Potrivit rezultatului votului exprimat la alegerile locale din 5 iunie 2016 avem două partide mari: PSD și PNL, care au obținut un scor electoral de peste 30 %. Celelalte partide, care au obținut sub 10 % din voturi, mai mult au încurcat decât au descurcat ițele politicii din România.
Noua lege care permite înființarea unui partid din numai trei membri, ne întoarce în anii '90, după ce unii s-au străduit să unifice forțele politice și să ajungem, cum se întâmplă în țările civilizate la două, cel mult trei partide politice, care să se controleze reciproc și să asigure alternanța la guvernare într-o democrație reală.
De ce, chiar după fuziunea PNL-PDL, marele PNL nu a reușit să se impună pe scena politică românească și să ajungă sau chiar să depășească PSD-ul ?
Câteva opinii personale, în speranța că cititorii vor veni și cu altele. Voi reveni și eu cu noi date, comentarii, argumente.
Atât în cele două partide, dar mai ales în marele PNL nefinalizat încă..., lipsește ordinea, disciplina de partid și mai ales o politică de cadre adecvată (PSD-ul le are în mult mai mare măsură decât PNL-ul). Liberalii consideră, total greșit - în opinia mea, că fiecare face ce vrea, cum vrea, când vrea și cât vrea, iar dacă nu i se respectă această libertate totală... se revoltă, pleacă! Apoi, în special cei care au ocupat o anumită funcție (cel puțin consilier local...) cred că sunt de neînlocuit și la cea mai mică nemulțumire, trădează interesul de partid, ceva mai general decât interesul personal!
Să mă explic cu câteva exemple:
La nivel central se pare că nimeni nu a învățat din atitudinea real liberală a distinsului jurist Mircea Ionescu Quintus, dar mulți au luat poziția lui C.P.Tăriceanu, care a preferat să fugă, decât să se manifeste constructiv în interiorul PNL-ului.
La nivelul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, ajuns președintele PNL, apoi deputat în Parlamentul României și, în fine, prefect al județului, trădează și trece la ALDE și mai ia cu el și majoritatea primarilor aleși pe listele PNL. Dorin Popescu, fost președinte PNL, fost deputat, fost vicepreședinte al Consiliului Județean, toate posturile obținute cu sprijinul membrilor PNL, trădează și el, trece la ALDE, în barca lui Tăriceanu și Țintean... Domnul Gelu Muthi, fost președinte PNL pe municipiul Bistrița, ales în dauna altor liberali autentici, care nu ar fi trădat niciodată interesele partidului, se supără și trece la ALDE, determinând, în calitate de consilier local, o altă majoritate în Consiliul Local Bistrița, împreună cu un alt consilier local, cumnatul domnului Dorin Popescu, Armeanu... Exemplele pot continua. În tabăra PDL-ului, Ioan Oltean, un lider real, având unele probleme cu justiția (pe care sper să și le rezolve), nu se implică în campania pentru alegerile locale... ca să demonstreze că fără el nu se poate face nimic, de parcă membrii de partid ar fi vinovați că el are probleme cu justiția.
Alin Seserman, un tânăr promițător, nepropus candidat de primar din partea PNL, se supără și candidează independent...
Vasile Moldovan, fost primar din partea PDL, fost consilier local... trădează și trece la ALDE, în speranța că va ajunge din nou primar al Bistriței.
Deputatul Stelian Dolha, copreședintele PNL, se sacrifică și candidează de primar, ca și domnul Predoiu la București. Ce demonstrează acest lucru ? Că nu au oameni sau că îi au, dar nu îi promovează, ca nu cumva să devină lideri adevărați și să-i detroneze pe cei în funcție!
Ce să înțeleagă electoratul liberal sau simpatizant al dreptei, care ar putea genera dezvoltare economică, încurajarea investițiilor românești, crearea de noi locuri de muncă, reducerea semnificativă a sărăciei, prin metode economice, nu prin pomeni electorale sau ajutoare materiale care să asigure doar supraviețuirea populației și dependența ei totală de politicieni, în loc să depindă politicienii de alegători ?!
Care dintre trădători a performat ? Niciunul ! De ce? Au uitat că fără sprijinul unui partid puternic, fără susținerea membrilor de partid, nu pot realiza nimic. Nu ei au creat partidul, ci partidul i-a creat pe ei!
Cum să avem o opoziție puternică la PSD, care să asigure promovarea și dezvoltarea democrației reale, autentice în România, controlul politic reciproc între partide, dacă fuziunea PNL-PDL nu s-a finalizat și liderii trag în direcții diferite, dacă cei care au beneficiat de pe urma susținerii membrilor de partid uită asta, se gândesc și acționează doar în interesul lor personal, nu în interesul partidului?
Cum s-au organizat alegerile în aceste partide, ce politică de cadre au avut, dacă lideri marcanți trădează interesele partidului și își urmăresc doar propriile interese?
O mare vină o are desigur posibilitatea migrației dintr-un partid în altul, adică existența unei legi strâmbe - mereu criticată de fariseii parlamentari, dar neschimbată nici azi, care permite această migrație. Cine a făcut această lege? Parlamentari ca Popescu, Țintean și alții, care s-au folosit de politică, de membrii de partid, doar pentru a-și satisface interesele personale!
De ce nu s-a dus lumea la vot ? La așa ofertă electorală, așa participare la vot.
Deșteaptă-te române nu este un slogan, ci o necesitate!
Av. Ioan SOMEȘAN