să gândească o strategie de dezvoltare reală și aplicabilă pentru Bistrița. Astăzi suntem aici și în patru, opt, 12 ani vreau să ajungem acolo prin: X, Y, Z – proiect, pe care să le poată duce mai departe oricine. Nu poți să vii și să-mi zici că tu vrei să faci un eveniment gen Untold la Bistrița că-ți spun eu, Claudia Andron, cu mica mea experiență, că nu avem nici rețeaua electrică care să susțină un sfert din scena Untold. Nu mai vorbim de cazări, de parcări, de transport, etc. Nu poți compara Bistrița cu Clujul, Dacia cu Mercedes-ul, Bistrițeanul cu CNN. Avansarea unui astfel de proiect nu face să-mi arate decât că nu ești mai bun ca și Crețu, care și-a pus ambiția într-o pârtie de schi.
Dar, cum speranța moare ultima, încă mai sper că de la zâmbetele candide pe Facebook și atacurile la Ovidiu Crețu, putem trece la lucruri serioase și vreau să văd proiecte măcar interesante pentru Bistrița. Nu am auzit încă soluții CONCRETE pentru acordarea locuințelor ANL și a celor sociale cui merită, cum să facem să nu mai fie ciuruit orașul de furnizorii de utilități după ce abia a fost turnat asfaltul, un proiect de afacere care să aducă primăriei bani cum aduce Figa la Beclean ( asta presupune administrația modernă), cum facem să nu mai plece tinerii din oraș (mai mult decât să-i amăgim cu evenimente, acestea îi fac doar să revină câteva zile acasă), ce facem pentru pensionari (în afară de petreceri de Revelion și 8 Martie), unde dezvoltăm zone noi de recreere în afara orașului (cele existente e vizibil că sunt insuficiente și aglomerate), cum facem ca Bistrița să nu se mai dezvolte haotic cu dormitoare de-a lungul drumului, etc.
Încă aștept! Apoi decidem și dăm votul. Avem patru săptămâni la dispoziție să vă cunoaștem mai bine, să vă auzim planurile și soluțiile și să decidem dacă vreunul dintre voi poate fi un primar mai bun decât Ovidiu Crețu. Dacă nu vă doriți cu adevărat asta, lăsați-ne să știm. Așa ar fi corect.