Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  89 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



EDITORIAL: Consiliul Județean, nota 4! Mergeți acasă și faceți-vă temele! “Dumnezeu vă vede!”

01/09/2016 19:30:11 Claudia ANDRON  
Ședința de Consiliu Județean pe tema gunoiului. Prea multă politică. Prea multe discuții și împunsături. Prea mulți consilieri cu temele nefăcute. Prea mulți gata să spună „- Da, șefu'! Să trăiți! Cum ziceți! Noi votăm, nu gândim!. Cu vorbele se au, știu ce nu e bine. Nu știu însă și ce ar fi de făcut. Iar invocarea divinității… momentul sublim

Ședință de Consiliu Județean, astăzi. 25 de consilieri în sală, cu tot cu președintele CJ - Radu Moldovan. Tema ședinței: delegarea președintelui CJ să voteze în adunarea generală a ADI Deșeuri pentru atribuirea și încheierea contractului cu Supercom, aprobarea tarifelor unice și închirierea infrasctructurii către firma care va prelua transportul gunoiului. Teme serioase, nu glumă. 

Cum s-au prezentat consilierii? 

În grupul PSD, să fie clar, nu vorbește nimeni. Deci, ei au mimat democrația. În privirea lor puteai citi doar „Da, șefu'! Să trăiți! Cum ziceți! Noi votăm, nu gândim!” Așa a și fost. Nu știm ce părere au despre tarife, contract, Vitalia, că sunt lebede mute. Ei au ajuns în Consiliul Județean să ocupe scaunele și să ia diurnele de ședință. Știu doar să apese pe butonul de vot. De atâta zel e urmă pe butonul „Pentru”.

În aceste condiții, „greul” dezbaterii proiectului a căzut pe consilierii PNL. A luat cuvântul primul Eugen Curteanu. Și a cerut explicații de ce s-a ajuns în situația majorării tarifului în septembrie 2016 fără motivație. Numai să fi citit presa locală în ultimele săptămâni și ar fi aflat de ce. Și ce a citit, nu a înțeles. Iar mai apoi a scos porumbelul. Contractul cu Vitalia a fost reziliat că nu mai aveau licența. Nu, domnu Curteanu. Nu de asta nu mai operează Vitalia. Au reziliat contractul unilateral, dacă nu ați reținut și asta nu e ok, că s-ar putea să ajungem să le și dăm bani înapoi, au argumente care i-ar putea favoriza în fața instanței. Curteanu a făcut o expunere de probleme fără indicare de soluții.

La cuvânt se înscrie apoi Emil Neia Lăcătuș, tot din partea PNL, care ridică problema prețului majorat în urban și rural, afirmând că nu-l înțelege, fiind același ritm de colectare. Nimic nou, domnu' consilier! Ați identificat problema, nu ați propus nicio soluție, la fel ca și șeful de grup - Curteanu.

Monica Săsărman. Tot consilier PNL. Cea mai bună intervenție. Ridică problema recuperării prejudiciului creat de Vitalia: banii pierduți de bistrițeni prin majorarea tarifului după renunțarea la un contract căruia nu i-au făcut față, recuperarea diferenței pierdute de CJ la redevență. Scurt. Aplicat. Dar pe lângă ședință, având în vedere că nu așa ceva propunea proiectul de hotărâre ce urma să fie adoptat.

Ei, și atmosfera se destinde și încep glumițele și împunsăturile politice când Robert Sighiartău, președintele PNL, ia cuvântul, iar Radu Moldovan îi ține o lecție de politică. Ceva de genul, învățăturile unui lup bătrân către un lup mai tânăr: „Nu urca pe val dacă nu știi surf! (…) Erați filozof dacă tăceați…”. Iar momentul sublim al discuției pe tema gunoiului este atins de Radu Moldovan când invocă divinitatea: „Dumnezeu ne vede pe toți!” În momentul ăla mi s-a făcut inima cât un purice. M-am gândit că urmează faza pe blesteme. Cumva, așa a și fost. Se miră lumea de capul cui încearcă să profite și politic de pe criza gunoaielor! Amin! 

Radu Moldovan bagă audiența în ceață când se arată foarte revoltat de tariful prea mare în mediul urban și amenință că va întreba și el, „însuși el” - cum ar veni, de la înălțimea sa -  și va afla cum a fost posibil să se ajungă la un asemenea tarif. Ceva de neimaginat! Și ar fi putut să afle foarte simplu cum s-a ajuns dacă se întorcea puțin în stânga și îl întreba pe șeful comisiei - Florin Moldovan - administratorul public al județului. Cel puțin ciudat e că în tot teatrul din Consiliul Județean, Florin Moldovan nu și-a jucat rolul. Și nici n-a avut puțină inspirație. Putea măcar să mimeze spaima la cât de amenințător a fost Radu Moldovan, luat prin surprindere, chiar șocat de tariful de neacceptat din mediul urban.

Urmează primul vot. Proiectul pică. Doar 17 consilieri votează „Pentru”. Șoc și groază. PNL-ul vroia cumva să voteze „Pentru”, dar i-a luat votul pe repede înainte și nu au apucat să proceseze informația. Se cere un nou vot și o pauză. Robert Sighiartău se pierde între atâtea acțiuni și vorbe și îi cere lui Curteanu să-i explice ce se întâmplă și în ce pagină din dosar scrie că e nevoie de 2/3 din voturi să treacă proiectul. 

Vine pauza. Presa, nemulțumită de prestația administratorului județului -  Florin Moldovan (președintele comisiei care a stabilit noul tarif pentru transportul gunoiului) - care nu s-a obosit să mimeze altceva decât indiferența și „miserupismul”, îl ia la întrebări despre tariful negociat și ce se va întâmpla cu familiile din mediul urban cu 10 copii, pentru care tariful de 10 lei pe persoană va fi de nesuportat. Moment în care negociatorul șef al noului tarif la gunoi scoate „perla”: copiii nu plătesc la gunoi! Cuuuuum? Ce aberații vorbești, domnule administrator?! Cu așa pregătire ai negociat tarife?! Și nu știi un lucru elementar, că și copiii sunt luați în calcul în acest contract al județului? Nu știi că dacă i-ai scoate de la plată, ar scădea mai mult populația județului, de ce se plângea Vitalia? Dacă atâta știe șeful comisiei de negociere, apoi să nu ne mirăm că plătim 10 lei. Nu cere dacă nu-i de unde!

Reîncepe ședința și Doris Moldovan (PNL) îi cere administratorului județului să explice cum s-a ajuns la acel tarif pentru mediul urban. Luat prin surprindere, acesta se scuză că nu ar putea oferi o explicație decât mâine. Minunat! 24 de ore să afle și șeful comisiei care a stabilit tariful de ce e 10 lei.

Votul se reia. Cu toată gargara, proiectul se adoptă cu 25 voturi „Pentru”. Consens, tată! Gargara era pentru imagine.

CONCLUZIA: Deși toți consilierii opoziției și președintele Consiliului Județean s-au plâns de prețul prea mare în mediul urban, niciunul nu a venit cu o soluție. E simplu să constați, dar bistrițenii v-au trimis în fotoliile ălea pentru soluții. Cu constatatul suntem noi, cetățenii și presa. Pe voi v-am ales ca fiind cei mai deștepți dintre noi să ne găsiți soluții. Sunteți oameni umblați prin lume, citiți, educați, aleși de semeni pentru reprezentare. Niciun consilier, de exemplu, nu a propus subvenționarea tarifului dacă este considerat prea mare. Sau, dacă ar fi un efort prea mare de la buget, subvenționarea parțială pentru familiile sărace sau cu mulți copii. 

Culegem ceea ce sămănăm și avem decizii care ne influențează viața în funcție de ce am votat. Mi-am propus să nu mai ratez nicio ședință a Consiliului Local Bistrița și a Consiliului Județean. Ar fi bine să o faceți și voi. Sunt publice, aveți dreptul să participați și e important să știți cât de pregătiți sunt cei care iau decizii în numele vostru. În plus, atenția voastră i-ar putea face să vină cu temele făcute și cu soluții, nu cu gargară politică. Dacă nu-și fac temele, peste 4 ani îi trimitem acasă! Până atunci, cu ochii pe ei, ca pe butelie!

8149 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro