Situația din Sîngeorz-Băi este un subiect care arde zilele acestea. Traian Ogâgău este în pericol să fie demis, însă la o analiză puțin mai atentă, ne putem da ușor seama că precedentul creat astfel este deosebit de periculos. Să nu uităm că vine iarna și bistrițenii își vor aminti de pârtia de schi.
Sîngeorzenii au strâns într-un timp record semnături pentru a organiza un referendum de demitere a primarului Traian Ogâgău. Tot pe repede-înainte a acționat și Instituția Prefectului care, prin vocea lui Ovidiu Frenț, a anunțat că nu va aștepta 30 de zile pentru a veni cu un răspuns, ci va soluționa cererea chiar săptămâna aceasta.
Zis și făcut. Prefectura a început să trimită adrese către instituții, iar acestea trebuie să își desemneze reprezentanți în comisia de organizare a referendumului. Totul pe fast-forward, de parcă demiterea unui primar e un lucru care se întâmplă zilnic.
STOP-CADRU.
Să ne oprim puțin și să facem un exercițiu de imaginație. Să spunem că semnăturile de pe lista respectivă, aproape trei mii, sunt conforme. Sîngeorzenii vor merge la vot și vor decide să îl demită pe cel pe care l-au ales în 5 iunie 2016. Este un act democratic, ei au dreptul să își schimbe primarul dacă acesta nu administrează orașul așa cum trebuie. Prefectul spune că motivele sîngeorzenilor sunt bine întemeiate. Nu știm cine și cât timp a dedicat pentru a analiza acele motive, dar să luăm de bună și această afirmație - ziceam că e un exercițiu de imaginație.
În același scenariu, să considerăm că Traian Ogâgău va fi demis și înlocuit în funcția de primar a orașului Sîngeorz-Băi. Câți oameni iau în calcul precedentul deosebit de periculos care se creează? Să nu uităm că în Bistrița-Năsăud au fost primari aleși cu 30-35%, procent periculos pentru ei, la următoarea greșeală - cât de mică.
De la Sîngeorz-Băi, la Bistrița - un singur pas
De asemenea, se apropie iarna. Bistrițenii își vor aminti câți bani a îngropat administrația municipală în Dealul Cocoșului, într-o pârtie de schi nefuncțională. Ovidiu Crețu a fost reales primar al Bistriței în 2016, dar cu o prezență foarte mică la vot. Dacă bistrițenii se vor enerva într-o zi frumoasă de iarnă și vor începe să strângă semnături?
Precedentul este deosebit de periculos. Pe de altă parte, organizarea unui referendum este un act perfect democratic, cetățenii au dreptul să ia o asemenea decizie. Instituția Prefectului are, în primul rând, datoria de a media astfel de conflicte. Nu am văzut săptămâna aceasta nicio declarație în acest sens, prefectul a făcut afirmații pe grabă și a spus că nu va aștepta 30 de zile. Dacă mediere n-a fost, aceeași instituție are obligația de a verifica motivațiile semnatarilor și mai ales de a verifica veridicitatea semnăturilor, cu ajutorul poliției. Nu mai vorbim de faptul că printre motivele semnatarilor se regăsesc și acuzații de natură penală la adresa lui Traian Ogâgău. Acuzații care, evident trebuie dovedite înainte ca Prefectura, garantul legalității, să vină cu o decizie fermă.
Abia apoi, după ce toate lucrurile au fost analizate în amănunt (și nu în câteva zile, nu pe fast-forward) se pot trage concluziile. Abia apoi, cetățenii care l-au votat și cei care nu l-a votat pe Traian Ogâgău trebuie rechemați la urne, dacă situația o impune.
Sintagma «act democratic» trebuie să fie și un adevăr absolut, nu o mască pentru interesele unora sau a altora.