Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  43 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Furi, deci existi!

18/11/2011 13:15:04 Adrian LINCA  
Furtul in Romania e ca onania. Nimeni n-o recunoaste, toata lumea o practica si se impaca cu ea. Fiecare dintre noi, cred ca fara exceptie, mintim si furam intr-o forma sau alta. Unii mai mult, altii mai putin, unii direct din buzunarul altora, altii atat de indirect incat nici nu-si mai dau seama.

Toata lumea se intreaba, retoric evident, cum dracu’ traiesc romanii cu salariile si cu pensiile astea de rahat. De fapt, fiecare are raspunsul doar pentru el. Furand. Exceptand, poate, citeva categorii de pensionari. Una ar fi a acelora care au pensii destul de bune, asta gratie unor furaciuni ale celor care le-au adus la acest nivel. Alta categorie e a pensionarilor care sunt ajutati de copiii care fura. Sau unii care pur si simplu traiesc din rezervele de furaciune din perioadele in care au fost activi. Insa, intr-un fel sau altul si ei, pensionarii, au avut sau au tangenta cu hotia.

In rest, de la profesorul care nu declara la stat ca da ore suplimentare, pana la politicienii corupti la maximum, romanii fura pe toate nivelele. Din furaciune vine exact diferenta fara de care ar muri, s-ar sufoca, s-ar bloca in datorii. De pilda, un functionar la primarie, sa zicem, care castiga 8-9 milioane, mai face vreo 5, cel putin, din mici potlogarii. Daca nu-i iese treaba la serviciu, o comite in afara. Vinde o cafea adusa din Germania, lucreaza la negru intr-o firma mica sau inchiriaza fara taxe vreo garsoniera ramasa mostenire. Cu 15 traieste modest de la luna la luna. Altfel, un calcul simplu in care adunam doar cheltuielile de intretinere si mancarea ne va da cu minus.

Fie asistenta, fie medic, fie inginer, fie vanzatoare, fiecare isi gaseste o varianta de autoaparare prin furaciune sau de atac spre imbogatire, dupa caz. Furaciunea e mica, mare, constienta sau inconstienta, dupa posibilitati. Nu mai vorbesc de mediul privat, unde cred ca procentul de romani care fura este de suta la suta. Prin salarii nedeclarate real, impozite micsorate, munca la negru, facturi inventate sau cate si mai cate, in mediul privat e raiul hotiei.

O sa-mi sariti in cap voi, ipocritii si mincinosii care, nu numai ca nu aveti taria sa recunoasteti ca furati intr-un fel sau altul, dintr-un loc sau din altul, ba chiar va dati cu pumnii in piept ca sunteti oameni cinstiti. In fond, oricare dintre voi, cei care sustineti ca n-am dreptate, ati comis-o macar o data declarand o suma mai mica la o vanzare-cumparare sau prestand o munca pe care n-ati declarat-o.

Deci, nu pricep in ruptul capului de ce ne chinuim atat de mult sa gasim sursa raului care ne inconjoara, cand ea e evidenta. De ce ne mintim atat de mult unii pe altii in loc sa ne asezam la masa cu cartile pe fata si sa incercam sa ne construim cadrul pentru o viata mai curata. De ce ne bucuram la arestari DNA, cand de fapt ne pedepsim noi intre noi, hoti pe hoti. Credeti ca procurorii, politistii, judecatorii care lucreaza la dosare sunt imaculati? Suntem cu totii hoti poate pentru ca avem asta in gena noastra de romani si pentru ca vremurile au stimulat si incurajeaza in continuare acest defect din noi.

In Romania se poate trai doar cu hotie si minciuna. Asta-i o propozitie simpla, pe care o ascundem zi de zi, de care ne ferim ca de dracu. Poate ca nici nu mai realizam ce inseamna furt, traind aproape zilnic in minciuna. Ce zici? Poate ar fi un inceput bun, ia gandeste-te, tu care tocmai ai citit asta, oare ce-ai furat in ultimele zile?

9811 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro