Prevenirea pare încă un moft în țara asta și în continuare murim cu zile, ca proștii. Sistemele moderne de avertizare meteo nu ne ajută la nimic, mesajele cu cod de vreme grea nu-i spun nimic deosebit subprefectului - mare președinte de Comitet pentru Situații de Urgență, iar presa e bună doar să facă inventarul morților, răniților și pagubelor.
Mi-e greu să pricep cum în anul de grație 2017, o furtună, care a măturat Europa în ultimele zile și ieri a lovit puternic și România, nu a putut fi anunțată din timp și descrisă așa cum a venit, furioasă și extrem de periculoasă. De ce?
Cât suntem de pregătiți de fapt să facem față unor situații de criză? Avem și noi ce au alții. O Agenție Națională de Meteorologie și Hidrologie cu specialiști plătiți de la bugetul de stat să ne spună și nouă cum stăm cu vremea, dacă ne pândește vreun pericol, avem și coduri pe care le folosim - galben, portocaliu, roșu, ba chiar avem și Comitete Județene Pentru Situații de Urgență. Mai mult, suntem campioni la comunicarea pe internet, avem ziare online puternice în fiecare județ și măcar un cont de Facebook în fiecare familie.
Teoretic avem de toate. Practic, ne încurcăm în ele și la final ajungem la fel de proști cum eram înainte să le avem. Ca acum 30 de ani, a venit furtuna, a luat acoperișuri și a rupt copacii, a scăpat cine a avut noroc, acum ia să nu numărăm noi morții, răniții și pagubele și să ne lamentăm. Cum ar fi fost să prevenim măcar victimele umane? Cei doi morți și 17 răniți să nu fi fost sau să fi fost mai puțini? E exagerat de mult, revoltător chiar, pentru sistemele moderne de avertizare cu care vă dați mari și cu pregătirea exemplară pe care ne-o aruncați în față.
Dacă de pagube materiale nu mă doare capul, când e vorba de vieți omenești nu pot să accept în 2017 scuza „Așa a vrut Dumnezeu!”. Și dacă n-a vrut?! Dacă a vrut să ne arate cât de slabi și de proști suntem pe cât ne ținem de deștepți? Învățăm ceva din lecția asta?
Nu pot trece peste imaginea bunicului care a murit în parcul din mijlocul Bistriței protejându-și nepotul de urgie. Nu pot. Și nu pot accepta că am avut doi morți și 17 răniți și că nu s-a mimat măcar protejarea populației de către cei plătiți de stat pentru asta. Înainte de a vă vorbi despre ei, aș vrea să vă vorbesc de noi, presa. Cea care trăiește din publicitate, nu este susținută de stat sau de cititori, dar, credeți-mă, cel puțin în ceea ce privește Bistrițeanul.ro, își face meseria din drag de oameni și în interesul lor.
Ați putea să ne certați pe noi, cei din presă, că nu v-am informat. Dar înainte să o faceți aș vrea să vă spun că nimeni, niciodată, nu ne-a trimis avertizările de vreme rea. Nici ANMH, nici Instituția Prefectului. Dacă mai publicăm câte o avertizare de cod galben sau portocaliu este după ce unul din redacție a picat pe informație. Fără să ne fi spus nimeni, noi publicăm imediat astfel de informații, considerându-le de maxim interes public. Uneori se adeveresc codurile ăstea, alteori nu, și, deși ne-am luat-o peste nas de la cititori publicând coduri care nu s-au adeverit, continuăm să o facem. Lasă, mai bine să ne certați că n-a fost decât că a fost și nu am anunțat nimic. Ieri, n-am aflat nimic. Ghinion. Abia după ce a început furtuna în județ au verificat colegele mele pe ANMH și au găsit avertizarea de cod galben. Emisă la ora 19:00 pentru intervalul orar 19:45-21:00. Asta în condițiile în care noi primeam de la 18:41 fotografii cu dezastrul de la cititori. Deci, ANMH a emis avertizarea mult prea târziu, iar în intervalul indicat de ei număram deja în redacție, de ceva zeci de minute, morții și răniți.
Și totuși, în fiecare județ, există un Comitet Județean pentru Situații de Urgență, condus de prefectul județului, care se activează imediat în astfel de cazuri. Din comitetul ăsta mai fac parte șefi de instituții, primarii, cam toți cei cu atribuții în caz de urgență. Și mi-am amintit eu că distinșii primesc pe telefoane avertizări meteo, din timp, înaintea tuturor. Și că se uită la ele și bagă telefoanele apoi în buzunar. E cod nu știu de care, asta e, ce să și facem? Vedem ce-o fi după.
Cum prefectul are ceva probleme personale, pe situația de ieri șefia Comitetului pentru Situații de Urgență a fost la subprefect - Ciprian Ceclan Oprea, numit abia în iulie în funcție. Am luat legătura telefonic cu el și situația a fost așa cum intuiam. Mi-a spus că a primit avertizarea la ora 18:00, deci cu o oră înaintea publicării de către ANMH, și că nu a făcut nimic, nu a simțit nevoia să anunțe presa, să avertizeze populația. A motivat că au mai fost avertizări de cod galben și n-a fost nimic grav, de ce s-ar fi alertat acum? Și, din ce am vorbit, și dacă avertizarea venea gravă și cu câteva ore înainte, tot la fel proceda. Că nu știe că ar trebui făcut altfel, nici măcar nu știe cum ar trebui să informeze rapid populația.
Dar, după ce au început să sune telefoanele cu dezastrul, s-a mobilizat și subprefectul, a trecut pe la ISU să vadă cum stă treaba, dacă se mișcă bine salvatorii în teren. Mi-a și comunicat mândru că avem doi morți și 17 răniți.
Cam așa se mișcă instituțiile statului, oamenii care le conduc și un președinte oarecare de Comitet Județean pentru Situații de Urgență. A primit mesajul, l-a citit, a băgat înapoi telefonul în buzunar și a așteptat să vadă ce-o fi. Nicio secundă nu a simțit nevoia să anunțe presa, implicit populația județului, că va veni vreme grea, să se adăpostească, să nu fie surprinși de copacii rupți sau de acoperișurile căzute. Că da, codurile de avertizare te fac doar să te simți important (tu și câțiva doar le primiți), iar mijloacele de informare în masă sunt bune doar să anunțe instalarea unui nou șef la Instituția Prefectului sau vreo declarație politică, în rest utilitatea mass media nu există. Aveți telefoanele noastre, adresele de e-mail și cum ne puteți suna când aveți de vă mediatizat instalările, așa să ne sunați și când e vorba de interesul public.
Numai Bistrițeanul.ro are o pagină de Facebook cu aproape 44.500 de Like-uri, cea mai mare din Bistrița-Năsăud. Adunați alte zeci de mii de Like-uri ale colegilor din mass media locală și o să vedeți că suntem chiar o forță de reacție rapidă când e vorba de informare în timp scurt. Folosiți-ne și pentru interesul oamenilor, nu numai pentru al vostru...!