Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Dacă fiecare instituție ar avea un general cum are Poliția...

19/01/2016 18:27:04 Claudia ANDRON  
Polițiștii din IPJ BN au rezultate care te fac să-ți pui întrebarea dacă sunt aceiași care în urmă cu un an plecau ochii rușinați de rușinea în care picase instituția la care lucrau. Sunt tot ei, dar parcă sunt alții. Ce i-a schimbat?! Astăzi destructurează o rețea care făcea trafic de emigranți în Europa. Polițiștii din Bistrița?! Da! Chiar ei.

Astăzi mai că nu mi-a venit să cred ochilor când într-unul dintre comunicatele trimise de IPJ BN am citit că polițiștii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate alături de procurorii DIICOT lucrează la destructurarea unei rețele care se ocupa cu nici mai mult, nici mai puțin decât cu traficul de migranți, din Turcia spre Europa. Cu percheziții, reținuți, audieri...Tot ce trebuie. Incredibil - mi-am zis! Polițiștii și procurorii din Bistrița?! Am recitit cu atenție. Chiar ei!

Ca să înțelegeți nedumerirea mea vă explic că este genul de știre pe care te aștepți să o citești în presa națională, un caz care te duce gândul că poate fi anchetat doar de structuri centrale. De ce? Sincer, nu știu, așa am crezut, că la Bistrița nu se poate. Este foarte probabil să-mi mai fi rămas în cap ceva sechele după scandalul polițiștilor corupți, care a zguduit din temelii IPJ BN în noiembrie 2014 și a aruncat cu un noroi în instituția asta că și astăzi ți se pare că mai vezi urme.

Adică acum un an și jumătate polițiștii bistrițeni nu erau în stare să ia un permis sau să dea o amărâtă de amendă în trafic și se speriau de orice tupeist politic sau afacerist și acum destructurează rețele care duceau emigranți din Siria spre Turcia, către Europa. Asta după ce în ultimul an am aflat de mai multe rețele specializate în metoda Accidentul destructurate tot la Bistrița, am auzit de polițiști bistrițeni care făceau percheziții în alte județe, de șoferi beți arestați imediat, de șoferi care au sărit la polițiști  și au intrat și ei la răcoare, etc.

Nu poți să nu remarci nici că dacă altă dată polițiștii și procurorii se cam încurcau între ei, acum, cel puțin la Bistrița, fac echipă și în fața judecătorului conving repede că situația merită arestul preventiv al celor care sfidează legea.

Și dacă stăm și ne uităm puțin la instituția Poliției nu s-au schimbat multe. Clădirea e tot acolo, la fel de mare, polițiștii sunt aceiași care lucrau în urmă cu un an și jumătate, mașinile parcă s-au mai înmulțit și frecvența cu care le vedem în stradă (sunt zile în care parcă dai la fiecare colț de o mașină de poliție în mișcare de nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva e stare de asediu și noi nu știm).

Și totuși, ceva s-a schimbat. Conducerea instituției. Bistrița-Năsăud este singurul județ din țară care are la comandă un inspector șef cu grad de general – chestorul Marius Linul. Avansat la București în perioada numirii lui Mureșan (tocmai pentru a nu fi șeful IPJ – doar era printre propuneri), chestorul Linul revine surprinzător când instituția era în cel mai mare scandal din istoria sa.

Cu un CV profesional impresionant și ultimii ani lucrați doar în structurile de informații, Marius Linul este un personaj al cărui nume încă se mai zice în șoaptă, pe la colțuri, fiind temut tocmai pentru integritatea sa profesională. Este greu să-i smulgi chiar și un zâmbet de complezență și favoruri nu cred că a îndrăznit cineva să-i ceară vreodată. Nu-ți permiți când ești în fața lui pentru că, nu știi de ce, ai impresia că te-ar putea lovi un trăznet imediat. Și asta fără ca măcar să scoată o vorbă.

Mi se pare evident că lui i se datorează energia de astăzi a polițiștilor, care, deși aceiași, parcă sunt alții. Sigur conducerea i-a schimbat, echipa care se află acum în fruntea IPJ BN. Astăzi îi văd pe polițiștii de acum un an, demni, deciși să-și facă meseria. Surprinzător,  nu li s-au mărit salariile ca să o facă mai bine, dar ceva i-a mișcat, le-a dat curaj și încredere în ei și probabil astăzi sunt iar mândri că sunt polițiști în inspectoratul din Bistrița-Năsăud, iar faptul că sunt polițiști buni se vede în rezultate. Despre orice loc de muncă se zice că are o plată monetară și una nemonetară, care se măsoară în satisfacție, respect, împlinire la locul de muncă, posibilitatea de a evolua sau de a te evidenția. Iar când e doar pe ce poate fiecare și nu pe proptele politice, satisfacția e imensă. Avem aceiași oameni, pe aceleași salarii, dar care își fac treaba mult mai bine pentru că cineva a știut să-i mobilizeze, să-i organizeze.

Și nu pot să nu mă gândesc ce bine ar fi ca în fiecare instituție, primărie, etc. să fie un astfel de general, un conducător, un lider în adevăratul sens al cuvântului. Care să-i organizeze, să le folosească și încurajeze calitățile, să-i ajute pe angajații statului să strălucească, să-și facă treaba și să fie mulțumiți de munca pe care o fac. Și să le mărească salariul cu plata nemonetară, să-i învețe să lucreze în echipă și să fie mândri de ei, de performanțele lor. Atunci s-ar schimba cu adevărat toată România.

Dacă presa din Bistrița reproșează în ultimul an ceva IPJ BN este comunicarea sau, mai bine zis, lipsa de comunicare pe anumite subiecte, dincolo de comunicatele transmise – care trebuie să recunoaștem că sunt mult mai bune și nu de puține ori furnizează știri interesante. De fiecare dată, chestorul Marius Linul ne-a răspuns că nu este interesat de imagine, preferă să vorbească faptele. Și astăzi am căzut de acord cu colegii că e mai bine așa. Ne-ar bucura enorm să avem cât mai mulți astfel de șefi de instituții pentru care să vorbească faptele. Că de vorbe ne e plin ziarul și chiar nu avem ce scrie în afară de planuri și proiecte. Mai bine să vorbim mai puțin și să vedem mai multe fapte, ca cea de astăzi, primul dosar deschis în România pentru trafic de emigranți sirieni spre Europa. Da. La Bistrița. De polițiștii și procurorii din orașul ăsta mic și al naibii de frumos.

5752 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro