Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  23 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: De ce plâng înainte de fiecare Crăciun...VEZI VIDEO:

24/12/2015 01:40:27 Claudia ANDRON  
Nu sunt o fire plângăcioasă, ba dimpotrivă–ar depune mărturie mulți. Și totuși, în ultimii trei ani, înainte de fiecare Crăciun, când îl aud cântând pe Titus Homei, fără niciun control, lacrimile îmi țâșnesc din ochi. Ce are special Titus?! Este un copil ajutat în campania de Crăciun. Dar în vocea lui simt toată emoția și sufletul acestei campanii.

Campania de Crăciun inițiată de Bistrițeanul.ro a început neoficial în primul an de existență a ziarului - 2008. Înainte de Crăciun i-am rugat pe cei din redacție să caute familii pentru care Crăciunul nu era tocmai fericit, în care bucuria Crăciunului însemna lucruri mici pe care mulți le ignorăm permițându-ni-le ușor, dar pentru alții înseamnă mult. Nu-mi amintesc exact, dar probabil vroiam să fie o lecție pentru cei care nu prețuiesc cât de mult au. Spre surprinderea noastră, imediat după publicarea fiecărui text ne sunau zeci de bistrițeni interesați de cum ar putea ajunge la cei sărmani, să le facă Crăciunul fericit. Feed-back-ul cititorilor m-a pus pe gânduri. Adică ei ar fi vrut să-i ajute pe cei sărmani, dar nu le-o cerea nimeni. Nu prea erau asociații care să se ocupe cu așa ceva. Ne-a venit ideea unei campanii pe care să o facem în fiecare an înainte de Crăciun, pe care am numit-o De Crăciun fii mai bun. Ideea era să le oferim ocazia bistrițenilor să fie darnici și buni, așa cum își doreau, dar nu le-o ceruse nimeni până atunci. Și de atunci, în fiecare an, am preluat noi misiunea de a-i căuta pe cei sărmani, uitați de lume în sărăcia lor, și de a le oferi bistrițenilor ocazia de a fi mai buni, așa cum își doreau.

Iar de la un an la altul, campania e parcă tot mai frumoasă, adună tot mai mulți voluntari, donatori, toți cititori de Bistrițeanul.ro. De asta îmi place să spun că cititorii Bistrițeanul.ro sunt cei mai buni. Eu chiar îi cunosc. Nu-mi amintesc să le fi cerut vreodată implicare și să nu fi răspuns cu bucurie că pot fi de ajutor. Și n-au dovedit asta numai de Crăciun. Numai în acest an au fost câteva cazuri în care s-au implicat exemplar și Crăciunul era la câteva luni distanță.

Totuși, de la un an la altul, campania de Crăciun ne surprinde și pe noi. În primul rând, e tot mai greu să găsim cazuri. Da, nu vă mirați! Anul acesta, toți „colaboratorii” vechi care ne ajutau cu cazuri ne-au anunțat că nu prea mai au, că s-au rezolvat, „sunt bine acum”. Preotul Ovidiu Sărmășan din Năsăud, de exemplu, ne-a anunțat că nu prea are cazuri grave față de ce avea anul trecut. Multe familii au fost ajutate să-și găsească părinții locuri de muncă, iar impulsul de anul trecut le-a dat puterea să răzbească în fața greutăților. Nu s-au îmbogățit, dar o duc mai bine ca anii trecuți.

Preoteasa Manuela Pop de la Beclean, un „furnizor” permanent de cazuri, ne-a anunțat și ea că anul acesta nu prea mai are cazuri, tot ce a avut s-a rezolvat. Tot de la ea am aflat că cei șase copii orfani din Uriu pe care-i ajutasem anul trecut să trăiască un Crăciun îndestulat, ne-au transmis că anul acesta nu mai au nevoie de sprijin. Au casa acoperită, chiar baie în casă, gard și poartă și cer să fie ajutați alții, poate mai în nevoie ca ei. Oauuu – mi-am zis! Asta magie! Campania asta schimbă vieți! Știu cazuri prezentate de-a lungul anilor care au fost „adoptate” de familii de bistrițeni care n-au fost buni doar de Crăciun, i-au susținut pe cei sărmani tot timpul anului. Și să știți că în cazul lor nu contează numai câteva alimente. Și un sfat bun, pe care ei nu au de unde să-l obțină, le poate schimba viața.

Și pregătirea pachetelor ne oferă surprize de la an la an. Anul acesta, Diana Moldovan – președintele Asociației IMPACT – partenerul nostru de nădejde în ultimii ani (care a mobilizat și acum zeci de tineri și a dus greul campaniei), ne spunea că a constatat că cei care donează cunosc foarte bine necesarul campaniei, hainele colectate au fost de o calitate superioară față de altădată, iar printre donatori a revăzut multe persoane care făcuseră donații în fiecare an. Ba mai mult, nu a greșit nimeni adresa deși pe ușă nu au mai fost afișele care să-i ghideze.  

Ieri, când am ajuns la Polivalentă, am stat câteva minute și i-am urmărit. Era un du-te vino ca într-un stup. „Fată 13, „Băiat 8”, „mai am nevoie de un pachet mare cu alimente”, „nu am jucării pentru familia X, trei copii de 4, 7 și 11 ani”, – auzeai din toate colțurile. Apoi a urmat lupta celor care coordonează fiecare traseu. Fiecare vrea să aibă suficiente pachete și au învățat din experiența altor ani că trebuie să aibă la ei și rezerve că nu o dată le-au ieșit în cale oameni sărmani care se uitau lung cum alții primesc. La un moment dat, am văzut-o pe Sabina. Doamne, Sabina, când ai crescut așa?! Sabina a crescut odată cu această campanie, acum are 10 ani și în ultimii trei n-a lipsit nici o zi. Fie că e vorba de sortat sau de mers pe traseu, fetița antrenorilor de la Kangoo Bistrița a fost aici. M-am uitat apoi la pachetele cu fructe și mi-am amintit de coregraful Adrian Pașcu care a colindat pe străzile Rodnei cu copiii de la Ansamblul „Dor Someșan” și toată „plata” colindelor (alimente și fructe) a adus-o la Polivalentă, pentru sărmanii din campania noastră.

N-aș vrea să-i uit pe voluntarii de la Crucea Roșie, pe cei de la serviciul de Ambulanță sau pe pompierii și paramedicii care lucrează la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Probabil vă închipuiați că ei intervin doar când sunați la 112. Așa e. Dar sunt familii care le rămân în minte, dramele și sărăcia pe care o văd în intervenții nu o uită ușor. Iar anul acesta, la fel ca și în alți ani, ne-au dat nu numai lista cazurilor, ci și o mână de ajutor, de la sortare până la transport.

În campania „De Crăciun fii mai bun" se adună multă emoție și multe lacrimi. Toate de bucurie. Sărmanii plâng de bucurie și nu le vine să creadă că cineva s-a gândit la ei. Donatorii trăiesc sentimentul de a vedea în fotografii bunurile donate de ei și bucuria pe care au produs-o. Iar ochii li se umplu de lacrimi. Probabil și de recunoștință. Au atât de mult încât pot da și altora. Asta bucurie. Apoi sunt voluntarii care se duc pe traseu să livreze bucurie de Crăciun. Nu există voluntar care să nu fi avut lacrimi în ochi când a văzut câtă bucurie poate aduce un pachet cu alimente, haine, jucării. Iar dincolo de bunuri un astfel de pachet dă speranță. Și nu puțini sunt cei care au o viață mai bună după ce dragostea bistrițenilor adunată în daruri a ajuns la ei. Își dau seama că nu sunt singuri și că semenii lor, chiar necunoscuți, se gândesc la ei.

Iar toată emoția și bunătatea acestei campanii eu o regăsesc într-un colind. Al unui copil ajutat acum trei ani în campania „De Crăciun fii mai bun". Este vorba de Titus Homei. Provine dintr-o familie simplă, de la țară. Tatăl, extrem de harnic, a ridicat o casă muncind cu ziua prin sat, în construcții, deși nu avea un picior. N-am să uit toată viața dragostea, bunătatea și simplitatea din familia Homei și uscătorul de rufe (cum toți avem acasă) reprodus de tată din stinghii de lemn că nu aveau bani să-și permită așa... lux. Acum trei ani, Titus își dorea un costum popular și visa să studieze la Liceul de Muzică. Astăzi este în clasa a XI-a la Liceul de Muzică și are o voce care produce o emoție greu de descris în cuvinte. Valoarea începe să-i fie recunoscută, a câștigat locul III la Festivalul Pană de Păun. Este al treilea an în care îl aud pe Titus cântând și nu-mi pot stăpâni lacrimile. Prima dată a fost în campanie, anul trecut a colindat la Crăciun în Bistrița-Năsăud, iar săptămâna aceasta l-am rugat să filmăm două colinde pentru voi. Să fie darul vostru de Crăciun. Și să-l simțiți ca venind din partea celor pe care i-ați ajutat, care, zic eu, vă colindă prin vocea lui Titus. Iar dacă vă curg lacrimile pe obraji, lăsați-le să curgă. Lacrimile de bucurie trebuie să fie cât de multe...

Mulțumesc tuturor de implicare și Crăciun fericit alături de cei dragi!  

 

 

 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro