Subvenția pe prostie în administrație s-a inventat la Bistrița. Autoritățile încheie prost un contract pentru ridicarea gunoiului, cel cu Vitalia, bistrițenii ajung să plătească un superpreț la Supercom și diferența de preț e... subvenție. Adică eroarea, eșecul în administrație se subvenționează. Să ne bucurăm! Tot noi facem cinste.
Nu mi-ar fi trecut în veci prin cap să se poată subvenționa prostia în administrație. Da-i bună ideea, păcat că e tot din banii noștri. Altfel, ar fi chiar de dorit ca erorile în administrație să le plătească cei care le comit. Că nu pot să ia numai gloria și salariul și noi să rămânem să ne uităm lung cum dăm banii pe subvenții pe prostie când avem drumuri neasfaltate în oraș.
Cu câteva mici excepții, pe cei mai mulți din administrație cu funcții de conducere sau de decizie (consilieri locali, județeni) îi suspectez ca fiind analfabeți funcțional.
Conform Wikipedia, „Analfabetismul funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial. Persoanele cu probleme de analfabetism funcțional sunt persoane care au urmat școala și care fie au obținut o diplomă corespunzătoare unui nivel de educație, fie au părăsit școala înainte de a obține o diplomă (abandon școlar), dar care, în ambele situații, nu dețin suficiente competențe de bază”.
Așadar, cei care iau decizii îmi lasă impresia că știu citi, dar nu înțeleg deloc ce au citit și, mai departe, ce au votat.
Și avem următorul studiu de caz.
În Consiliul Local Bistrița, unde s-a votat aseară subvenția pe prostie. Dacă Curtea de Conturi va accepta o astfel de gogomănie, e minunea lumii. Vă reamintesc că aseară s-a votat taxa de salubritate pentru municipiul Bistrița și a fost stabilită la 9,9 lei/persoană, din care 3,3 lei s-a votat a fi subvenție. Cei 3,3 lei reprezintă diferența de preț între Vitalia și Supercom. Adică s-a făcut reducere la eșecul gestionării unui contract și plătim numai 6,6 lei. Cei 3,3 lei îi plătim tot noi, că doar sunt tot din bugetul municipiului. Dar așa, sună bine. Plătim „decât” 6,6 lei acum, de 3,3 lei ni s-a făcut ofertă, îi zice subvenție și se acordă tuturor bistrițenilor care au suferit „pagube” pentru prostia din administrație. Una e să dai subvenții pensionarilor, elevilor, persoanelor cu handicap, familiilor defavorizate și alta e să subvenționezi prostia gestionării unui contract. Și, deși ar trebui să ne bucurăm, avem același preț ca și atunci când era Vitalia, am putea să ne revoltăm, că tot din bugetul local se plătește. Adică tot noi plătim, dar din alt buzunar, unde țineam poate banii pentru asfaltarea drumurilor.
Corect ar fi ca diferența de preț (aș propune chiar cea de la prețul cu care a câștigat Vitalia licitația) să o plătească cei de la ADI Deșeuri, că nu poți numai să-ți numeri salariul și să nu ai răspunderi pentru documentele pe care le semnezi și să nu conștientizezi responsabilitatea pe care ți-ai asumat-o ca și angajat aici. Adică semnează cine ce vrea la ADI, greșește grav și tot noi plătim?! Păi nu-i corect!
Pe ăștia de la ADI Deșeuri i-aș cataloga „înalți” analfabeți funcțional. Ăștia mai nimic din ce fac nu pricep. Au făcut un caiet de sarcini prost care a dat câștig de cauză celor de la Vitalia, o firmă care nu a reușit să facă față contractului. Au ofertat în caietul de sarcini servicii pentru o populație care nu exista și care dă șanse Vitaliei ca într-un proces să câștige. Plafonată la un preț, Vitalia spune că nu a avut profit și nici n-a putut să mărească prețul pentru a-și acoperi pierderile cu lipsa populației, iar tot noi vom plăti pierderile firmei, adică prostia celor de la ADI Deșeuri și a celor care au conceput prost proiectul de management integrat al deșeurilor. Consiliul Județean a alocat ieri celor de la ADI Deșeuri bani pentru a se pregăti de acest proces. Sunt șanse mari să pierdem bani mulți. De ce? Pentru că unii nu știu ce înseamnă un contract și că el trebuie să conțină date certe, altfel ești bun de plată.
Ce face ADI mai departe în noul contract cu Supercom?! Repetă greșelile cu Vitalia. Tot n-a învățat ce înseamnă un contract. Iau în discuție trecerea populației din cartierele orașelor la tarif de mediu rural, adică scăderea populației ofertate în contractul de urgență cu Supercom. Nerespectarea ofertei din contract, când ești plafonat la preț (nu-l poți mări să-ți acoperi pierderile), te face bun de plată.
Încă ADI Deșeuri nu a dat un răspuns, dar era cât pe ce să voteze ieri consilierii locali la Bistrița un tarif de 3 lei pentru cartiere. Primarul Ovidiu Crețu zicea că are acordul de principiu al Supercom, care ar accepta pierderea de tarif din cartiere (7 lei/persoană). Uite, eu refuz să cred că Supercom a venit să ne salveze și o face acceptând să piardă bani. Supercom a venit să facă o afacere. Și la final numără banii. Și dacă nu le ies, poate ne dau în judecată ca Vitalia. Și tot noi plătim! Că nu plătește niciunul dintre cei care au luat decizii! Că ei sunt numai la încasare, la salarii.
Subvenție, caiet de sarcini, licitație, contract sunt doar câteva cuvinte pe care cei din administrație le folosesc, le citesc, le rostesc, dar nu știu cu adevărat ce înseamnă. Și pentru că ei nu știu, plătim noi. Că nimeni, niciodată nu le-a cerut să plătească pagubele rezultate din proasta administrare.
Așadar, să ne bucurăm că plătim același tarif ca și pe vremea cu Vitalia, ca să nu ne întristăm că dăm tot din banii noștri.