Județul ăsta are vreo 300.000 de cetățeni. Cu mai multă sau mai puțină onoare. Conform DEX, onoare presupune integritate morală, probitate, corectitudine, demnitate, cinste. Greu să fii de onoare mai ales în ziua de astăzi, nu? Ce te faci când Consiliul Județean duce în derizoriu importanța unei distincții de onoare? Apelezi la onoare!
Acordarea titlurilor de cetățeni de onoare ar trebui să fie făcută cu mare atenție și nu așa, la normă, cum pare că este făcută în ultimii ani atât de Primăria Municipiului Bistrița, cât și de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Parcă îi prinde agitația în ultimul moment și aruncă în pripă câteva nume, să bifeze ediția anuală de acordat titluri. Nu se uită cui le dau, dacă au avut cu adevărat contribuții notabile care au dus numele orașului sau județului mai departe. Dau titluri să fie date, parcă să facă norma anuală de titluri. Dacă rămâne vreun titlu nedat?! Să nu rămână, zic!
Mi se pare că, astăzi, Consiliul Județean face o eroare gravă acordând titlul de cetățean de onoare al județului lui Emil Iugan și punându-l pe aceeași poziție cu Adrian Crișan, sportivul cu cinci participări la Jocurile Olimpice sau cu academicianul Dumitru Protase. Personal, cred că și acordarea titlului de cetățean de onoare șefei de promoție de la Sorbona a fost pripită. Nu știu cu ce o vom recompensa când valoarea ei va crește în ani. I-am dat coronița cu flori prea repede. Premiezi în același timp un academician și o studentă excepțională. Îmi pare rău, activitatea și performanța în studiu a celor doi nu suportă comparație. Nu încă.
Revenind la omul de afaceri Emil Iugan. Pot fi de acord că este un membru de onoare al familiei sale și pilonul pe care se sprijină imperiul financiar ridicat de el, că este cel mai mare și influent om de afaceri din județ, cel mai mare exploatator de lemn din județ (firmele sale exploatează lunar peste 50.000 metri cubi de lemn), că a câștigat cele mai multe licitații în plan local, că are cele mai multe și mai mari investiții și câteva sute de angajați cărora le dă lunar salarii ca să-și susțină afacerile, nu ca să facă un bine județului. Nu țin minte să fi făcut vreo lucrare gratuită, de dragul județului. A făcut afaceri, bine plătite, în care s-au jucat zeci, sute de milioane de euro. Cu pădurile și cu statul.
Repet, omul de afaceri Emil Iugan a făcut performanță în plan personal și pentru interesul personal, nu al județului, să nu confundăm lucrurile. Iar onoare pot să jur că a avut în cuvântul dat politicienilor din toate partidele, care l-au susținut fără rezerve, în funcție de cum s-au perindat la putere. De 25 de ani încoace. De asta mi se pare că se exagerează puțin mai mult prin acordarea acestui titlu. E ca și cum partenerii de afaceri s-ar premia între ei, de-o parte firma de succes, de cealaltă parte, la prezidiu, politicienii. Nu arată și nu dă bine și onoarea nu se vede.
Celor care îmi vor argumenta că au mai fost oameni de afaceri de succes care au primit titlul de cetățean de onoare al județului (Emanoil Viciu și Paul Adrian Ilieș - RAAL) le-aș replica doar că performanța lor în management nu s-a caracterizat prin afacerile cu statul și influența din sfera politică. Este o mică mare diferență.
Și, ca să lămurim și cine a făcut nominalizarea, cel către care politicul arată acum cu degetul, a fost nimeni altul decât Vasile Bar, președintele Camerei de Comerț. Susținut și de UGIR 1903 și de Asociația Forestierilor din România. Trei entități care trăiesc din cotizațiile membrilor, iar Emil Iugan este știut ca fiind un tip generos, care susține astfel de asociații care îi servesc în lupta pentru interesele sale.
Așadar, Emil Iugan avea tot ce-și poate dori un om pe pământ, dar îi lipsea diploma de cetățean de onoare. Iar cei care-i sunt servili, s-au gândit probabil să-i facă o surpriză, să-i câștige simpatia. L-au propus, orbiți de puterea sa financiară și influența sa, pentru titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud. După cum îl cunosc eu pe Emil Iugan, nu-i place publicitatea și să iasă în față, așa cum l-a pus această nominalizare. Titlul e ca și dat, marionetele politice care stau în scaunele din Consiliul Județean nu vor avea nici curajul să se abțină, darămite să nu voteze pentru. Aș apela totuși la omul de onoare din Emil Iugan și l-aș ruga să le dea o lecție celor cărora, cu multă satisfacție probabil le savurează slugărnicia și prețul mic, și să refuze demn distincția. Și să le spună:
- Domnilor, sunteți într-o confuzie gravă! Mă măgulește propunerea voastră, dar nu pot accepta. Performanța mea a fost și este pentru interesul personal, dar a fost o bucurie să fac afaceri cu județul și cu dvs.! Mulțumesc județului Bistrița-Năsăud că mi-a dat ocazia prin oamenii săi să ajung aici, că mi-a oferit din bogăția și resursele sale, dar titlul de cetățean de onoare e prea mult! Nu pot accepta. Viața mi-a dat tot ceea ce aveam nevoie!
Mi-aș scoate pălăria în fața lui! Asta lecție de onoare!
În expunerea de motive a hotărârii de CJ scrie că titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud este cea mai înaltă distincție oferită de Consiliul Județean, care se acordă unor personalități române și străine, indiferent de domeniul în care activează, care prin activitatea lor și-au adus o contribuție deosebită la promovarea prestigiului județului în plan național și internațional și că Emil Iugan „a promovat cu prioritate în special problema de protecția mediului, probleme de dezvoltare a zonei rurale și de munte”.
Zic să fiți atenți cu documentele oficiale pe care le semnați și să nu ne insultați inteligența, traducând astfel activitatea celui care a condus grupul de firme care a exploatat cel mai mult lemn din Bistrița-Năsăud.